'Manipulatie met sportuitslagen neemt toe'

BOCHUM - Het manipuleren van wedstrijdverloop en uitslag neemt toe in Europa. Dat is de stellige overtuiging van Carsten Koerl, die woensdag als getuige-deskundige is verhoord in de rechtszaak die in Bochum dient naar aanleiding van een grootschalig omkoopschandaal in het voetbal.

ANP

'We gaan ervan uit dat er in de afgelopen vijf maanden gesjoemeld is met zeventig tot honderd duels in Europa', gaf de directeur van het gespecialiseerde onderzoeksbedrijf 'Sportradar' de Duitse rechter te verstaan. 'In zo'n 24 Europese landen speelt het probleem.'

Koerl noemde geen namen en zei ook niet op welk competitieniveau de risico's het grootst zijn. Wel voegde hij eraan toe dat gezien de vele tienduizenden wedstrijden die er jaarlijks op het programma staan, het percentage verdachte duels erg klein is. Maar er is, zeker nu internet steeds belangrijker is geworden, wel veel geld mee gemoeid.

Ontwikkeling
'Er is duidelijk een ontwikkeling gaande in het gokcircuit. Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden geld te verdienen', aldus Koerl, die in opdracht van onder meer de Duitse bond DFB, de UEFA en de FIFA voetbalweddenschappen analyseert. Alleen in Duitsland al gaat daar op jaarbasis 4 miljard in om.

Sportradar signaleert bijvoorbeeld de exorbitante en absurde inzetten. In eerste instantie werd gedacht dat er voor ongeveer 10 miljoen euro werd gefraudeerd, maar inmiddels zijn de juridische instanties tot de slotsom gekomen dat dat bedrag zeer waarschijnlijk 'het topje van de ijsberg' is. Daar komen de witwaspraktijken, zoals bekend uit de casino's, nog bij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden