Lucratieve deal mogelijk peperduur voor FC Twente

Dinsdag lekte uit dat de investeringsmaatschappij Doyen grote invloed heeft bij FC Twente. Voorzitter Aldo van der Laan stapte meteen op. Wat staat de club nog te wachten?

De Grolsch veste, het stadion van FC TwenteBeeld anp

Waarom ging FC Twente met de op Malta gevestigde investeringsmaatschappij samenwerken?

FC Twente had in het seizoen 2013/2014 geld nodig. In ruil voor een deel van transferrechten van zeven spelers, kreeg de club in één keer 5 miljoen euro. Toenmalig commissaris Van der Laan zei dat de overeenkomst FC Twente de kans gaf 'een volgende stap te maken'. In het jaarverslag schrijft Twente dat Doyen de club ondersteunt 'via haar netwerk en expertise op voetbaltechnisch en marketinggebied'.

In de praktijk sloot FC Twente een soort wurgcontract, waarbij de club verplicht was in te stemmen met een transfer van een speler als een bod gelijk of hoger was dan de marktwaarde van die betreffende speler. Wilde Twente dat niet, dan moest Doyen worden gecompenseerd.

Welke gevolgen kan dit voor FC Twente hebben?

De licentiecommissie onderzoekt de kwestie nu en kan sancties opleggen. FC Twente is dit seizoen afgezakt op de ranglijst en heeft tot nu toe in 13 duels 9 punten bij elkaar gespeeld. Dat is volgens de reglementen van de KNVB precies het aantal punten dat in één seizoen maximaal als straf afgenomen kan worden. Ook kan de licentie van de voetbalclub worden ingetrokken.

Wat is Doyen?

Doyen Sports Investments is een onderdeel van Doyen Group, een wereldwijd opererend hedge fund. Dat volgens de summiere informatie op de eigen website belegt in vastgoed, grondstoffen, sport en financiële producten. Hoeveel vermogen het fonds heeft is niet bekend, evenmin als de investeerders die er achter zitten.

De sporttak wordt geleid door de Portugees Nelio Lucas en Malik Ali, een Turkse zakenman. Bekende spelers waarvan Doyen een deel van de transferrechten bezit, zijn Radamel Falcao, Steven Defour en Marcos Rojo. Ook bezit het bedrijf bijvoorbeeld de beeldrechten van Barcelona-speler Neymar.

Waar komen contracten tussen Twente en deze club vandaan?

De documenten lekten uit via de website Footballleaks. Deze site is sinds begin oktober in de lucht en wil naar eigen zeggen de verborgen kanten van de voetballerij blootleggen, een soort wikileaks voor sport. Het zou een Portugese site zijn, die in Rusland is gehuisvest.

Op de site verschenen de afgelopen weken onder meer contracten van Portugese voetballers en trainers. Technisch manager Ted van Leeuwen van FC Twente zei gisteren tegende krant Tubantia dat ze wisten dat Doyen gehackt was en er daarom vanuit gingen dat er informatie op internet zou verschijnen.

Radamel Falcao verlaat het trainingsveldBeeld afp

Wat heeft de samenwerking Doyen en Twente opgeleverd?

Voor Doyen is het een zeer lucratieve deal. De investeerders leenden 5 miljoen euro aan FC Twente voor drie seizoenen, in ruil voor een deel van de winst bij de verkoop van zeven spelers. Als de spelers niet verkocht zouden worden, moest Twente in november volgend jaar 6,5 miljoen euro aan Doyen terugbetalen, het originele bedrag plus 5 ton rente per jaar. Maar inmiddels zijn vijf spelers verkocht, wat Doyen circa 6,74 miljoen euro opleverde in nog geen twee jaar. Twee spelers zijn nog niet verkocht.

Aan het einde van dit seizoen moet Twente nog 1,4 miljoen euro terug betalen aan Doyen. Dat kan door de laatste twee spelers waarin Doyen een belang heeft te verkopen. In totaal heeft Doyen dan minimaal een winst gemaakt van 3,14 miljoen euro.

De winst voor Twente is onduidelijk. Een 'stabiele positie in het internationale voetballandschap', zoals in het jaarverslag stond, heeft het niet gebracht. Als de KNVB besluit sancties op te leggen, komt de club sportief en financieel nog verder in de problemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden