Luis Suárez is terug: 'Er zal van alles gebeuren'

Vier maanden geleden zette Luis Suárez zijn tanden in een tegenstander. Nu is zijn schorsing afgelopen. Met Barcelona speelt hij zaterdag tegen Real Madrid.

Beeld getty

Ze zijn voorbij, de vier maanden waarin Luis Suárez moest bloeden voor zijn zonden. Vanavond mag hij voor het eerst sinds zijn WK-beet in de schouder van de Italiaan Chiellini weer meedoen in een officiele wedstrijd. Hij had een slechter podium kunnen krijgen: met koploper Barcelona treft hij Real in Madrid.

De beet

Vier maanden geleden is het dus dat Giorgio Chiellini de hals van zijn shirt omlaag trok en een afdruk ontblootte die de carrière van Luis Suárez leek te bezegelen. De Beet was geboren, beter gezegd: herboren. Suárez had voor de derde keer zijn tanden in een ander gezet, maar nu keek de hele wereld mee.

Van China tot Chili zaten kijkers er met hun neus bovenop. Alleen de Mexicaanse scheidsrechter Rodriguez had niets door, in de 79ste minuut van Italië - Uruguay. Suárez mocht blijven staan, vlak daarna maakte teamgenoot Godín de winnende 0-1.

Ajax - PSV, november 2010. Vlak hierna bijt Suarez PSV'er Bakkal (rechts).Beeld anp

De wereld sprak schande van De Beet en vermaakte zich ermee. Op Twitter ging het al snel over de culinaire voorkeur van Suárez ('Italiaans'), fotoshoppers voorzagen hem van een muilkorf en hij ging als Jaws door het leven. Bedrijven sprongen op de hype in. Zo raadde McDonald's hem aan een Big Mac te bestellen, mocht hij nog eens trek hebben. Snickers prees zichzelf aan met: 'Geeft meer voldoening dan een Italiaan.'

Veel media vonden een gedragsdeskundige of psycholoog bereid De Beet te duiden. Er was immers sprake van recidivegedrag: ook PSV'er Otman Bakkal en Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic hadden al eens kennisgemaakt met El Canibal. Er was van alles mis met hem, concludeerden de experts. De oma van Suárez suggereerde dat de nasleep van de scheiding van Luis' ouders een rol speelde.

Suárez trok zich met zijn gezin terug in El Pinar, bij Montevideo, nadat de wereldvoetbalfederatie FIFA hem de zwaarste straf uit de WK-historie had opgelegd. Zonder hem verloor Uruguay de achtste finale van een ontketend Colombia.

Boete

Suárez, de Uruguayaanse bond en zijn nieuwe club Barcelona tekenden beroep aan tegen wat zij een buitensporige straf noemden. De FIFA verbood Suárez niet alleen om vier maanden aan officiële wedstrijden mee te doen, hij moest zich in die periode ook onthouden van alle 'voetbalgerelateerde activiteiten'. Al die tijd mocht hij geen stadion binnen.

Ook sporttribunaal CAS vond die sanctie excessief en zette in hoger beroep een streep door dat deel van de FIFA-uitspraak. Suárez mocht weer trainen en oefenduels spelen. De vier maanden schorsing voor officiële wedstrijden bleven staan, net als de negen officiële interlands met Uruguay die Suárez moet missen.

De voetballer wachtte een lange weg. Tegelijk werd hem een glorieuze rentree in het vooruitzicht gesteld. Vandaag loopt zijn schorsing af, precies op tijd voor de Clásico, het duel met Real Madrid.

Berouw

FIFA-secretaris-generaal Jérôme Valcke, zeg maar de baas van het WK in Brazilië, vond het onvoldoende dat Suárez alleen zijn straf zou uitzitten. Hij raadde hem, net als de internationale spelersvakbond, aan professionele hulp in te schakelen om de demonen uit zijn hoofd te verjagen.

Suárez weigert te vertellen of hij die ook heeft gezocht. Hij wil alleen kwijt dat hij 'met de juiste professionals heeft gesproken'. Over De Beet zou hij het liefst nooit meer praten. 'Dat is gebeurd', zei hij onlangs.

Hij dacht dat hij met die daad zijn carrière voorgoed had verpest en vreesde zelfs dat Barcelona zijn transfer zou annuleren. Dat gebeurde niet. De club maakte 81 miljoen euro voor hem over, al beweren ze in Liverpool dat het bedrag vele miljoenen hoger ligt.

Of hij lering heeft getrokken uit de voorbije periode, vroegen verslaggevers hem deze maand. Suárez zei van wel. Hij heeft naar eigen zeggen geleerd om kritiek te accepteren. Wie een fout maakt, kan niet anders dan de gevolgen onder ogen te zien.

Suarez vlak nadat hij Chiellini heeft gebeten. In eerste instantie lijkt hij een overtreding van de Italiaan te suggereren.Beeld reuters

Suárez (27) heeft het voetbal gemist. Hij hoefde tijdens zijn schorsing geen lange vakanties te maken of andere hobby's uit te proberen. Boeken heeft hij evenmin gelezen - het enige waarmee hij zich bezighield, was zijn autobiografie. Op 6 november verschijnt Mijn verhaal, de Nederlandse titel. De Engelse titel is treffender: Crossing the border. Over de grens.

Suárez wilde de laatste maanden 'dicht bij het voetbal blijven'. Hij was al blij als hij zijn kunsten kon vertonen in oefenduels. Voor Barcelona mocht hij invallen tegen het Mexicaanse León en scoorde hij twee keer in een niemendalletje tegen een Indonesisch jeugdteam. Voor Uruguay maakte hij twee goals tegen Oman.

Verder heeft hij getraind, veel getraind. Sinds het CAS dat verbod ophief, is hij als een bezetene tekeergegaan. Hij had twee maanden in te halen. 'Ontzettend intens', noemt Barcelona-trainer Luis Enrique de manier waarop hij zijn nummer 9 bezig zag.

Bevrijd?

Neymar kneep zijn ogen tot streepjes en glimlachte. Daags voordat hij met Barcelona in de Champions League Ajax pijnigde, moest hij vragen beantwoorden op het trainingscomplex Joan Gamper. Over Suárez ging het ook.

Neymar ratelde plichtmatige zinnen aaneen en gaf op bijna elke vraag hetzelfde antwoord. Maar toen iemand wilde weten wat hij van de (r)entree van Suárez verwachtte, begon hij ineens te lachen. 'Er kan van alles gebeuren. Luis is een crack, hij behoort tot de besten van de wereld', zei hij. 'Er zál veel gebeuren', zei hij ook nog.

Al maanden wordt in Barcelona gespeculeerd over wat 'SMN' is gaan heten, nog voordat het bestaat: Suárez-Messi-Neymar. Een voorhoede die spektakel, sensatie en doelpunten zou garanderen. Misschien ook de enige aanval die kan wedijveren met de 'BBC' van Real Madrid: Bale, Benzema en Cristiano Ronaldo.

Blij

Bale ontbreekt vanavond, hij is geblesseerd. Suárez zal volgens Luis Enrique zeker 'wat minuten' meedoen. Hoeveel, wilde hij niet zeggen.

Suárez zal blij zijn met iedere seconde. Het wordt tijd dat het weer over zijn rake schoten en dansende voeten gaat, en niet over zijn scherpe voortanden en zijn duistere kanten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden