Marathon of 10.000 meter, dat is de vraag

Deze maand, nog voor het vertrek naar het trainingskamp in Portugal, moet de beslissing maar eens genomen worden. Samen met trainer Bram Wassenaar gaat Kamiel Maase zich onder het genot van een biertje buigen over de vraag welke afstand de atleet later dit jaar in olympisch Athene zal lopen: de...

Van onze verslaggever Rolf Bos

Het wordt bijna een running gag, zegt Maase op oudejaarsdag in de Lange Duinen van Soest, waar hij even eerder de jaarlijkse Sylvestercross heeft gelopen. Iedereen vraagt hem: Kamiel, welke afstand ga je in Athene lopen?

Binnenkort, voor de opbouw naar de Olympische Spelen, moet dat vraagstuk maar eens uit de wereld worden geholpen. Het voert te ver om de stellen dat de kwestie atletiekminnend Nederland in tweeën verdeelt, maar een - milde - scheiding der geesten valt wel te bespeuren.

Aan de ene kant is er Maase's coach Bram Wassenaar die neigt naar deelname aan de 10.000 meter. Aan de andere zijde bevindt zich bondscoach Gerard Nijboer die de nieuwe Nederlands recordhouder (2.08.31) op 28 augustus graag ziet draven op het parcours waaraan hij zelf zulke warme herinneringen (hij werd er Europees kampioen in 1982) bewaart.

Voor beide visies is iets te zeggen. Op de 10.000 meter weet Maase precies waar hij aan toe is, meent Wassenaar. De Oost-Afrikanen, met voorop Haile Gebreselassie en het nieuwe fenomeen Kenenisa Bekele, zullen van hem weglopen, maar een klassering als beste Europeaan, zoals hij bij de recente wereldkampioenschappen in Parijs behaalde, behoort zeker tot de mogelijkheden. Eindklassering: de zevende-, of, heel misschien, de zesde plaats.

Op de marathon daarentegen, doceert deskundige Nijboer, kan het weliswaar helemaal misgaan, maar zijn verrassingen óók niet uitgesloten. Zelden wint een favoriet bij WK of Olympische Spelen. Die 42 kilometers vormen nu eenmaal een mysterie dat door niemand te doorgronden valt.

Maase is er nog niet uit. `Mijn ratio zegt dat de 10.000 meter verstandiger is, zeker in de hitte van Athene. Aan de andere kant: de marathon maakt veel meer los. Het is de afstand met de meeste traditie, vooral nu er gelopen wordt op het klassieke parcours tussen Maratonas en Athene.'

Anderhalf jaar geleden verkende hij de weg al eens die in 490 voor Christus door boodschapper Pheidippides werd afgelegd, na de zege van de Grieken van Miltiades op het Perzische leger dat zes keer zoveel soldaten telde. Samen met Nadja Wijenberg en Gerard Nijboer liep Maase het traject in twee dagen - als een alternatieve duurloop. `Toen begon het toch wel te kriebelen. Maar nogmaals: pas over drie weken neem ik een besluit.'

Op oudejaarsdag werd Maase, tijdens zijn eerste wedstrijd na de marathon van Amsterdam, tweede achter de Keniaanse gevangenisbewaarder Luke Kibet, die in 2003 wel vaker bij Nederlandse wedstrijden van voren was te zien.

Volgende week, bij de halve marathon van Egmond, geldt de Afrikaanse atleet opnieuw als een van de favorieten. Maase start niet op het Noord-Hollandse strand: die 21 kilometers komen nog net even te vroeg.

Datzelfde geldt voor Lornah Kiplagat. Net als Maase heeft de Nederlandse Keniaanse nog een snelle marathon in de benen - ze werd derde in New York. Toch bleef ze op de laatste dag van 2003 in het weerbarstige zand van Soesterberg haar voormalige landgenote Viola Kibiwott en haar nieuwe medelanders Irma Heeren en Nadja Wijenberg voor.

Kiplagat heeft, in tegenstelling tot Maase, al lang geleden besloten dat zij zich in het hete Athene niet aan een 42 kilometer gaat wagen. Zij kiest voor de 10.000 meter en is, gezien haar vierde plaats bij de WK, meteen een serieuze medaille-kandidaat voor de Nederlandse ploeg.

Ze is nu een half jaar Nederlandse en spreekt de taal al heel redelijk. Ze weet dat Nederland op oudejaarsavond massaal aan de oliebollen gaat (`In Kenia gingen we naar de kerk') en dat Dolf Jansen niet alleen een verdienstelijk marathonloper is.

Haar geëmancipeerde visie op het leven haalt ook al media die niets met sport van doen hebben. Nog even, en ze is een BN, een Bekende Nederlandse.

Joop Alberda zal namens NOC*NSF in zijn handen wrijven met aanwinst Kiplagat. De uitspraak `Elke stap die ik zet, is gericht op deelname aan de Spelen' zal hem als muziek in de oren klinken. De atlete ziet af van een lucratieve voorjaarsmarathon en gaat zich langdurig op de hoogte van New Mexico en moederland Kenia op `Athene' voorbereiden.

Tussendoor loopt Kiplagat wellicht tijdens de WK veldlopen in Brussel (`veldlopen is goed om de pasfrequentie aan te passen') en kiest ze voor een tien kilometer op het asfalt van Puerto Rico. Daar treft ze Paula Radcliffe, de Britse atlete die in Athene voor de marathon kiest.

Kiplagat: `Ik had Paula er in Athene graag bij gehad op de 10.000 meter. Samen hadden we het de Ethiopische atletes moeilijk kunnen maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden