Mag Platini blijven werken voor de UEFA?

Vanmiddag spreken de 54 bondsvoorzitters die lid zijn van de Europese voetbalbond UEFA tijdens een spoedzitting met elkaar over de positie van de geschorste voorzitter Michael Platini. Om 14:00 uur komen alle bestuurders bij elkaar op het hoofdkantoor in Nyon. Blijft Platini aan? Vijf vragen over het spoedoverleg.

Just Fontein
De Franse UEFA-voorzitter Michael Platini Beeld anp
De Franse UEFA-voorzitter Michael PlatiniBeeld anp

Waarom was Platini ook alweer geschorst?

Voetbalbestuurders Platini en en FIFA-voorzitter Sepp Blatter raakten in de problemen nadat een verdachte betaling uit 2011 van Blatter aan Platini aan het licht was gekomen. Die transactie van 1,8 miljoen euro, door de Zwitserse aanklager aangemerkt als smeergeld, had volgens Platini betrekking op zijn dienstverband bij de FIFA tussen 1999 en 2002. Een aannemelijke verklaring voor het feit dat de betaling ruim negen jaar na dato plaatsvond, kon hij echter niet geven.

De ethische commissie vond de omstreden transactie genoeg reden om de voetbalbestuurders voorlopig te schorsen. Temeer omdat UEFA-voorzitter Platini drie maanden na de betaling de bij de UEFA aangesloten voetbalbonden opriep op Blatter te stemmen tijdens de FIFA-voorzittersverkiezing in juni 2011.

Verkiezing FIFA

Prins Ali Bin Al Hussein van Jordanië heeft zich officieel verkiesbaar gesteld als opvolger van Sepp Blatter als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA.

Wat wordt er vandaag besproken?

Om 12:00 uur komt eerst de bestuurscommissie samen om de problemen te bespreken. Het grote overleg met alle 54 bondsbestuurders begint om 14:00 uur. Men zal eerst kijken of er onder de bondsbestuurders nog genoeg steun is voor de Franse voorzitter. Ook zal de UEFA overleggen over de vervanging van Platini, die voorlopig nog geschorst is.

Het overleg zal achter gesloten deuren plaatsvinden. Om 18:00 uur is er een persconferentie waarin bekend wordt gemaakt of Platini kan aanblijven.

Wat zijn de kansen van Platini?

'Die zijn groot', zegt Volkskrant-redacteur Willem Feenstra, die bij het UEFA-hoofdkwartier in Nyon is. 'Ik vermoed dat ze vanmiddag zullen zeggen dat ze hem blijven steunen. De bestuursvoorzitters moeten een strategische afweging maken. Stemmen ze tegen Platini en wordt hij straks vrijgesproken, dan krijgen ze hun stem van vandaag als een boemerang terug.

'In dit soort bestuurlijke kringen is het heel moeilijk om iemand af te zetten. Het is toch een soort ouwe-jongens-krentenbrood. Veel mensen zijn bang om daar tegenin te gaan.

'Ze zullen in de persconferentie waarschijnlijk gaan zeggen dat ze Platini de tijd geven om zijn onschuld aan te tonen.'

Wat betekent dit voor de positie van de UEFA?

Feenstra: 'De UEFA doet er op dit moment alles aan om niet de kant van de FIFA op te gaan. De hele wereld kijkt mee, dus het blijven steunen van Platini is niet goed voor het imago. Er is de UEFA alles aan gelegen om hun geloofwaardigheid te behouden.'

Wanneer kan Platini weer aan het werk?

Feenstra: 'De vraag is óf hij überhaupt nog aan het werk kan. Het zou goed kunnen dat er de komende maanden nog meer dingen opduiken die Platini beschadigen. Er lopen twee onderzoeken: een van de Zwitserse justitie en een van de ethische commissie van de FIFA. Dit kan nog lang gaan duren.

'Overigens neemt de UEFA de ethische commissie van de FIFA ook weer niet al te serieus. Het is altijd haat en nijd geweest tussen de twee machtigste voetbalbonden. Europese bondsvoorzitters sluiten niet uit dat de ethische commissie van de FIFA een politiek spel speelt.'

Interview met Blatter

UEFA-voorzitter Michel Platini zou de familie van Sepp Blatter hebben geïntimideerd. Op die manier wilde hij de 79-jarige Blatter bewegen te vertrekken als baas van de wereldvoetbalbond FIFA.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden