Liever een boek dan een wijntje aan de bar

Dartpionier Francis Hoenselaar constateert tot haar vreugde dat haar sport zich snel onrtwikkelt. Toch worden vrouwen nog altijd achtergesteld. ‘Ik ga door tot we gelijke rechten hebben.’..

‘Ik moet nog even mijn haar kammen’, onderbreekt de blonde Trina Gulliver, de koningin van Lakeside, de conversatie. De Britse flaneert in de meest modieuze creaties door de vip-ruimte, gelijk een fotomodel op de catwalk.

‘Als vrouwelijke darters moeten we het natuurlijk een beetje van ons uiterlijk hebben. Mannen kunnen met tatoeëringen en een dik lijf rondlopen. Wij niet’, zegt de Nederlandse dartsspeelster Francis Hoenselaar.

Hoenselaar (40) drinkt in tegenstelling tot haar mannelijke collega's geen bier voor de wedstrijd. ‘Hoogstens neem ik een glaasje wijn. En samen met de andere vrouwen nemen we ’s middags altijd een glas champagne. Maar ik houd mijn gewicht in de gaten. En van tatoeages hou ik helemaal niet.’

De vrouwelijke darters zien er stijlvol uit. In deze sport zijn het juist de mannen die de opvallendste sieraden dragen. Hoenselaar koestert haar imago. ‘Weet je waar ik de meeste demonstraties doe? Voor topmanagers van bedrijven. Onlangs ben ik bij Unilever geweest. Daar is darts razend populair.’

Francis Hoenselaar leest op haar hotelkamer liever een goed boek dan dat ze zich te buiten gaat aan de bar. Wel volgt ze de Lakeside, bij de officieuze wereldtitelstrijd, alle wedstrijden van haar landgenoten.

De Rotterdamse is niet alleen de veruit succesvolste dartsspeelster in de geschiedenis, ze is eigenlijk ook de allereerste Nederlandse dartspionier. Ze was al een kampioene in het darts, voordat Raymond van Barneveld bekend werd. ‘Ik ben op mijn zeventiende met deze sport begonnen. Mijn zwager inspireerde mij. Hij had heel veel bekers gewonnen, dat wilde ik ook.’

Hoenselaar bleek talent te hebben. In het begin van de jaren negentig reisde ze de wereld rond en werd ze al wereldkampioene.

Op dat moment verdienden vrouwen nog nauwelijks geld met darten en was er in de Lakeside nog geen vrouwenkampioenschap. Nu kan ze ervan leven. ‘Het hoeft niet. Mijn man verdient een salaris. Maar het is een mooie schnabbel.’

Hoenselaar opereert het liefst alllen. Ze heeft niets op met het circus van managers, trainers en haptonomen, waarmee met name landgenoot Barney zich omringt.

Hoewel ze al 23 jaar darts speelt, schaaft ze continu aan haar techniek. ‘Ik sta nu minder voorover gebogen. Ik heb het idee dat het hierdoor beter gaat.’

Hoenselaar strijdt niet alleen tegen de concurrenten, maar ook tegen haar eigen handicap. Ze lijdt aan de ziekte van Raynoud, waardoor bij koude of sterke emoties de kleine aders in haar lichaam samentrekken en de bloedstroom wordt beperkt. Ze kan temperatuurwisselingen heel moeilijk verdragen.

‘Met koud weer kan ik niet fietsen. Ik zou dooie vingers krijgen en zo van de fiets afvallen.’ Darten vindt gelukkig binnen plaats, maar niettemin moet Hoenselaar altijd twee uur van tevoren in de zaal zijn om te acclimatiseren.

Sinds in 2000 de vrouwen voor het eerst darten in de Lakeside, heeft ze nooit op dit toernooi ontbroken. Drie keer stond ze in de finale, maar ze kan in het Britse toernooi niet winnen van Trina Gulliver. ‘Ik heb veelvuldig van haar gewonnen, maar op dit podium lukt het niet’, zegt Hoenselaar die nu weer achter Gulliver tweede is geplaatst. Ook nu wordt weer een finale verwacht tussen beide coryfeeën.

Het darten bij vrouwen ontwikkelt zich volgens Hoenselaar spectaculair. ‘Het niveau is veel beter. Er zijn het hele jaar toernooien. Het prijzengeld gaat omhoog en er zijn goede sponsors.’ In de Lakeside, waar het vrouwentoernooi er lang een beetje bij hing, worden de speelsters tegenwoordig in de watten gelegd. Alle reiskosten worden vergoed en er is gratis accommodatie in het hotel beschikbaar.

Ook is het prijzengeld omhoog gebracht, hoewel het nog niet is om over naar huis te schrijven. ‘Je kunt beter het Bavaria Open winnen. Dan krijg je 15 duizend euro’, zegt Hoenselaar.

Net als bij de mannen – waar Jelle Klaasen de show stal – is er in Nederland een grote lichting van nieuw talent. Hoenselaar denkt dat het niet lang meer duurt of de vrouwen zijn bij darten net zo gelijk aan de mannen als bij tennis. ‘Zo lang ga ik er ook mee door.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden