Manchester United kleurt groen en goud

De Red Knights, zoals ze zichzelf hebben genoemd, zijn opgestaan om samen met het voetvolk Manchester United te bevrijden uit de commerciële greep van de Amerikaanse familie Glazer....

Poul Annema

Groen en goud staat voor de oorsprong van de club, die voordat ze – in 1902 – werd samengebracht in Manchester United bestond uit de Newton Heath Lancaster en de Yorkshire Railway Football Club. Groen en goud staat nu ook voor de gebundelde macht van Manchester United tegen het Amerikaanse grootkapitaal.

Bij de League Cupfinale tegen Aston Villa, eind februari, ging iedereen die de ziel van Manchester United koesterde in protestkleding, sindsdien neemt het groen en goud alleen maar toe in de tribunevakken.

In 2005 kocht de Amerikaanse miljardair Malcolm Glazer voor ruim 800 miljoen euro een meerderheidsaandeel in de club. Tweederde deel van dat bedrag leende hij, maar tot grote verontwaardiging van economen en supporters laten Glazer, en zijn inmiddels ook in de zaak betrokken zoon, Manchester United opdraaien voor de afbetaling van de lening. ‘Manchester United is voor de familie een merk geworden’, zegt Sean Bones, de vicevoorzitter van de supportersvereniging Trust (MUST).

‘Hun grootste angst is dat ons protest hun merchandising onder druk zet’, zegt Bones ‘Zij zuigen de club uit en kijken alleen naar hun eigen verdiensten. De club interesseert ze helemaal niets. Dit is voor hen een zakelijke missie, die alleen maar kan slagen als ze de tent straks met grote winst kunnen verkopen.’

Sportief is Manchester succesvol, zakelijk zijn de ontwikkelingen droevig. Op de club rust een schuldenlast van bijna 800 miljoen euro. Het ledental van MUST is in een paar weken tijd gestegen van 30 duizend tot 130 duizend en in hun roep om hulp hebben de supporters steun gekregen van de zogenoemde Red Knights.

De ‘rode ridders’ zijn Londense bankiers met een warme sympathie voor Manchester United. Aanvoerder is Jim O’Neill, chef-econoom bij de Britse poot van zakenbank Goldman Sachs. Hij wordt met name gesteund door de hedgefondbaas Paul Marshall en de advocaat Mark Rawlinson. Hun enige doel: een gezonde economische basis voor de club, waarbij de supporters centraal staan.

De Rode Ridders denken iets meer dan 1,2 miljard euro bij elkaar te moeten brengen om de Glazer-familie uit te kunnen kopen, een kwart van de aandelen willen ze dan onderbrengen bij gewone fans. Hoewel in Engeland werd gezegd dat ook manager Ferguson de overname ondersteunt, ontkende hij dat zelf.

De kans op succes wordt in Engeland ook betwijfeld. Zoals de Engelse zakenman Michael Knighton in de Daily Telegraph zei: ‘De Glazers zijn geen narren, die weten ook dat een bod van 1 of 2 miljard euro ver beneden de prijs is, want Manchester United is het Disney van de sportwereld. Manchester United is Coca-Cola, Microsoft, IBM; wie zo’n waardevol bezit in huis heeft, verkoopt het niet.’

Poul Annema

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden