Maas/Ramondt komen imp tekort

Vierentwintig uur na het laatste spel van het ING Bank-topcircuit reageerde Anton Maas nog altijd met een wrang lachje. Een enkele imp kwam hij met Vincent Ramondt tekort voor het bereiken van de finale van de belangrijkste nationale krachtmeting....

Wie verdienden wel een entreebiljet voor de laatste zestien? De keuzecommissie kende rechtstreeks cicuitstatus toe aan 42 paren uit meesterklasse, eerste divisie en nationale vrouwen- en juniorenselectie. Tien paren voegden zich hierbij via een voortoernooi.

Dirks/Verhees en Luitwieler/van Luijk bedwongen het parcours (de drie beste resultaten van vier heats telden) inclusief de extra hindernis van de voorronde; zij zijn met Berendregt/Paping, Van Eijck/Zhao en Heemskerk/Sprinkhuizen de outsiders in de strijd om de ereplaatsen.

Bep Vriend/Marijke van der Pas en Jet Pasman/Anneke Simons vormen de harde kern van het Nederlandse vrouwenteam. Na promotie naar de meesterklasse volgde nieuw succes in het topcircuit. In de finale kan blijken dat de stelling 'vrouwen kunnen niet bridgen' definitief naar het rijk der fabelen is verwezen. Niemeyer, bondscoach bij de vrouwen, kwalificeerde zich met Bomhof voor de eindstrijd.

Het is geen gewaagde voorspelling dat de winnaar uit een elitegroep van de resterende acht paren komt. Jansma/van Cleeff, toernooitijgers pur sang, gaan volgend seizoen uit elkaar en ambiëren een hoge klassering als afscheid van hun succesvolle partnership. De Bruijn/Gosschalk, winnaars van twee heats, en Ramer/Paulissen, het hoogst geplaatste Nederlandse paar bij WK en EK, zijn ervaren en uitgekookte strijders waar in de finale terdege rekening mee moet worden gehouden. Versluis/Vis, Bertens/Nab en Hoogenkamp/Verhees, drie paren uit de kernploeg, stelden bondscoach Kirchhoff tevreden met het bereiken van de laatste zestien en bezitten de kracht om een aanval te doen op de koppositie. Last but not least: Muller/de Boer en Westra/Leufkens, landskampioen met Modalfa, spelen in de grootse vorm van Chili 1993 (Nederland wereldkampioen) en doen zonder twijfel een forse greep in de goedgevulde prijzenpot.

Het gevecht om imps levert boeiende spellen op. Fraai, geniaal, grappig, slim, technisch volmaakt, soms klungelig.

Willem Gosschalk en Bas de Bruijn hadden de wind mee en kwamen tegen Westerhof/Jansen (het EK-paar dat slechts aan één heat deelnam) met de schrik vrij.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid --pas23 dblpaspas4 paspaspas--

West, de Bruijn, doubleerde na 3 met de volgende mededeling aan oost, Gosschalk: 'Met schoppen moet je bieden, met harten kun je passen'. Oost keek verbaasd naar de zeskaart harten en paste consequent. Zuid, Piet Jansen, vertrouwde het zaakje niet en vluchtte naar 4 dat rustig één down hobbelde. Daarmee deed hij zichzelf tekort. Er zijn diverse varianten bij het af- en tegenspel maar Jansen, een begenadigd afspeler, maakt in 3 beslist negen slagen.

Zet twee juniorparen aan dezelfde tafel, geef een paar freakhands en je oren tuiten door het driest geproduceerde biedlawaai. In diagram 2 boden de broers Sjoert (zuid) en Niek (west) Brink onvervaard tegen elkaar op.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid pas1dbl1

3pas44

5paspas5SA pas6dblpas paspas----

Zuid nam aanvankelijk genoegen met de manche in schoppen waarna west de vijandelijkheden doorzette met het redbod van 5. Na twee keer pas toonde zuid met 5SA opeens slemintenties; met welke kleur als troef? Noord steunde de schoppen niet, dus zuid zocht naar 6 of 6. Noord koos begrijpelijk voor 6 en oost, Bart Groosman, achtte de tijd rijp voor een doublet. Na de uitkomst van A, noord kieperde daar vlot H onder, bestudeerde hij de dummy en vervolgde ruiten, een troef in west, die zo de broederstrijd in zijn voordeel besliste.

Pasman/Simons, noord-zuid, trokken in diagram 2 de jackpot. westnoordoostzuid --1dbl1

2dbl44

5paspas5 paspas66 paspaspas--

Het bieden: wie kaatst kan de bal verwachten. West kwam uit met ruiten voor het aas in oost, zuid 10. En oost? Die probeerde A mee te nemen waarna de leider twaalf slagen en plus 1430 claimde.

Anton Maas laat zich niet gemakkelijk voor een gat vangen en het gebeurt niet vaak dat hij op een slordigheid is te betrappen. Huub Bertens, zuid, bood Maas in diagram 3 met een haast onzichtbaar foutje een kans te ontsnappen.

Zie diagram 3

westnoordoostzuid ------pas

1dbl44 dblpaspas5 dblpaspaspas

West, Maas, kwam uit met H, direct met A gewonnen. De leider ging verder met A en een ruiten getroefd met 8, overgetroefd met B. West nam V mee en ging met troef naar 9 van slag. De laatste troef getrokken, V er met B9 van de dummy in de contrasnit en de snit op H voor elf slagen. De gemiste kans van Maas: na de eerste ruiten-overtroever kon west naar B van oost oversteken voor een tweede introever. Op zijn beurt kon zuid dit verijdelen door in de eerste slag H te duiken.

Jack Zhao had na fraai tegenspel recht op de pechprijs.

Zie diagram 4

westnoordoostzuid ----22

4dblpas4 paspaspas--

De Chinese Nederlander Zhao, west, besloot 4 tegen te spelen en kwam uit met 10, mogelijk de tweede kleur van oost. De leider vreesde een singleton ruiten en nam direct A. Schoppen via B voor het aas in west die ruiten doorspeelde. Zhao had de waarde van 9 goed in de gaten. Een derde ronde ruiten doet 9 tot slag promoveren waarna H de downslag wordt. Helaas voor west probeerde oost eerst A te incasseren en dat bleek fataal toen zuid troefde en alleen H afstond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden