Maarten van der Weijden voltooit dubbele Kanaaloversteek: het pronkstuk voor de ware langeafstandszwemmer

Marathonzwemmer Maarten van der Weijden heeft zondag de dubbele oversteek over Het Kanaal volbracht. Om half elf (Engelse tijd) kwam hij in Dover, op Shakespeare Beach, weer aan de vaste wal, na in de vroege morgen (om kwart voor 4) vertrokken te zijn. De tijd van de Nederlandse Kanaalzwemmer is volgens zijn coach Marcel van der Togt berekend op 18 uur en 45 minuten.

John Volkers
Maarten van der Weijden (archieffoto). Beeld anp
Maarten van der Weijden (archieffoto).Beeld anp

Het Nederlandse record van de dubbele oversteek is in handen van Irene van der Laan. In 1983 zwom zij naar Calais en terug in 18 uur en 15 minuten. Zij profiteerde van de toen gunstige weeromstandigheden in het Nauw van Calais. Er stond nauwelijks golfslag.

Van der Weijden, de olympisch kampioen 10 kilometer van 2008, kreeg zondag last van de watertemperatuur en de invallende duisternis. Van der Togt: 'Het zeewater was 17 graden. Vooral aan het laatste uur had Maarten veel problemen om op temperatuur te blijven.'

Ontbijtkoek

De boomlange zwemmer uit Waspik droeg om warm te blijven een wetsuit, een volledig lichaam afsluitend zwempak, plus handschoenen. Zo'n uitrusting is niet toegestaan bij de Britse Channel Swimming Association. De concurrerende bond van Kanaalzwemmers, de Channel Swimming & Piloting Federation, is minder stringent in de regelgeving.

Om de Nederlandse toptijd op de 'dubbel' aan te vallen had Van der Weijden het eerste traject, Dover-Calais, sneller moeten zwemmen. Hij verloor voor de Franse kust zwemsnelheid, waardoor de koersbepaling van de kapitein van volgboot Sea Satin niet meer klopte. De Nederlander zwom 51 kilometer om de overkant te halen. In rechte lijn is de afstand 33 kilometer. Na 8 uur en 51 minuten stond hij 's middags om half twee op een klein strandje bij Cap Gris Nez.

In het voedingsschema was al snel ingegrepen door de begeleiders van de Nederlandse zwemmer. Van der Weijden stapte over naar een ouderwets middel, warme Engelse thee. Daarnaast gebruikte hij sportvoeding en een enkele brok ontbijtkoek.

De terugtocht kostte 9 uur en 54 minuten inspanning. Precies een minuut voor half elf (Nederlandse tijd 23.29) stapte hij op het strand voor de krijtrotsen van Dover. Daarna dook de zwemmer zijn bed in, om maandag al weer in alle vroegte op te staan voor een aantal media-afspraken. De opbrengst van de dubbele Kanaaloversteek is bedoeld voor de MvdW Foundation, een stichting voor kankeronderzoek. Van der Weijden genas als jonge vent van leukemie.

De oversteek in het Nauw van Calais, een van de vele uitdagingen die Van der Weijden dit seizoen is aangegaan, moest vorige week zondag met een week worden uitgesteld vanwege het slechte weer. Nog onverwacht werd de getrainde atleet zaterdag naar het Verenigd Koninkrijk geroepen om het pronkstuk voor de ware langeafstandszwemmer te ondernemen. Hij slaagde.

Geen drievoudige oversteek

Van der Weijden verklaarde vooraf dat records hem niet uitmaakten. Hij ging om zijn jaartotaal fors boven de 1.000 kilometer te brengen. En omdat de oversteek van Het Kanaal de faam brengt die elke marathonzwemmer graag achter de naam schrijft. In kringen rond de zwemmer werd uitgegaan van een mogelijke triple, een drievoudige oversteek. Toen Van der Weijden in Dover zondagavond aan de kant klom, was dat ambitieuze voornemen van de baan.

In het donker keerde Van der Weijden terug in de Britse haven, temidden van een kleine armada van scheepjes die in het Kanaalseizoen de vele zwemmers bij hun oversteek begeleiden. De enkele oversteek is voor velen een uitdaging. Van der Weijden, dit seizoen al opgevallen door een poging het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbeteren, ging voor de zelden gezwommen dubbel. Hij voegt zich bij dertig zwemmers die daartoe in staat bleken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden