Reportage

Mady Tims sluit korfbalcarrière af na PKC-zege op TOP

Dat was het dan. Korfbalster Mady Tims springt in Ahoy wild op en neer. PKC is landskampioen, weer een extra vermelding op haar toch al indrukwekkende palmares. Het is tevens de laatste. Nu is ze klaar met topsport en dat komt goed uit. 'Blij toe', verzucht ze.

Beeld ANP

Spelen in een uitverkocht Ahoy is een garantie voor een weergaloos feest. Tims weet dat als geen ander. Ze is kind aan huis in Ahoy sinds ze in 1993 als 17-jarige debuteerde. Inmiddels is ze 38 en de succesvolste Nederlandse korfbalster. De vrouwelijk recordinternational werd tijdens haar carrière driemaal Europees kampioen en won twee keer de wereldtitel. Zaterdag, bij het sluitstuk van haar torpedobootjager, kwam daar haar vijfde landstitel bij.

Dus staat ze, de kleinste van haar team, met een grote beker in de handen. De 170 centimeter lange aanvoerster tilt hem hoog in de lucht, terwijl ze meebrult met de muziek 'waar is dat feestje?' Die vijfde landstitel is de mooiste van de reeks, vindt Tims. Ze was vooraf gespannener dan de voorgaande keren, want nu wist ze: hierna is het klaar. 'Ik kan het één keer goed doen, een herkansing komt nooit meer.'

En ze speelde die avond een slechte wedstrijd, zegt Tims na afloop, als ze de feestende meute even heeft verlaten. Ook al had de finale tegen TOP, de titelverdediger uit Sassenheim, volgens Tims alles wat een wedstrijd moest hebben. Aan spanning ontbrak het niet. PKC, de club waar Tims negentien seizoenen speelt, stond vrijwel de hele speeltijd op achterstand. Pas drie minuten voor het einde kwam de club uit Papendrecht voor het eerst op voorsprong, maar TOP wist zich direct te revancheren.

Publiekswissel

Tims: 'Doordat het zo'n moeilijke wedstrijd was kon ik niet eens nadenken over het feit dat dit mijn laatste was.' Maar de 73-jarige PKC-coach Ben Crum, de man die bekend staat als korfbalgoeroe, deed dit wel.

Toen Johannis Schot PKC vier seconden voor het einde op voorsprong bracht en de score veranderde in 22-21 vroeg Crum direct een time-out aan. Vervolgens gebaarde hij wild naar Tims. Of ze een publiekswissel wilde? Tims bewoog haar armen met evenveel drukte terug. 'Dat moet je niet aan mij vragen! Ik ga er nooit uit mezelf uit', riep ze. Een paar seconden later werd haar naam omgeroepen, kwamen haar drie kinderen naar voren en ging Tims met tranen in haar bruine ogen en een bos bloemen van het veld. 'Zeker als ik mijn kindjes zie, word ik emotioneel', zegt ze.

'Een mevrouw van 38 die zo'n belangrijke rol in deze competitie vervulde verdient zo'n publiekswissel', zegt Crum. Tims zelf vreesde nog voor een herkansing voor TOP. 'Je weet nooit wat er in vier seconden kan gebeuren. Het was zo'n rare wedstrijd, ik vond het hartstikke spannend', zegt Tims. Crum, achteloos na afloop: 'Als het tot een verlenging was gekomen, had ik haar wel weer gewisseld.'

Een wissel terug was niet nodig. Als de uitzinnige spelers van PKC elkaar na afloop opzoeken en beginnen te springen, zoekt Tims de coach met wie ze al zo veel meemaakte. Ze wil Crums gebalde vuist even tegen de hare voelen. 'Ik wist dat hij toch niet zou gaan jumpen, dan geven wij even een boks', zegt Tims.

Feesten

Vorig jaar in november werd Crum getroffen door een beroerte. 'Ik dacht dat ik doodging', zei hij later. Maar hij overleefde, kreeg een operatie en zat een maand niet op de bank in de korfbalzaal. PKC verloor prompt twee keer. 'Je mist een bepaalde leiding als het team niet lekker draait', zegt Tims. Crum is inmiddels in goede gezondheid, 'al ben ik na deze finale wel doodop'. Hij ziet zijn rol zo: 'Ik denk dat ik streng ben voor ze.' Dat werkt. Sinds zijn terugkeer naast het veld is PKC ongeslagen. Zaterdagavond wonnen ze voor de vijftiende keer op rij.

Crum noemt de beslissing van Tims om te stoppen verstandig. 'We zijn haar dankbaar, we hadden haar dit jaar door diverse blessures in de ploeg hard nodig, maar ze wordt ouder. Ze heeft niet meer de vaardigheden van een jonge meid.' Zo kampt Tims met een chronische schouderblessure.

De korfbalster, die sinds haar naaktreportage in de Playboy in 2004 als sexy rolmodel geldt in haar sport, speelt nog een aantal wedstrijden op het veld, bij wijze van afscheidstournee. Het hoort bij het seizoen, vindt ze. 'Dat is voor mij geen straf. Maar ik ben blij dat het verder klaar is. Ik ben helemaal op.'

Hoe dan ook, eerst gaat ze feesten. 'Dat is wel voor mij weggelegd', zegt Tims voordat ze zich omdraait en wegloopt. Haar lange bruine paardenstaart zwiept heen en weer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden