Mannen/voetbalhumor zonder eind

Titel: Het 17de..

Auteur: Elvin Post

Technische details: 188 pagina’s, 10 euro, ISBN 904141052x, uitgeverij Anthos

Wie is die Elvin Post? Post is de schrijver van de literaire thrillers Vals Beeld en Groene Vrijdag. Voor die laatste kreeg hij in 2004 de Gouden Strop. Ook is Post de ex-spits van het eerste van de Rotterdamse voetbalclub VOC, en tegenwoordig bouwt hij af in het 17de elftal, een vriendenteam. Dit boek gaat over zijn belevenissen met het 17de in de seizoenen 2004/2005 en 2005/2006. Het is een bundeling van een feuilleton uit het AD.

Origineel idee, schrijven over je eigen amateurteam. Niet helemaal. Maarten Moll doet het bijvoorbeeld al jaren in Het Parool, met de column Linksback. We weten dat Moll heel goed kan voetballen en soms zelfs scoort. Nieuw is het idee dus niet, maar het is evengoed een prima opzet, want iedereen die ooit heeft gevoetbald, zal de situaties herkennen waarin Post en het 17de worden gemanoeuvreerd en waarin ze zichzelf manoeuvreren.

Zoals? Thuisfluiters, de geur van zes weken niet gewassen shirts, drie weken niet spelen wegens vorst, en het vlak voor de aftrap met te weinig man blijken te zijn omdat medespelers zich diep in de nacht ervoor per sms hebben afgemeld. En er is een speler die in de nacht voor de wedstrijd in slaap viel in een late trein en in Arnhem belandde.

Hilarische toestanden. Inderdaad. En dat gaat het hele boek zo door, mannen/voetbalhumor zonder eind, plus de nodige parodieën op profvoetbal: stukjes heten ‘Het 17de moet aantrekkelijk en herkenbaar voetbal spelen’ en ‘Het 17de heeft het niet meer in eigen hand’. Dat is tot op zekere hoogte geinig.

En na die hoogte? Dan niet meer. Het is jammer dat er met het 17de in dit boek nooit echt wat misgaat. Post schrijft niet over ruzies of vetes, zoals elk voetbalteam ze toch kent.

Is dat erg? Nee, en het is ook verklaarbaar. Post moest elke week een geestig, puntig en herkenbaar stukje schrijven voor zijn lezers. Dat betekent dat je ruimte mist om wat ingewikkelder verbanden of situaties uit te leggen.

Wat had hij dan kunnen doen? Hij had een boek kunnen schrijven op basis van de columns, waarin de personages diepgravender worden uitgewerkt. Dat kan Post, omdat hij goed kan schrijven. Het probleem is dat hij niet over personages schrijft, maar over zijn eigen vrienden. Maarten Moll doet het in zijn columnbundel De broer van Bergkamp net iets beter, desalniettemin is Het 17de geestig leesvoer voor elke amateurvoetballer.

Hoeveel ballen? Drie ballen

Michiel de Hoog

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden