Limburger Nol Hendriks schiet Fortuna Sittard op laatste moment toch niet te hulp

Nol Hendriks stelt de laatste honderdduizend euro die Fortuna Sittard nodig heeft om het einde van het seizoen te halen toch niet beschikbaar. Maandagavond zei Hendriks, eerder geldschieter van Roda JC, tegen de NOS dat hij Fortuna zou helpen, later maandag trok hij zich terug.

Redactie
De vlag van Fortuna Sittard hangt halfstok (archieffoto). Beeld anp
De vlag van Fortuna Sittard hangt halfstok (archieffoto).Beeld anp

De rijke Limburger zei tegen de NOS het geld te willen lenen, als iemand anders garant wilde staan voor het bedrag. Dan zou Hendriks zijn geld terugkrijgen als het alsnog fout liep. Later op de avond leek dat plan te mislukken. 'Ik ben bang dat het niet lukt. Ik heb twee mensen aangedragen en die doen het niet. De club gaat een laatste poging doen, maar het wordt heel moeilijk', aldus Hendriks.

De Limburger heeft Fortuna al vaker geld geleend. 'Ik heb altijd wel sympathie voor Fortuna gehad. Eigenlijk voor alle Limburgse clubs, zolang ze maar niet beter worden dan Roda', aldus Hendriks.

Dinsdag is het bijltjesdag voor de club uit Sittard. Fortuna kampt met een begrotingsgat van 900 duizend euro, dat de club in de afgelopen weken naarstig heeft geprobeerd te dichten. Dinsdag moet de KNVB worden overtuigd dat de club het geld binnen heeft, anders dreigt de voetbalbond de licentie in te trekken.

'Het wordt een kneiterspannende dag', zo verwoordde Sangen de situatie. 'Aan het einde van de dag zullen we weten of er genoeg binnen is. Er is tussen 750 duizend en 800 duizend euro opgehaald, dus we hebben nog ruim een ton nodig.' Sangen zei te hopen dat het bedrijfsleven in de regio 'zijn verantwoordelijkheid' neemt om te voorkomen dat Fortuna verdwijnt.

Fortuna, dat in 1968 ontstond uit een fusie tussen Fortuna '54 en Sittardia, raakte eerder deze maand in acute geldnood. De club, momenteel zestiende in de eerste divisie, kon een deel van de salarissen niet uitbetalen. De licentiecommissie van de KNVB beboette Fortuna nadat de accountant geen goedkeuring wilde geven aan de jaarstukken.

Om geld op te halen is de club onder meer aandelen gaan uitgeven en zijn er gesprekken gevoerd met huidige en potentiële geldschieters. Clubcoryfee Kevin Hofland riep alle fans van Fortuna op een steentje bij te dragen. Uiteindelijk bepaalt de KNVB dinsdag over het lot van de Limburgse club. Directeur Sangen: 'Zelf ben ik van mening dat Fortuna bestaansrecht heeft. Er zijn momenteel geen centen, maar het is wel een club met een rijke historie.'

Fortuna in malaise

Oud-bondscoach Bert van Marwijk wil Fortuna Sittard graag van advies voorzien. 'Fortuna moet ambitie hebben om weer in eredivisie te spelen.' (+)

Als adviseur Paul van der Kraan de reddingskansen van Fortuna Sittard moet inschatten, rekent hij op 50 procent, schrijft voetbalverslaggever Willem Vissers. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden