Magere jaren? Welnee, een bomvolle sportagenda

null Beeld anp
Beeld anp

Even leek de Nederlandse topsport in 2018 en 2019 met een akelig lege kalender te worden geconfronteerd, tot er deze week toch een vertrouwenwekkend bericht viel te noteren. In 2018 wordt de WK allround in Nederland gehouden. Een schaatswedstrijd op buitenijs, in het daarvoor omgebouwde Olympisch Stadion van Amsterdam.

Het is dat jaar 125 jaar na het WK dat door de legendarische Jaap Eden werd gewonnen, toen op het Museumplein in Amsterdam. In 1893, drie jaar voor de eerste moderne Olympische Spelen van Athene, kwam Nederland al in de boeken met de organisatie van een groot toernooi. Die historie wordt weleens vergeten.

Sportland Nederland had voor 2019 geschiedenis willen schrijven met de organisatie van de tweede editie van de Europese Spelen. Het moest wegens geldgebrek, een oude Hollandse kwaal in de sport, worden teruggegeven aan het Europees Olympisch Comité (EOC). Tot ergernis van André Bolhuis, voorzitter van NOC*NSF.

Wie denkt dat de sportkalender wat minder gevuld is, komt na een bestudering van een willekeurige agenda tot een ander oordeel. Het blad Sport & Strategie publiceert op zijn voorpagina de grotere evenementen in eigen land. Het zijn er tussen eind juni en 1 september liefst vijftien. Van de World League Volleyball in Groningen tot de Arnhem Veenendaal Classic.

De opsomming komt van sportevenementenkalender.nl. NOC*NSF en onderzoeksbureau Respons doen de schifting, waarin ook de Homeless World Cup voetbal in Amsterdam (van 1 juli tot en met 31 augustus) een plaats heeft gekregen. Er is op de site een nog uitgebreider kalender te vinden: 188 evenementen tot en met de WK zeilen van 2022. Er zijn categorieën van toegekend, geboden ('bid') en geambieerd.

Er is in dat agendageweld nog een hoogste categorie. Dat is die van de topevenementen. Je komt pas op die lijst als een commissie zich heeft gebogen over de status van de aangeboden wedstrijd. Dat zijn zaken als maatschappelijk en economisch effect, promotie van de BV Nederland, internationale uitstraling en kans op een aansprekend resultaat door een Nederlandse sporter.

Door die zware eisen was de topkalender 2018 en 2019 na de inlevering van de Europese Spelen pro forma nog leeg. Voor 2018 komt het WK allround daar nu op, in 2019 zal het bod op de EK indooratletiek een uitroepteken vormen. En dat is pas het begin.

In 2018 is er naast het WK schaatsen de Champions Trophy hockey en wordt er geboden op de WK jiujitsu en veldrijden plus een EK badminton. Een jaar later zijn er plannen voor het WK korfbal en roeien, het EK schieten, basketbal (vrouwen) en judo, plus de Tourstart in Limburg en het vertrek van de Ronde van Spanje in Utrecht. Jaarlijks terugkerende evenementen, zoals de TT van Assen, tellen niet mee in de meting.

Hoe dan ook, het worden twee mooie jaren, 2018 en 2019, ook zonder de begeerde Europese Spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden