'Mán, wat hebben we van jullie genoten'

Het loopt tegen de dertig graden, maar de armharen van Manuel Timmermans staan rechtovereind. De 25-jarige student uit Gorinchem, gehuld in oranje TeamNL T-shirt en TeamNL pet, tikt zijn vriend aan en houdt trots zijn arm omhoog. Het ultieme bewijsstuk van zijn fanschap: kippenvel.

Beeld Guus Dubbelman

De huldiging is nog niet begonnen, maar de grootste liefhebbers zijn al ontroerd. Het traditionele toejuichmoment voor olympisch sporters bij terugkomst in Nederland vindt dit jaar in de Amsterdamse RAI plaats. De organisatie, berekend op een joelende menigte van zeker vijf duizend man, heeft naast parkeerterrein P6 nog een grote hal opgetuigd met grote schermen om mee te kijken. Het blijkt voor niets: het parkeerterrein loopt niet eens voor de helft vol.

Timmermans haalt zijn schouders op over het gebrek aan fans. Hij is gekomen voor de sporters, niet voor de menigte. 'Ik heb veel van de wedstrijden gezien, dat waren heel wat nachtelijke uurtjes.' Vooral het baanwielrennen was mooi, vindt de student. 'Dat heb ik zelf ook veel gedaan. Sommige van die jongens ken ik nog uit die tijd.' Hij tuurt naar de eerste sporters die langs de zijlijn klaar staan om het podium op te lopen, op zoek naar een bekend gezicht.

'Vandaag zijn we één grote familie', schalt radio 538-DJ Jeroen Nieuwehuize ondertussen bij wijze van opwarming vanaf het podium. 'Eén grote vriendengroep.' Onbedoeld legt hij de vinger precies op de pijnlijke plek van deze huldiging: niet alle 241 olympische sporters zijn even overtuigd van het teamgevoel van TeamNL tijdens de spelen. Atleten die geen medaille wonnen, moesten dit jaar 48 uur nadat hun sport was beëindigd linea recta terug naar Nederland.

Kritiek

De 'losersvluchten', vol teleurgestelde sporters, kwamen chef de mission Maurits Hendriks op stevige kritiek te staan. Nu de spelen zijn afgelopen spreken ook veel olympiërs zich uit. 'Heel teamnl staat achter Nouchka Fontijn!', twitterde Erben Wennemars zondag, met een vrolijke foto van een tribune vol olympiërs bij de laatste wedstrijd van de bokster. 'Half teamnl', reageerde zwemster Inge Dekker, die eerder naar huis moest, 'De rest staat ook achter @nouchkafontijn maar zit thuis voor de tv...'

Judoka Noël van 't End kondigde dinsdagochtend zelfs aan niet meer naar de huldiging te komen. 'Ik ga niet als een soort opvulling meehossen op dat podium, terwijl ik eerder naar huis ben gestuurd', zei hij tegen de NOS.

In de RAI snappen de bezoekers de verbolgen sporters. 'Hendriks runt de spelen als een bedrijf', zegt de Utrechtse Nick Jansen (23). 'Maar sport gaat ook om emotie, daar moet ruimte voor zijn.' Eenmaal toegelaten tot de spelen, hoor je tot het einde te kunnen blijven, vindt de 32-jarige Marisha Albers, die even verderop staat. 'Aan de andere kant: het is wel jammer dat niet iedereen er is, de mensen komen hier om alle atleten te zien.'

Beeld Guus Dubbelman

Even later kleurt het podium oranje van de teruggekeerde olympiërs. 'Mán, wat hebben we van jullie genoten', zegt burgemeester Eberhard van der Laan in een zeer beknopte toespraak. Na een minuut of tien selfies met het publiek, en een paar onwennige danspassen, is het toejuichfeestje alweer afgelopen. De sporters gaan naar huis.

Alleen baanwielrenner en zilverenmedaillewinnaar Matthijs Büchli glipt door het hek het publiek in, naar zijn vriendengroep die hem met bier en een spandoek 'Kamikaze Matti' staan op te wachten. 'Thijssiee', klinkt het, en na wat woeste knuffels is er vooral veel aandacht voor de zilveren schijf om zijn hals. Daar wil iedereen wel even mee op de foto. En met Matthijs natuurlijk.

'Aan de ene kant begrijp ik het compleet dat er mensen teleurgesteld waren dat ze eerder naar huis moesten', zegt Büchli. 'Maar wie klaar is met sporten gaat feesten. En niet iedereen kan dat op zo'n manier doen dat de rest er geen last van heeft.' De wielrenner heeft ook begrip voor collega Van 't End, die de huldiging aan zich voorbij liet gaan. 'Iedereen verwerkt zijn verdriet op zijn eigen manier.' Na een slok van een van de biertjes die hem van alle kanten worden toegereikt. 'Wie weet krijgt hij er later spijt van. Dit is een heel bijzonder moment, medaille of niet.' Dat gezegd hebbende, sluit de hossende vriendenkring zich weer rond de olympisch kampioen. 'Thijssie, Thijssie.' Het zal nog wel even duren voor hij thuis is.

Beeld Guus Dubbelman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden