Lurling haalt zijn gram in Oosterpark

Alle aandacht ging in Groningen vooraf uit naar Anthony Lurling, de aanvaller van NAC die bij het Groningse publiek geen goed kan doen....

Van onze verslaggever Poul Annema

Applaus kreeg de Bredase matchwinner alleen van zijn eigen aanhang, maar de fluitconcerten die hij van het Groningse publiek had verwacht bleven achterwege.

Gescoord werd er in negentig boeiende minuten niet. Voormalig NAC'er Stefa Seedorf brak de score in de dertiende minuut van de eerste verlenging open (1-0), maar een minuut later al volgde het antwoord van NAC. Mendes da Silva verschalkte doelman Roorda met een magnifiek stiftballetje (1-1).

Na de winnende treffer van Lurling kreeg FC Groningen in het zinderende slot nog één kans zichzelf te belonen voor zijn overwicht. Van Gessel kopte van dichtbij over.

Tien dagen voor het bekertreffen troffen FC Groningen en NAC elkaar ook in het Oosterpark. De Bredanaars wonnen toen dankzij een treffer van Boussabon in de slotminuut met 3-2, maar meer nog dan die nederlaag herinnerden de noordelijke autoriteiten zich de op NAC-aanvaller Anthony Lurling gerichte spreekkoren van de Groningse aanhang.

Sinds Lurling, vier jaar geleden, in het shirt van Heerenveen de Groningse middenvelder Hugo een gele kaart aansmeerde en vervolgens met een Schwalbe een strafschop versierde is de ex-Feyenoorder in Groningen zo ongeveer uitgegroeid tot de meest gehate voetballer.

De angst dat het ook gisteren mis zou gaan zat er goed in bij de leiding van de club en daarom smeekte de geblesseerde publiekslieveling Martin Drent zijn fans vanaf de middenstip om zich deze avond fatsoenlijk te gedragen. Het publiek hield zich lang stil en even dreigde Lurling zelf het vuurtje nog even te willen opstoken.

In de 30ste minuut ging Lurling theatraal naar het gras toen Matthijs hem in het strafschopgebied blokkeerde. De fluitconcerten verstomden snel, tot grote opluchting van de gezagsdragers die zich op dat moment maar al te goed de consequenties realiseerden van de nieuwe maatregelen tegen bizar en wansmakelijk stadiongeroffel.

De door Mendes da Silva en Boussabon ingeleide uitval naar Lurling was overigens een van de eerste goedlopende aanvallen van de Bredase formatie. NAC maakte vorig jaar furore in het bekertoernooi met overwinningen op achtereenvolgens Ajax en PSV. Pas in de halve eindstrijd capituleerde het in de penaltyreeks tegen FC Twente.

In zijn competitieoptredens werd de afgelopen weken al duidelijk dat NAC het niveau van vorig jaar nog niet te pakken heeft. Gisteren miste het de geblesseerde Schenning en Diba, maar verwelkomde het de van PSV overgenomen Jrgen Colin als centrale verdediger. Mendes da Silva werd daardoor een rol op het middenveld toevertrouwd.

De Bredanaars hadden moeite om met de nieuwe aanpassingen hun cadans te vinden. Ook omdat de Belgische doelman Schollen als sluitpost lange tijd een voortdurende bron van onrust was. Ook de Groningse prestaties in de competitie mogen de grauwheid van deze herfst vertonen, tegen NAC had de equipe van trainer Jans langdurig verreweg het beste van het spel.

In het vermakelijke bekerduel oefende FC Groningen veel druk uit, maar creeërde het weinig scoringskansen. Van Gessel, Salmon en Hugo ontwikkelden veel vuurkracht uit de tweede lijn en NAC stelde daar aanvallend weinig tegenover.

Meteen na de hervatting leek NAC de rollen om te draaien. Tweemaal dook Yuri Cornelisse alleen op voor doelman Roorda, die bij de tweede inzet wel heel knap optrad. FC Groningen herstelde zich meteen, verlegde het spel via Van Gessel weer naar de Bredase helft en bleef druk uitoefenen, zonder succes.

Uiteindelijk haalde Lurling in de verlenging zijn gram, maar zelf zag hij ook wel in dat de gebalde vuist die hij in gedachten had op dat moment misplaatst was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden