Column

Mag het voetbal Foppe nog tot de zomer lenen van Geke?

Op een terras in Kaapstad, in het voorjaar van 2005, luisterde Foppe de Haan met toenemend plezier naar een referaat van Volkskrant-fotograaf Guus Dubbelman over ideale lichaamsverhoudingen bij vrouwen. Het ging onder meer over dijen en en heupen en hoe die zich tot elkaar verhouden.

Foppe de Haan. Beeld null
Foppe de Haan.

De details ben ik vergeten, maar Foppe amuseerde zich kostelijk en zei opeens: 'Ik zal thuis eens aan Geke vragen hoe het bij haar zit met die verhoudingen.' Geke is mevrouw De Haan. Foppe gaf destijds een week trainingen aan straatarme kinderen in de sloppenwijken, met de onblusbare bezieling die hem kenmerkt.

Hij vond het schitterend dat die kereltjes uit Kaapstad gewoon weer opstonden als ze met hun hoofd in het grind vielen en de kiezeltjes uit hun wangen peuterden tijdens het voetbal. Duimendik kippenvel stond op onze armen toen een schoolklas zong op een platform in Khayelitsha, als een koor in een theater, maar dan mooier.

Interview

'Je moet bereid zijn iets duizend keer uit te leggen, een coach is een leraar', zei Foppe de Haan een aantal weken geleden in de Volkskrant. Lees hier het uitgebreide interview.

De reis maakte zaterdag zijn rentree in de gedachten toen Foppe zijn emoties liet vloeien tijdens de analyse na Heerenveen - Roda JC (3-0). Terwijl hij uitlegde hoe het spel was gaan lopen, boog hij opeens zijn hoofd. Tranen waren onderweg. Hij slikte en draaide met de tong over de binnenkant van zijn linkerwang. Zijn stem brak. Hij dronk een slok water en keek in het bijna lege glas.

Hij was domweg gelukkig. Dit was zijn hobby, en hij deed het voor de mensen. Ze moeten weer leren genieten bij Heerenveen. Op het eind, na bijna een minuut, verontschuldigde hij zich met de opmerking dat hij een oude man is, om daarna in een bevrijdend lachen uit te barsten.

De traan en de lach waren vermengd tot pure emotie van geluk, en misschien ook met een tikkeltje verdriet. Geluk om nog deel uit te maken van de wereld waarvan hij intens houdt. Verdriet omdat het einde van een mooie loopbaan veel dichterbij is dan het begin.

Reken maar dat pensionado Foppe zich heeft verbeten de laatste jaren, als hij bij Heerenveen of waar dan ook op de tribune zat, en zeker dit seizoen, toen Dwight Lodeweges de goede vorige jaargang geen vervolg kon geven. Foppe kwam terug, op verzoek. Tijdelijk, want hij is 72 jaar. Hij is de leraar die vorige week in deze krant vertelde dat je bereid moet zijn iets duizend keer uit te leggen.

Meester Foppe ging dus aan het werk, in deze competitie van leerlingen. En de competitie heeft leraren nodig. Dank dus, Stijn Schaars van PSV, dat je Narsingh op de training aanpakte om zijn gedrag, al speel je dan nauwelijks en is je positie kwetsbaar. Dank Foppe, voor je bezieling, voor je tranen, voor je lessen.

Foppe zou eerst vier wedstrijden interim-trainer zijn van Heerenveen. Daarna tot de winterstop. Het zou nog beter zijn als Foppe het seizoen afmaakt in Heerenveen. Goed voor Heerenveen, goed voor ons voetbal, uiteindelijk goed voor ons allemaal dus.

Zullen we het met zijn allen heel voorzichtig aan Geke vragen, of het voetbal Foppe nog tot de zomer van haar mag lenen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden