Mannenkwartet Nic. slaat meesterlijk toe tegen Deetos

Op het keerpunt van de veldcompetitie korfbal lijkt de line-up van de finale op 7 juni 1998 in de Arnhemse Olympia Arena al vast te staan....

Van onze korfbalmedewerker

GRONINGEN

Die Haghe bleef zaterdag, zij het met enige moeite, op de been bij DKOD en continueerde via de 17-14 zegepraal de score van honderd procent.

Nic. zette op zijn beurt voor de tweede achtereenvolgende week een concurrent op een zijspoor en plaatste de oppositie op een achterstand van vier punten.

Na de ontluistering van PKC, dat vorige week in eigen huis een vreselijk pak slaag van de Groningse vrijbuiters had gekregen, mocht het Dordtse Deetos gistermiddag proberen de competitie nieuw leven in te blazen.

De naaste achtervolger van Nic. had daarbij een verrassing voor de opponent in petto: om tactische redenen draafde niet de Belgische international Eva De Mulder, maar Jenny Pronk (ex-KVS) in de basisacht op.

Het thuiscollectief van de bijzonder ingetogen coachende Henk Woudstra bleef stoïcijns onder die opvallende mutatie en knoopte aan bij de successtory van de jongste weken. Met efficiënt aanvalsspel en de Groningse mannen aan het kanon nam de verliezend veldfinalist van vorig seizoen makkelijk afstand.

Geïnspireerd door de veteraan zonder slijtageverschijnselen Hans Leeuwenhoek begon Deetos bij 8-5 een remonte. De ploeg van de Belgische coach Dirk Morreel slaagde erin met geconcentreerd defensiewerk en uitgekiend aanvalsspel de korfbaltrots van noordelijk Nederland uit evenwicht te brengen. Bij 12-16 lagen de winstkansen nadrukkelijk aan Dordtse kant.

Met de grandeur van een soeverein heerser richtte Nic. zich echter op. Het meesterlijke mannenkwartet, met de onderschatte Timo Thijen in een hoofdrol, herstelde met productieve daden de schade.

Nadat Mike Vlietstra, door arbiter Ben Derriks nog met geel bekeurd, met twee rake strafworpen een positieve marge had gecreëerd, was het verzet van Deetos gebroken. Nic. eindigde de topper in stijl (23-20) en stelde (nu al) nadrukkelijk de kandidatuur voor een reisje Arnhem in juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden