Marianne Timmer is een van de grote sportvrouwen van Nederland

AMSTERDAM - De carrière van Marianne Timmer lijkt nu toch echt ten einde. Vandaag maakte ze bekend definitief te stoppen met schaatsen. Ze gaat de boeken in als de vrouw die driemaal goud won op de Olympische Spelen.

Marianne Timmer gaat uit haar dak als ze ziet dat ze olympisch kampioen is geworden op de 1000 meter in Turijn. Beeld null
Marianne Timmer gaat uit haar dak als ze ziet dat ze olympisch kampioen is geworden op de 1000 meter in Turijn.

Die drie gouden olympische plakken getuigden van haar doortastendheid op het juiste moment. De nuchtere Groningse kon pieken als geen ander.

Ze was tot 1996 een allrounder, 'een pathologische twijfelaarster' volgens de Volkskrant, die zou veranderen in een schaatswonder, 'een ongenaakbare kampioene'. Twee factoren maakten haar schaatsleven anders dan een kabbelend bestaan. Ze trad in 1997 na haar eerste wereldtitel (1000 meter, Warschau, coach Leen Pfrommer) toe tot de sprintploeg van Peter Mueller.

De Amerikaan, in dienst van schaatsbond, overtuigde haar van haar kunnen. Ze ging zelfs, na enige aarzeling en het dreigement naar de vrouwenkernploeg van Sijtje van der Lende te vertrekken, aan krachttraining doen.

Vertrouwen op techniek
Maar ze bleef bovenal vertrouwen op haar techniek. Timmer stond met lichte x-benen zeldzaam goed op het ijs. De schaats was haar wapen geworden, omdat zij uit de voeten kon met de in het seizoen 1996-'97 ingevoerde klapschaatsen. De scharnierende ijzers gaven haar vleugels.

De flair die ze kreeg van het verblijf tussen jonge honden als Wennemars en Bos leidde in 1998, bij de Spelen van Nagano, tot het eerste wintersprookje van Timmer. Ze won in Japan de 1500 meter in een wereldrecord (1.57,58). Ze verbeterde haar persoonlijke record in de M-Wave, de enorme ijshangar, met 2,69 seconden. Die kwaliteit had ze zichzelf niet toegedacht. 'Je ziet je eindtijd en denkt: dat kan ik niet zijn.'

Drie dagen later werd ze ook olympisch kampioen op de 1000 meter. Nederland had er een ijskoningin bij. Het meisje met diploma detailhandel, dochter van een schapenhouder uit Sappemeer, werd prof. Bij ploegen als SpaarSelect, Postcodeloterij, Sanex en DSB en (één dag) Control.

Geluk
Geld bracht lang niet altijd alleen geluk. De sportvrouw van het jaar 1998 huwde met coach Mueller en scheidde na de mislukte Spelen van 2002 van hem. Ze richtte een ploeg op, met coach Wopke de Vegt, waarbij zij met de schulden achterbleef. Haar allerbeste sponsor, suikeroom Dirk Scheringa, ging in 2009 failliet. Sponsor Mats, die zij zelf aanbracht, kon ze vorig jaar slechts 400 meter dienen. En ook de laatste sponsor Liga, die dankzij haar naam en faam kon worden aangetrokken, heeft niet lang van de schaatsprestaties van Timmer kunnen genieten.

Wereldkampioene sprint
In 2004 was Timmer weer zo in evenwicht dat ze in haar geliefde Nagano wereldkampioen sprint werd. Twee jaar later, precies acht jaar na haar kilometersucces van Nagano, herhaalde ze in Turijn de olympische verrichting van '98. Ze won de 1000 meter voor de ongenaakbaar geachte Canadese Cindy Klassen en de favoriete uit Duitsland, Anni Friesinger.

Ze vond Turijn een chaotisch oord met weinig aandacht voor de atleten. Nagano was haar favoriete olympische stad. Van Vancouver dacht ze vorig jaar te zullen gaan genieten, al was ze niet het type om de gedachten ver van het ijs te laten gaan. Ze verklaarde afgelopen winter al twee jaar bezig te zijn met die ene race, die alle inspanningen van de voorbije jaren zou goedmaken.

Die bekroning kwam er niet van. Ze struikelde over een vallende Chinese. Nog één keer laadde ze zich op, nog één seizoen wilde ze laten zien wat ze in huis had. Het mocht niet zo zijn.

Maria Aaltje Timmer gaat de boeken in als een van de grote sportvrouwen van Nederland. Het toptrio Fanny Blankers, Inge de Bruijn en Leontien van Moorsel, met viermaal olympisch goud, gaat ze niet inhalen. Ze blijft in het gezelschap van Rie Mastenbroek, Yvonne van Gennip en Anky van Grunsven.

Dit is een bewerkte versie van een artikel dat vorig jaar in de Volkskrant is verschenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden