Manchester United ontslaat trainer Louis van Gaal

Louis van Gaal is maandag ontslagen door Manchester United. Dat heeft de Engelse club maandag gemeld, nadat het nieuws over het op handen zijnde vertrek van de trainer al de hele dag werd gemeld door Britse media. Van Gaal (64) was twee jaar trainer van de club. Het contract van Van Gaal liep nog tot de zomer van 2017.

Patrick van IJzendoorn
Louis van Gaal tijdens een wedstrijd van Manchester United tegen AFC Bournemouth, half mei. Beeld reuters
Louis van Gaal tijdens een wedstrijd van Manchester United tegen AFC Bournemouth, half mei.Beeld reuters

In perfect Engels laat Van Gaal in een verklaring op de website van Manchester United weten 'zeer teleurgesteld' te zijn dat hij zijn contract niet heeft kunnen uitdienen. 'Maar ik geloof wel dat er een fundament ligt voor grotere successen in de toekomst.'

Zondag, een dag na het winnen van de FA Cup, had Van Gaal zelf al beweerd dat het 'over' was. Zijn situatie was onhoudbaar geworden door tegenvallende prestaties en saai voetbal, ondanks een kwart miljard aan investeringen. Supporters morden, sponsoren klaagden en spelers kwamen in opstand. Engelse journalisten zullen Van Gaals onalledaagse optredens gaan missen. Zijn opvolger zou Jose Mourinho zijn, die eerder dit seizoen was ontslagen nadat zijn magie was uitgewerkt bij Chelsea.

Mislopen Champions League

Directe aanleiding voor het ontbinden van de driejarige verbintenis is het mislopen van de Champions League, maar er speelde meer. De Engelse kranten beschreven maandag gedetailleerd hoe Van Gaal het vertrouwen van de spelers had verloren door zijn rigide en ondiplomatieke aanpak. Tot de verbeelding spreekt het verhaal dat spelers de bestraffende en educatieve e-mails die hij stuurde ongelezen in de virtuele prullenbak deponeerden. Toen Van Gaal dat in de gaten kreeg stelde hij een trackerprogramma in zodat hij kon zien of zijn elektronische oekazes wel gelezen werden. Van Gaal zal worden herinnerd als de manager met zijn onafscheidelijke multomap.

Tijdens zijn bewind is duidelijk geworden dat de rationeel-wetenschappelijke 'filosofie' van Van Gaal niet paste in de onstuimige Premier League, en zeker niet bij Manchester United. Hij wilde zijn spelers opnieuw leren voetballen, waarbij intuïtie plaats moest maken voor bedachtzaam handelen. Trainingscomplex Carrington veranderde in een soort vergadercentrum. Een speler als Wayne Rooney, gewend aan de vrijheid die Alex Ferguson hem pleegde te geven, had er moeite mee. Typerend was de kans die hij op de eerste speeldag miste tegen Tottenham Hotspur. In plaats van direct te schieten wilde hij de bal, zoals Van Gaal had bevolen, eerst aannemen.

Afscheid Van Gaal

Het is een bitterzoet einde na een moeizaam tweejarig bewind op Old Trafford, waar de saaiheid van het spel vaak een schril contrast vormde met de optredens van de Amsterdammer. (+)

Van Gaal na de FA Cup-finale. Beeld getty
Van Gaal na de FA Cup-finale.Beeld getty

Martelgang

Het afgelopen halve jaar was een martelgang voor Van Gaal, die vrijwel wekelijks moest lezen dat Mourinho al een principeakkoord had bereikt met Manchester United. Tot op het laatste moment leek de manager ervan uit te gaan dat hij zijn contract gewoon zou uitdienen. Tijdens de persconferentie op Wembley sprak hij nog optimistisch over de plannen voor het komende seizoen, in de overtuiging dat de FA Cup, die hij voor zijn neus had neergezet, zijn hachje had gered. Hij had zelfs een selfie gemaakt met Sir Alex en 's werelds oudste trofee. De aanwezige pers wist toen al beter. De FA Cup was een gifbeker die hij helemaal had moeten leegdrinken.

Manchester United-voorzitter Ed Woodward bedankt Louis van Gaal op de website voor zijn diensten. 'Hij heeft zich zeer professioneel en waardig gedragen in zijn tijd bij ons. Hij vertrekt met een erfenis waarin hij meerdere jonge spelers de kans en het zelfvertrouwen heeft gegeven om hun kwaliteiten te tonen op het hoogste podium.'

Van Gaal zelf bedankte uitvoerig het personeel van Manchester United in zijn verklaring. 'Nooit ben ik in mijn 25 jaar als trainer zo goed ondersteund in mijn werk', schreef hij.

In The Guardian wordt een ontluisterend beeld geschetst van Van Gaal. Hij zou spelers individueel mails sturen met beeldmateriaal van fouten en verbeterpunten. Toen hij het vermoeden kreeg dat zijn mails ongeopend de prullenbak in verdwenen, installeerde hij een programma waarmee hij kon meten of en hoe lang zijn mails geopend werden. The Guardian schrijft dat spelers niet konden wachten op interlandperiodes om onder het regime van Van Gaal uit te komen. 'Het lijdt geen twijfel dat de periode van Van Gaal bij Manchester United voor het grootste gedeelte is uitgelopen op een teleurstelling.'

Van Gaal viert de bekerwinst met David de Gea. Beeld getty
Van Gaal viert de bekerwinst met David de Gea.Beeld getty

Twee jaar Van Gaal: 103 duels, 54 zeges

Twee jaar Louis van Gaal als manager hebben Manchester United één prijs opgeleverd. Zijn balans bij de Engelse recordkampioen is niet bepaald indrukwekkend.

De oud-bondscoach van Oranje zat tijdens 103 wedstrijden van ManUnited op de bank. Iets meer dan de helft daarvan, 54 duels, leverde een overwinning op. Van Gaal moest 24 keer een nederlaag incasseren en speelde 25 keer gelijk. Databureau Gracenote zocht uit dat Van Gaal in twee jaar 158 doelpunten van zijn ploeg mocht vieren, aan de andere kant incasseerden de 'Mancunians' 98 doelpunten.

Van Gaal had bij al zijn vorige clubs (Ajax, FC Barcelona, AZ en Bayern München) een hoger winstpercentage, ook tijdens zijn beide periodes bij het Nederlands elftal. De 64-jarige Amsterdammer gaat naar eigen zeggen nu met zijn vrouw Truus genieten van hun huis in Portugal, wat betekent dat zijn trainerscarrière voorbij is. Op de erelijst van Van Gaal pronken twintig prijzen, met de Champions League in 1995 bij Ajax als hoogtepunt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden