Manchester United naarstig op zoek naar geld

Manchester United heeft JPMorgan en Deutsche Bank ingeschakeld om te onderzoeken hoe de schulden kunnen worden geherfinancierd. De voetbalclub overweegt volgens The Financial Times onder meer om ‘junk bonds’ uit te geven, obligaties met een hoge rente.

De hoge schuldenlast (in totaal 700 miljoen pond, 790 miljoen euro) is een direct gevolg van de overname van Manchester United door de Amerikaan Malcolm Glazer. Hij betaalde in 2005 800 miljoen pond voor de club en financierde dat, zoals ook veel opkoopfondsen doen. Hij richtte een holding op, Red Football Joint Venture, die de voetbalclub overnam, grotendeels met geleend geld. Een jaar later werd deze schuld voor de helft op de balans van Manchester United gezet.

Onderpand

De bezittingen van Manchester United dienen als onderpand voor een lening van 256 miljoen pond. Een groot deel van de schuld van Glazer en de voetbalclub bestaat uit payment in kind-notes, achtergestelde schuldpapieren, waarbij de rente niet wordt uitbetaald maar jaarlijks bij de hoofdsom wordt opgeteld. Ze zijn in bezit van de hedgefondsen Citadel, Och-Ziff Capital en Perry Capital, Als Glazer in augustus 2010 niet in staat is de hedgefondsen te betalen, komt de meerderheid van aandelen Manchester United in hun bezit.

Supporters waren vanaf het begin ongerust. Zij vreesden dat zij de prijs moesten betalen voor de schuldenlast. De winst (in het seizoen 2007/2008 66 miljoen pond voor belasting) was niet genoeg om de rente te betalen. Daarom zou de prijs van de toegangskaartjes omhoog moeten. In 2006 werden de kaartjes 12,5 procent duurder en in 2007 14 procent.

Nieuwe club

Een aantal supporters besloot een nieuwe club op te richten: FC United of Manchester. Die begon in the North West Countries league, zes divisies lager dan The Premier League waarin Manchester United figureert, maar is inmiddels al drie keer gepromoveerd.

De supporters zijn niet de enigen die zich zorgen maken. Ook Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, heeft zijn buik vol van de oneindige schuldenlast waarmee voetbalclubs zich opzadelen. Hij riep in september vorig jaar al op tot financieel fair play en dreigde clubs met een ‘negatieve jaarrekening’ (als de uitgaven groter zijn dan de inkomsten) uit te sluiten van de grote Europese competities.

Zonen van Malcolm Glazer, eigenaar van Manchester United. (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.