Marius Kipserem wint marathon van Rotterdam in tegenvallende tijd

De onbekende Keniaan Marius Kipserem won de Marathon Rotterdam in een tegenvallende 2.06.11uur. Kan de stad nog wel toptalent aantrekken?

Atleten op de Erasmusbrug.Beeld epa

Zijn de hoogtijdagen van de Rotterdamse marathon voorbij? Als recreatief evenement zeker niet, gezien het recordaantal van 17duizend deelnemers. Voor de wedstrijd lijkt het vooruitzicht somber.

Gezien de ideale weersomstandigheden (nauwelijks wind, temperatuur circa 10 graden) en de vele toptijden uit het verleden kende de wedstrijd van zondag een teleurstellende afloop. De onbekende Keniaanse winnaar Marius Kipserem kwam over de streep in 2.06.11uur, gevolgd door zo mogelijk nog onbekendere Ethiopische en Keniaanse debutanten. Solomon Deksisa finishte in 2.06.22, Geoffrey Kiriu in 2.07.23.

De 28-jarige winnaar, die in tien eerdere marathons nooit sneller liep dan 2.09.11, verbeterde zijn persoonlijke record fors. Voor Rotterdam was zowel de winnaar als de eindtijd een deceptie. 'In deze omstandigheden was de eindtijd minimaal een minuut te langzaam', oordeelde directeur Mario Kadiks. 'Vanochtend dacht ik: 2.05 is een zekerheid.'

Marathon van Rotterdam.Beeld anp

Toptalenten

Voor het tweede jaar op rij bleef de eindtijd boven de 2.06 steken, na zeven edities op rij waarin de winnaar in de 2.04 of 2.05 finishte. Enkele van die Keniaanse winnaars groeiden uit tot wereldtoppers. Patrick Makau, de winnaar in 2010, bezat enige tijd het wereldrecord. Eliud Kipchoge, die in 2014 won, geldt als de beste marathonloper van dit moment.

Dat is geen toeval. Rotterdam presenteert zich al jaren als een marathon voor toptalenten. Qua eindtijden behoort de havenstad tot de vijf snelste wedstrijden ter wereld. Veel Oost-Afrikaanse lopers gebruiken een snelle tijd in Rotterdam als opstapje naar de betere betalende wedstrijden die zich hebben verenigd in de World Marathon Majors. Tot die groep van zes behoren Londen, Chicago, New York, Boston, Tokio en Berlijn.

Officieel is aan dat talentenbeleid niets veranderd, maar de praktijk wekt een andere indruk. Dagblad AD meldde zaterdag dat het elitebudget in enkele jaren met 3 ton is teruggeschroefd: van circa een miljoen euro tot 7ton. Volgens Kadiks was dat incorrect. Het budget is 650duizend euro. Hij heeft alleen minder te besteden door de recente waardestijging van de dollar, het gangbare betaalmiddel in atletiek. Voor hetzelfde bedrag in euro's kan hij daardoor minder kwaliteit inhuren.

De route naar Rio verloopt via Rotterdam

De marathon van Rotterdam staat zondag in het teken van de Olympische Spelen. Atleten uit allerlei landen, van Kenia en Ethiopië tot Nederland en Canada, doen een laatste poging om zich te plaatsen voor Rio de Janeiro. Lees hier het artikel.

Gebreslasea snelste vrouw

De marathon van Rotterdam is sinds vorig jaar in handen van het Belgische bedrijf Golazo. Dat stelt in eigen land al jaren minder belang in topprestaties. Golazo organiseert hardloopwedstrijden met winstoogmerk. De redenering: recreanten leveren geld op, toplopers kosten geld. In Brussel en Antwerpen winnen Oost-Afrikanen in tijden die mondiaal geen opzien baren: tussen de 2.11 en 2.16.

Rotterdam volgt dat voorbeeld niet, benadrukte Kadiks. De samenstelling van het eliteveld blijft een prioriteit, ook al wordt het recreatieve deel van het evenement uitgebouwd. Dit weekeinde kwamen in totaal 40duizend lopers in actie op verschillende afstanden, van de kidsrun tot de kwartmarathon. Ook dat was een record.

Volgens de directeur zijn de mindere prestaties sinds de overname van Golazo verklaarbaar. Vorig jaar zat het weer tegen. Dit jaar vielen de drie toplopers uit Ethiopië en Kenia om onduidelijke redenen tegen. De tweevoudig kampioen uit Londen, de wereldtopper Tsegaye Kebede, kon het hoge tempo niet aan. Hij eindigde als vijfde in 2.10.56, de traagste tijd uit zijn tienjarige loopbaan. Ayele Abshero, die ook al heeft laten zien in de 2.04 te kunnen lopen, kwam binnen in 2.12.18.

Dagzege

'We kunnen vaststellen dat een aantal jongens het niet meer kunnen', zei Marc Corstjens, verantwoordelijk voor het deelnemersveld. 'Maar ja, het samenstellen van een marathonveld in geen pure wiskunde hè? Eén plus één is twee, dat weten we. Maar 62.22 halverwege de marathon garandeert geen eindtijd van 2.04.50 of 2.05.'

De onervaren lopers in de kopgroep, die halverwege passeerden in 62.24, lieten het tempo in de slotfase bewust of onbewust zakken. Zij veranderden de temporace in een tactische strijd om de dagzege, waardoor de 2.05 onhaalbaar werd.

Volgens Kadiks en Corstjens is het samenstellen van een sterk deelnemersveld lastiger geworden. De zes Majors werken nauw samen en leggen sterke lopers steeds vroeger vast, soms meer dan een half jaar voor de race. Rotterdam heeft de gewoonte de prestaties in de najaarsmarathons af te wachten om een inschatting te kunnen maken van de vorm en aanleg van potentiële deelnemers. Vooral in Londen, over twee weken, is het budget aanzienlijk hoger: 2,5 miljoen dollar (2,2 miljoen euro) volgens Kadiks.

Daarnaast loopt het aantal Oost-Afrikaanse atleten terug dat een tijd van 2.04 op de erelijst heeft staan, meent Corstjens. Het is dus lastiger toptalent te binden aan de wedstrijd.

De intentie blijft wel bestaan. 'We proberen zo goed en scherp mogelijk aan de wind te zeilen', zei Kadiks. Hij stelde onafhankelijk van het Belgische hoofdkantoor van Golazo sportief beleid te kunnen maken. 'Ik ben de baas van het hele spulletje, dus ik bepaal wat er gaat gebeuren. Wat ik vandaag heb gezien is een strategie die min of meer mislukt. Waarom? Daar ben ik nog naar op zoek.'

Beeld anp

Teleurstelling Koen Raymaekers

Koen Raymaekers heeft zich in Rotterdam niet geplaatst voor de olympische marathon. Hij stapte na ruim anderhalf uur met een verkrampte rechterkuit. Raymaekers wist dat hij een gok nam door te vertrekken met een richttijd van 2.11 uur. Hij had vanwege een blessure niet op wedstrijdtempo kunnen trainen. De 36-jarige atleet nam de gok omdat het zijn laatste kans was op olympische deelname. Hij heeft 21 marathons gelopen. 'Ik heb nooit de ideale weersomstandigheden en een ideale voorbereiding gehad. Altijd het een of het ander. Ik hoop beide nog eens mee te mogen maken.'

Koen Raymaekers op archiefbeeld.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden