Louis van Gaal is droomkandidaat voor Oranjevrouwen

Als het de KNVB menens is met het vrouwenvoetbal probeert hij Louis van Gaal te strikken als bondscoach voor het EK komend jaar in eigen land. Als die niet wil, weet de Volkskrant drie andere topkandidaten.

Iwan Tol
In 2009 verzorgde Louis van Gaal op verzoek een training van de AZ-vrouwen. Hij had er zichtbaar plezier in. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
In 2009 verzorgde Louis van Gaal op verzoek een training van de AZ-vrouwen. Hij had er zichtbaar plezier in.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Louis van Gaal

Toen AZ in 2005 op zoek moest naar een opvolger voor Co Adriaanse stelde directeur Toon Gerbrands voor om eerst een paar 'onhaalbare kandidaten' te benaderen. Categorie wereldtop, minder kon altijd nog. Zo kwam Gerbrands uit bij Louis van Gaal, die Ajax, FC Barcelona en het Nederlands Elftal achter zijn naam had staan en waarschijnlijk geen trek had om in de regio te gaan werken. Maar toen Van Gaal 'ja' zei op het voorstel om een keer te praten over een dienstverband in Alkmaar, wist Gerbrands genoeg. Vier jaar later werd AZ kampioen van Nederland.

Als de KNVB in zijn zoektocht naar een nieuwe vrouwenbondscoach de gedachtegang van Gerbrands volgt, dan komen ze onherroepelijk ook uit bij Van Gaal, de man die in 2014 het onmogelijke presteerde door met de mannen derde van de wereld te worden. En waarom zou Van Gaal niet geïnteresseerd zijn? Hij heeft altijd gezegd nog één keertje aan de slag te willen gaan als bondscoach, heeft nog wat te bewijzen na zijn roemloze aftocht bij Manchester United en, niet onbelangrijk, hij is gek op vrouwen.

Op een symposium over de toekomst van het vrouwenvoetbal benadrukte hij al eens dat vrouwenvoetbal zijn nadrukkelijke interesse heeft. In 2009 verzorgde hij op verzoek van Marleen Molenaar ('een moord zou ik er voor doen om training te krijgen van Van Gaal') een training voor de AZ-vrouwen. Daarna liet Van Gaal weten dat hij tevreden was over 'de balverplaatsing tijdens het partijspel', maar de 'coördinatie en de traptechniek' van zijn jongens beter was'.

Is het vrouwenvoetbal in Nederland toe aan iemand als Van Gaal met zijn hoge eisen? Er zou een spanningsveld kunnen ontstaan tussen wat hij verwacht van de speelsters en wat ze aankunnen. Daartegenover staat dat zijn komst wereldwijd een waar mediaspektakel zal opleveren.

Vera Pauw

Het zou niet onlogisch zijn als de KNVB een vrouw voor de groep wil, zoals Helle Thomsen bij de handbalsters opvolger werd van Henk Groener. In dat scenario kom je al snel uit bij Vera Pauw, de succesvolste coach in het Nederlandse vrouwenvoetbal en onlangs op de FIFA-verkiezing genomineerd voor beste vrouwencoach van 2016. Onder Pauw behaalde het Nederlandse vrouwenteam zijn grootste succes: halve finale op het EK in 2009. Kortom, Vera Pauw ís het Nederlandse vrouwenvoetbal.

Tegelijk zou dat ook een reden kunnen zijn om haar níét te nemen. Haar vertrek in Zeist in 2010 ging gepaard met slaande deuren. Bij de loting van het EK had de KNVB allerlei prominenten uitgenodigd, maar Pauw was 'vergeten'. Het wijst er op dat ze bij de voetbalbond liever een nieuw en vooral onbevooroordeeld persoon als bondscoach willen hebben.

Vera Pauw. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Vera Pauw.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Foppe de Haan

Denk eens terug aan die zomers dat Foppe de Haan Jong Oranje leidde. Het werd een hype. Zoiets gaat straks ook gebeuren, als volgend jaar voor het eerst het EK vrouwenvoetbal in Nederland wordt gehouden. Lekker weer, geen concurrentie van andere voetbaltoernooien, alle wedstrijden op prime time. Wie kun je dan beter hebben als coach en uithangbord van de Nederlandse vrouwen dan Foppe de Haan, de beminnelijke Fries die je met enige fantasie de meeste vrouwelijke mannencoach in het voetbal zou kunnen noemen.

In het verleden heeft hij bewezen op alle niveaus in het voetbal uit de voeten te kunnen, van Ajax Cape Town tot bondscoach van Tuvalu. Dat hij al 73 jaar is, hoeft niet perse een nadeel te zijn. Een toernooi is een kort project en bovendien is De Haan jong van geest. Deze zomer werd hij als adviseur aangesteld voor het Nederlandse vrouwenteam. Met andere woorden: hij heeft geen aanpassingsperiode meer nodig. Echter, De Haan heeft laten weten dat hij onder geen beding meer op het veld wil staan. Er zal heel wat overredingskracht aan te pas moeten komen, wil de KNVB hem kunnen strikken.

Foppe de Haan. Beeld anp
Foppe de Haan.Beeld anp

Jill Ellis

Laten we de gedachtegang van Toon Gerbrands blijven volgen. Wie is de beste vrouwenvoetbalcoach van de wereld? Jill Ellis, bondscoach van het Amerikaanse team dat vorig jaar in Canada wereldkampioen werd. Waarom haar niet benaderen? Ellis werd geboren in Engeland en groeide op in Amerika en beschikt over een Amerikaans paspoort.

Ze is een voetbaldier die op meerdere universiteiten werkte en vanaf 2000 diverse functies bekleedde bij de Amerikaanse voetbalbond. Na het behalen van de wereldtitel werden Ellis en haar vrouwen als helden onthaald op Manhattan. Op de Olympische Spelen in Brazilië kwam de ploeg dit jaar niet verder dan de kwartfinale. Tijd voor een nieuwe uitdaging?

Jill Ellis. Beeld afp
Jill Ellis.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden