Louter successen op laatste Eu-toernooi

Afgelopen zondagmiddag draaide het bestuur van de de Europese Unie Bridge Liga (EUBL) in het fraaie Palazzo dei Congressi in Salsomaggiore Terme definitief het licht uit van een illuster bridgekampioenschap....

KEES TAMMENS

Bridgers uit verschillende categorieën hadden van 17 tot en met 25 april volop emplooi. Vanaf de geboorte in Oostende (1967) - als EEG-kampioenschap - tot aan de zestiende editie - de naam veranderd in EU - in 1998 nam dit evenement een belangrijke plaats in op de bridgekalender.

Terwijl bij de Europese kampioenschappen voor landenteams de deelname beperkt blijft tot de drie paren van het nationale team kregen bij de EU-kampioenschappen meer bridgers de gelegenheid de krachten te meten met de bridgetop uit andere Europese landen.

Dit jaar schreven veertien EU-leden in met Israel als invité. In alle toernooien waren behalve medailles punten te verdienen voor de overall trophy die Nederland twee keer (1983 en 1989) in de wacht sleepte.

Dat voor de eerste plaats in het open parentoernooi van Frans Jeunen (België) en de bridgemedewerker van de Volkskrant wel een medley van het Wilhelmus en de Brabanconne werd gespeeld maar geen EU-punten werden uitgereikt nam iedereen op de koop toe. De viertallentoernooien verliepen voorspoedig voor Nederland. Na een slap begin finishte het open team zeer sterk en moest alleen Portugal voor laten gaan.

De vrouwen verging het nog beter al was daar in de laatste ronde wel enige hulp voor nodig. Nederland verloor met 13-17 van Oostenrijk, maar dit bleek voldoende om Ierland voor te blijven dat met 8-22 door Duitsland onder de voet werd gelopen.

Uw verslaggever kende als deelnemer zijn moment van glorie toen hij, perfect gesteund door zijn Belgische partner, zich in diagram 1 tactisch naar de topscore liet wiegen.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

------pas

paspas11

2233

paspasdblpas

paspas----

Veel spelers openden de magere zuidhand met 1. Het was dan voor noord-zuid niet eenvoudig op een laag niveau af te stoppen.

De pas in eerste positie gevolgd door een 1-volgbod pakte veel beter uit. West reikte met een dubieuze actie de helpende hand toe. Oost beloofde met het doublet op 3 een goede hand, geschikt voor 4 met en passant de mogelijkheid 3 gedoubleerd tegen te spelen. West wist in het licht van zijn vierkaart in harten dat oost maximaal een singleton in die kleur bezat.

De vijfkaart klaveren en het ontbreken van verdere defensieve waardes was alle aanleiding 4 te bieden, een contract dat altijd gemaakt wordt. Noord-zuid moeten snel de twee ruitenslagen opnemen; de ruitenverliezer uit west kan zo weg op H. Het werd van kwaad tot erger. West kwam uit met klaveren voor H in oost die A, H (V in west) en een kleine schoppen speelde getroefd in west. dit was tevens de laatste slag in de verdediging: plus 530 voor het Belgisch/Nederlandse koppel op weg naar goud.

Het Nederlandse vrouwenteam maakte het hele toernooi een sterke indruk. Manches en slems, vooral de kwetsbare, tikken bij viertallenwedstrijden het hardst aan.

Toch is het potentiëel van kleine spellen niet te onderschatten. Een deelscoreswing (diagram 2) levert meestal vijf of zes imps op en twee van deze spellen in je voordeel zijn vergelijkbaar met succes in een kwetsbare manche.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

11SA2pas

pas 33pas

pas pas----

Nederland speelde als oost-west rustig 2 en maakte dat precies: +110. Jet Pasman volgde na de 1-opening met 1SA, vijftien tot en met zeventien punten en een evenwichtige verdeling. In feite was zij daarmee uitverkocht. Het bieden van 3 was een gedurfde actie. Pasman had haar linker tegenstander eens goed aangekeken en voelde haarfijn aan dat oost niet was uitgeboden en zich met een klein zetje naar driehoogte liet opjutten: één down, vijftig punten voor Nederland en vier imps.

Portugal ontwikkelde zich in het open viertallentoernooi tot een complete sensatie. Het geroutineerde team wordt niet bij de eerste tien landen van Europa geschat, maar sloeg in Salsomaggiore zo hard van zich af dat het met nog een wedstrijd te spelen zeker van goud was. Met zes andere landen was Nederland gewikkeld in de strijd om om zilver en brons. De kansen wisselden per spel. Twee spellen voor het einde stond Nederland nog met lege handen. Harde maatregelen waren gewenst

Zie diagram 3

westnoordoostzuid

12pas2

pas2dbl3

dblpaspaspas

Op beide tafels verliep het bieden identiek tot en met 3. De Finse west paste en het contract werd rondgepast, Piet Jansen ging één down. Louk Verhees doubleerde 3 boeddorstig. Hij kwam uit met H, gedoken en de volgende ruiten was voor A. De leider incasseerde A en troefde een ruiten gevolgd door H. West won B met V, speelde V, schoppen naar H, A (west H weg) en de klaverenintroever bezegelde het lot: twee down, 500 - 100 = 400 voor Nederland ofwel 9 imps winst maar nog steeds geen medaille. Het laatste spel.

Zie diagram 4

westnoordoostzuid

------1

pas2dbl3

paspasdblpas

4paspaspas

Zuid, Jan Westerhof, hield zich na het informatiedoublet van oost op de vlakte met het rustige 3. Oost had voldoende lucht voor een tweede doublet waarop west de 4-manche bood. De hartenuitkomst legde een slag vast en met A, H en een troefslag resulteerde dat in één down.

westnoordoostzuid

------1

pas2dbl4

dblpaspaspas

De verhoging naar 4 was driest. Dwong dit west, Ed Hoogenkamp, stelling te nemen met 4 of ging hij passen? De oplossing was fantasievol en inventief. Hij doubleerde 4 en hoopte dat partner Verhees met een voor het tegenspel ongeschikte hand 4 ging bieden. Het was niet nodig dat oost dit plan geheel doorhad. Hij wist precies wat hij wilde: 4 gedoubleerd tegenspelen: + 500 en elf imps voor Nederland dat daardoor de zilveren medaille van de allerlaatste EU-kampioenschappen mee naar huis nam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden