Lullig

BUIGEN wij ons vandaag over de 'lullige goal' en het 'lullige moment'...

Marcel van Lieshout

Ik zeg het ronduit: de lullige goal begint behoorlijk op mijn zenuwen te werken. De lullige goal heeft bij mij in een handomdraai zijn doel bereikt, want ik neem aan dat hij dat adjectief niet voor niets heeft gekregen.

Voor de leken die niet vertrouwd zijn met de eigenschappen van de lullige goal: als u de belangrijkste maar onthoudt. De lullige goal heeft zondermeer een voorkeur voor het treffen van een Nederlandse voetbalploeg.

Deze onrechtvaardigheid lijkt zo op het eerste gezicht al lullig genoeg maar het wordt nog erger als u bedenkt dat de lullige goal vaak ook nog eens op een lullig moment, soms uitermate lullig moment, valt.

Een voetbalwedstrijd duurt notabene negentig minuten (90!!), vaak nog langer. Je zou denken dat de lullige goal in principe alle tijd van de wereld heeft om te vallen wanneer hij maar wil, maar mooi van niet. Vrijwel altijd moet dit etterje per se op het lullige moment vallen.

Tegen ons dan, bedoel ik.

Soms komen wij kort voor rust op voorsprong en dan houd ik kort na rust al automatisch rekening met het ergste. Leer mij de lullige goal kennen. Dan wil het wel eens gebeuren dat wij dit klassiek lullige moment ongeschonden doorkomen, maar juist dan ben ik extra op mijn hoede voor de sluipmoordenaar. Hoe vaak ik al niet heb gezien dat er in de 68ste minuut ineens een lullige goal opdook, of in de 82ste, uitgerekend op zo'n lullig moment.

Geloof mij nu maar: de lullige goal en het lullige moment spelen vaak onder één hoedje. Hoe ze zich gedragen buiten onze landsgrenzen, als wij part noch deel hebben aan een wedstrijd, weet ik niet precies, maar dat deze ellendelingen opveren du moment wij in het spel voorkomen kan geen toeval zijn.

Zaterdag zag ik deze opvatting nog eens geschraagd nadat ik een weekje rust had gekregen na die ontelbaar vele lullige goals en dito momenten bij Feyenoord, PSV en Willem II (Champions League) en Ajax, Vitesse en Roda JC (UEFA Cup).

Zaterdag waren weer eens duidelijk de lul met goal en moment. Die twee pestkoppen hadden, behalve mijzelve, weer veel slachtoffers gemaakt. Knopper, Van Bommel, Berger (Jong Oranje) Stam, Bergkamp, Rijkaard (Oud Oranje), allemaal spraken ze vol walging over de 'lullige goals' op 'lullige momenten'.

Nog een bofje dat wijzelf zaterdag bij de 2-2 tegen Jong België en de 1-0 tegen Tsjechië schitterden op fraaie momenten.

Je moet er niet aan denken dat wij tijdens Euro 2000 tegen de Duitsers moeten spelen, die Meister der Schwanztore in Scheissmomente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden