Makaay beslist 'halve' wedstrijd

Primeur van 45 minuten voetbal kost Feyenoord naar schatting 100 duizend euro extra aan kosten voor beveiliging...

Van onze verslaggever Robèrt Misset

Eredivisie

Feyenoord 2

Vitesse 1

Rotterdam Sommige wedstrijden zouden niet langer dan één helft mogen duren en Feyenoord heeft woensdagavond aan 45 minuten genoeg om de eerste competitiezege in 2010 te laten noteren. Regen, een gure wind en Arsenal-Barcelona op tv; ook van de diehards onder de Feyenoord-fans wordt moed gevraagd om deel twee van het gestaakte waterballet tegen Vitesse te bezoeken.

Felle discussies werden in Rotterdam en Arnhem gevoerd nadat het duel tussen Feyenoord en Vitesse op 20 maart wegens overvloedige regenval na de eerste helft werd gestaakt. Feyenoord wilde de wedstrijd in zijn geheel overspelen, Vitesse was vanwege de gunstige tussenstand (1-1) blij met het besluit van de KNVB om het duel na rust te hervatten.

Het is een primeur die Feyenoord 100 duizend euro extra kost, want alleen al de veiligheidsmaatregelen bij de remake van de confrontatie met Vitesse kijken niet op een minuutje meer of minder. Het zal de directie enige genoegdoening hebben geschonken dat de ploeg van coach Mario Been het miniduel met 1-0 wint. Door de 2-1 zege na 90 minuten heeft Feyenoord de vierde plaats weer vaster in handen heeft.

Schertsend merkt Vitesse-coach Theo Bos op dat het duel eigenlijk na vijf minuten in de tweede helft had moeten worden stilgelegd. ‘Dan was Makaay tenminste gewisseld en had hij nu niet tegen ons kunnen scoren.’

Bos refereert daarbij aan de woede-uitbarsting van zijn collega na deel een van Feyenoord-Vitesse. Been zou zijn spits Makaay hebben gewisseld als de regenbuien het veld niet onbespeelbaar hadden gemaakt. Maar teammanager Bas van Noortwijk hoefde de wissels niet door te geven aan de Belgische scheidsrechter Gumienny. ‘Zo opportunistisch kan voetbal dus zijn’, aldus Been.

Lang heeft de verbanning van Makaay immers niet geduurd. Halverwege het bekerduel met Feyenoord vreesde Twente-coach Steve McLaren al dat de ondergang van zijn ploeg ‘in de sterren geschreven stond’, toen Makaay zich opmaakte voor een glorieuze invalbeurt. ‘Dan zie je weer hoe belangrijk Roy nog steeds voor Feyenoord is’, zegt Been.

Na de duffe 0-0 tegen NEC – in een wedstrijd die zeker 45 minuten te lang duurde – pakt Makaay de draad weer op tegen een naargeestig decor van een slechts voor de helft gevulde Kuip. Niemand lijkt zich echt raad te weten met de merkwaardige ambiance. ‘Voetbal speel je voor het publiek, niemand zit te wachten op één helftje’, moppert Been.

De ingekorte wedstrijd heeft zijn coaching beïnvloed. Voortdurend heeft hij het gevoel dat de klok hem op de hielen zit. Vitesse-trainer Bos: ‘Ik had mijn spelers erop voorbereid dat ze na twintig minuten konden worden gewisseld. Het overkwam Van Diermen op deze gekke avond.’

Niet alleen de weersomstandigheden zijn bijna identiek aan de eerste aflevering van Feyenoord-Vitesse. Het lijkt alsof Feyenoord deel 2 begint, zoals het deel 1 eindigde: met zwak verdedigen. Büttner krijgt twee schietkansen en Nilsson raakt zelfs de binnenkant van de paal, als hij de bal vrij in het strafschopgebied van Feyenoord heeft mogen aannemen.

Dan staat Vitesse wel al met 2-1 achter, want als de tegenstander een vrije trap of een corner mag nemen bereidt trainer Bos zich al op het ergste voor. Ook nu breekt Feyenoord de ban uit een standaardstituatie.

Van Bronckhorst neemt de vrije trap. Bahia verlengt de bal met het hoofd en wie staat klaar om het vonnis over zijn oude liefde te vellen? De man die op 20 maart in de kleedkamer zou zijn achtergebleven. Makaay dus, de spits die altijd zijn voeten laat spreken, ook als hij op zijn tanden moet bijten om de sluimerende onvrede over zijn status bij Feyenoord niet uit te schreeuwen.

Achter in de perszaal slaakt technisch directeur Leo Beenhakker zijn bekende zucht. Nee, over een nieuw contract voor Makaay is nog niet gesproken. Eerst maar even een prijsje pakken, oreert ‘Don Leo’. ‘En dan praten we over het volgende seizoen.’

Makaay weet dat hij welkom is bij Vitesse, waar hij zijn imposante carrière begon. Bos: ‘Vanavond heb ik niet de behoefte om Roy te bellen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden