Luinge trakteert ook Van Hooijdonk op rood

Met donder en bliksem werd gisteravond in zonnig Rotterdam een beladen bekerwedstrijd afgesloten die lange tijd vredig verliep. Feyenoord plaatste zich ten koste van Ajax (1-0) voor de finale...

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

Dat was hoog tijd voor een club die in de bekercompetitie traditioneel veel aanzien heeft, maar opvallend genoeg de thuishaven zeven seizoenen op rij niet wist te bereiken. In het eigen stadion speelt Feyenoord op 1 juni tegen FC Utrecht.

Het is van Feyenoord de vierde thuiswedstrijd in een toernooi dat ook volgens de KNVB dringend aan revisie toe is. Het duel zal tegenstrijdige gevoelens oproepen bij Dirk Kuijt, de aanvaller van FC Utrecht die het tegen zijn nieuwe club moet opnemen. Vorig seizoen moest Kuijt zich in de bekerfinale van zijn club tegen Ajax afzijdig houden door een schorsing.

Een reprise van dat duel, omstreden door de hulp die Ajax kreeg van grensrechter Kloeg, werd verijdeld door de krijgshaftige veteraan Paul Bosvelt. Door zijn doelpunt kan Ajax zich de rest van het seizoen richten op de strijd om de tweede plaats.

Niet het doelpunt van Bosvelt bracht de gemoederen in Rotterdam het meest in beweging, maar een solo van Luinge. Zijn besluit om Van Hooijdonk het veld uit te sturen, na een botsing van de spits met Van Damme en een, volgens Luinge, natrappende beweging, was uiterst dubieus. En daardoor niet geheel ongewoon.

Anderhalve week eerder had Luinge het op een andere aanvaller van naam gemunt, PSV'er Kezman die in het duel met Willem II een rode kaart kreeg. Ten onrechte, zo concludeerde de aanklager van KNVB later, waarna de zaak onmiddellijk werd geseponeerd.

Dat is ook de meest logische uitkomst van de kwestie-Van Hooijdonk. Een schorsing zou Feyenoord tot diep in de ziel raken, in de strijd om de tweede plaats. Zijn meespelen in de bekerfinale loopt geen gevaar, omdat een eventuele schorsing ook voor de competitie geldt waarin Feyenoord nog zeven wedstrijden moet spelen.

Luinge liet zich gisteren van zijn beste kant zien, totdat hij een vat olie op een smeulend vuur leegstortte. Kort na de rode kaart ontging het hem dat invaller Ibrahimovic zich met een elleboogstoot vergreep aan De Nooijer. Nog spectaculairder - en aanzienlijk beter zichtbaar - was een doldrieste actie van Chivu.

Een vuistslag van de Roemeen trof niet het beoogde doel, het hoofd van de Koreaan Song, maar het luchtledige. Koeman spoedde zich naar de plek des onheils, te laat voor Chivu, maar vroeg genoeg om een massale vechtpartij te voorkomen. Feyenoord-fans zagen er voldoende aanleiding in om de Ajacieden met allerhande voorwerpen te bekogelen, aanstekers vooral.

Dat waren de rauwe kantjes van een klassieker die moeizaam op gang kwam en waarin Feyenoord een voorbeeldige reeks voortzette. Sinds het gelijkspel in de Amsterdam Arena op 9 februari boekte de ploeg louter zeges, negen in de competitie en drie in het bekertoernooi, waarbij vooral de indrukwekkende productie opvalt: 46 doelpunten.

Aanvallend was Feyenoord gisteravond zonder Van Persie echter onmachtig, net zoals Ajax trouwens dat ondanks de absentie van onder anderen Trabelsi, Galasek, De Jong en Pienaar beter voor de dag kwam, maar in de voorste linie daadkracht miste. Typerend was een lob van Litmanen in de eerste helft die doel miste omdat Lodewijks in staat was tot een uiterste krachtinspanning.

Het was een artistiek hoogtepunt dat in De Kuip niet meer werd geëvenaard. Feyenoord stelde er onder meer een kopbal van Van Hooijdonk (paal) tegenover, en het doelpunt van Bosvelt dat het afscheid van titelverdediger Ajax in het bekertoernooi inluidde.

De meeste eer verdiende de doelman van Feyenoord, Lodewijks die stilletjes zijn weg naar het Rotterdamse doel heeft gevonden en een royale bijdrage leverde aan de zege.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden