Marco van Basten mist de eerste kans voor open doel: ‘Klaas-Jan Huntelaar ist ein Mittelfelder!’

De keuze van Stijn Schaars en Nigel de Jong als reserve-reserves van Oranje zorgde dinsdag voor veel ophef. Die werd niet zozeer veroorzaakt door de keuze van Van Basten – als de nood aan de man komt, redden die twee zich heus wel op de reservebank – als wel door...

Bert Wagendorp

Heel Nederland vindt dat Huntelaar naar het WK moet, omdat het inmiddels wel vaststaat dat de killer van Porto ons linea recta naar de halve finale zou schieten en hoogst waarschijnlijk naar de wereldtitel.

De late keuze voor Huntelaar zou tot een golf van enthousiasme hebben geleid, tot brooddronken hossende menigten in de oranjeversierde straten en tot speciale ingelaste uitzendingen van het NOS Journaal, inclusief een emotionele reportage uit Drempt met een hysterisch snikkende vader en moeder Huntelaar, interviews met de coaches van Argentinië en Servië (‘Dit is een zware tegenvaller, nu zijn we kansloos’) en de live-registratie van Huntelaars entree op het trainingsveld van Oranje, langs de ereboog van juichende medespelers en Johnnie van ’t Schip met een spandoek met daarop ‘Herzlich Wilkommen Hunter’.

Maar Marco van Basten bleef consequent. Hij heeft steeds gezegd dat hij alle posities dubbel bezet wilde hebben, en omdat dat uitgangspunt op het middenveld wordt bedreigd, koos hij twee middenvelders.

Ik vind het jammer. Vanwege Huntelaar, maar vooral vanwege die consequentheid tot het eind. Ik houd daar niet van. Ik ben erg voor consequent gedrag, maar er moet een moment zijn waarop je durft te zeggen: en nou wegwezen met die slappe praatjes over dat je altijd consequent moet zijn. Je moet altijd consequent zijn, tot het moment is aangebroken om ínconsequent te zijn. Dit geldt vooral in de topsport, aangezien je daar je tegenstander moet verrassen.

Moet je bij Van Basten niet mee aankomen. Die is consequent tot op het bot. Je kunt daar niks van zeggen, want je kunt iemand nu eenmaal moeilijk verwijten dat hij consequent is. Je kunt ’m hooguit smeken om alsjeblieft één keer inconsequent te wezen. Hoef je niet te doen. Van Basten vindt het nu eenmaal inconsequent om inconsequent te zijn.

Het is ook zo saai, dat consequente gedoe. Je kunt er niks van zeggen, van de keuze voor De Jong en Schaars. Het is volstrekt logisch. Maar je vult er nog niet één WK-praatprogramma mee, laat staan vier.

En nu heeft Van Basten met die halsstarrigheid van hem de eerste kans voor open doel gemist. Dat krijg je er nou van. Hij had nu al een nationale flow op gang kunnen brengen, maar hij liet het na. Marco, waarom toch?

Wanneer de dolenthousiaste media hem na het aanwijzen van Huntelaar voor de vorm nog even hadden verweten niet consequent te zijn geweest, had hij met een dramatische blik in de verte en op gedragen toon moeten zeggen:

‘Klaas-Jan Huntelaar. Ist. Ein. Mittelfelder!’

Applaus.

Bert Wagendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden