Marathonschaatsen, de zoveelste crisis

De ervaringsdeskundige haalt zijn schouders op. Als het marathonschaatsen al zoveel heeft overleefd, waarom zou het dan aan de laatste crisis ten onder gaan, zegt Erik Hulzebosch....

Van onze verslaggever Mark Misérus

Hulzebosch kent collega-rijders die de nieuwste ontwikkelingen slecht hebben verwerkt en hun toekomst weg zagen vallen. ‘Die zijn helemaal down. Tja, als ook wij bij de pakken gaan neerzitten, kun je helemaal wel ophouden. Maar er moet wel wat gebeuren, anders gaan we terug naar af.’

In De Telegraaf heeft geldschieter Dirk Scheringa van de DSB-ploeg al ‘de doodsteek voor het marathonschaatsen’ voorspeld. Er wordt rekening mee gehouden dat diverse bedrijven van naam zich uit de sport terugtrekken, nu de beloofde live zendtijd op tv een luchtbel is gebleken.

Omdat de kosten niet meer opwegen tegen het aantal kijkers, zal SBS 6 de wedstrijden om de Essent Cup niet rechtstreeks meer uitzenden. Op het laatste voorstel om samenvattingen te brengen, heeft de schaatsbond nog niet gereageerd. In het uiterste geval moet de sport maar vertoond worden op het eredivisiekanaal waarvan hij mede-initiator was, vindt Scheringa.

Wat vaststaat: geschaatst wordt er vanavond, op de Jaap Eden-baan in Amsterdam. Een nieuw peloton mag in de eerste wedstrijd om de KNSB Cup proberen de aandacht tijdelijk af te leiden van het gerommel in de traditierijke sport die zich van het ene naar het andere geschil voortsleept.

Het hoofdbestuur van de KNSB wordt voor een groot deel verantwoordelijk gehouden voor de malaise. Dat kwam afspraken en toezeggingen niet na, zegt ex-secretaris Paul Ruijsenaars. ‘Twee keer hebben we een ultimatum moeten stellen bij een belangrijke kwestie. De derde keer hebben we gezegd: nu is het genoeg.’

De afgetreden sectiebestuursleden herkennen de grieven van Joan Haanappel. De ster van weleer trok verontwaardigd de deur bij de bond dicht omdat die haar verplichtte ‘op afstand’ het kunstrijden vooruit te helpen. ‘Net zo’n ondergeschoven tak als de marathon’, aldus Ruijsenaars.

Het probleem dateert al uit de succestijd van Ard Schenk en Kees Verkerk en de verhoudingen zijn verder uit balans geraakt, volgens de oud-secretaris. ‘De bond wordt zwaar geleid vanui het langebaanschaatsen. Shorttrack kreeg als olympische sport nog een financiële injectie, maar het kunstrijden en de marathon zijn altijd te mager bevonden.’

Het nieuwe bestuur, deze week aangesteld, is gewaarschuwd. Wie de moeite neemt de sport op bestuurlijk niveau te vertegenwoordigen, is na een paar maanden vaak de wanhoop nabij, zeggen hun voorgangers.

De uit de zakenwereld afkomstige Johan de Vreugd had al na zeven maanden geconcludeerd dat hij wel overal verantwoordelijk voor werd gehouden, maar als voorzitter niet over bevoegdheden beschikte. Zijn opvolger Ubbo Kuper, een geprezen oud-marathonschaatser, is volgens Ruijsenaars ‘zo gepiepeld dat hij er hartzeer aan heeft overgehouden’.

De vertegenwoordigers van de sport zijn moe door de veranderingen en de conflicten die ze de afgelopen jaren te verwerken kregen. ‘Met stip de slechtst geleide bond ter wereld’, zegt chef sport Lex Muller van SBS 6 na twee jaar samenwerken. ‘Oetlullen’ oordeelde Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent twee jaar geleden al over het hoofdbestuur. Een ‘duiventil’ vindt Dirk Scheringa.

Veel veranderd is er sindsdien niet. Het vervroegde vertrek van SBS – een jaar voor het ‘contract’ afliep dat volgens Muller eigenlijk nooit heeft bestaan – heeft de toorn gewekt van rijders en andere betrokkenen. ‘Het tijdstip verdient niet de schoonheidsprijs’, zegt Muller, ‘maar wij hebben nog geprobeerd wat van de marathon te maken. Dat kun je van veel anderen in deze sport niet zeggen.’

Bijna elk door de zender gedaan voorstel om de sport ‘tv-genieker’ te maken, werd volgens Muller direct afgeschoten. Ruijsenaars zegt zich te hebben geschaamd voor de ‘misprijzende’ geluiden.

Muller zegt het beste voor te hebben gehad met de sport die wat betreft de hoeveelheid zendtijd alleen het voetbal voor zich had hoeven te dulden. Maar de inkt onder het ‘contract’ dat SBS en de KNSB sloten, was nog niet droog, of er was al een revolutie ontketend in het peloton. Ternauwernood werd een schikking getroffen tussen rijders en bond over de ‘afvalrace’ die SBS had afgedwongen om de sport overzichtelijker op tv te krijgen.

Twee jaar later probeert Hulzebosch ondanks alles de zonzijde te zien. Negatieve reclame is ook reclame, oppert hij. De NOS zal van een aantal wedstrijden verslag doen en de kranten blijven toch wel over de sport schrijven. ‘En iedereen weet nu wel mooi wanneer het nieuwe seizoen van start gaat.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden