Licentie van vijf profclubs in gevaar

Vijf clubs uit het betaald voetbal zijn nog niet zeker van een startbewijs voor de komende competitie. Zij voldoen niet aan de licentievoorwaarden van de KNVB....

Van onze verslaggever

ZEIST

Tal van clubs uit de eredivisie en de eerste divisie kwamen de afgelopen maanden in het nieuws doordat ze in acute geldnood waren geraakt. Daardoor bestond de indruk dat de bedrijfstak er slecht voor staat; als oorzaken voor de misère werden de afschaffing van het transfersysteem (Bosman-arrest) en het verdwijnen van Sport 7 genoemd. Volgens Bouwer is de financiële situatie van de profclubs evenwel niet slechter dan anders.

Bouwer zegt dat ook vorig jaar vier licenties onder opschortende voorwaarden zijn verstrekt. Tot dusver is het niet voorgekomen dat een licentie is geweigerd. Wel zijn sinds de invoering van het profvoetbal in 1954 drie clubs (SC Amersfoort, Wageningen en Vlissingen) door faillissement uit het betaald voetbal verdwenen.

Om voor een licentie in aanmerking te komen, worden clubs beoordeeld op veiligheids- en toeschouwersbeleid, liquiditeit, exploitatieresultaat, begrotingsdiscipline, sportieve ontwikkeling en toekomstperspectief.

Volgens Bouwer neemt de licentiecommissie van de KNVB haar werk veel serieuzer dan dezelfde instanties in het buitenland. Alleen in Duitsland moeten clubs eveneens aan strenge eisen voldoen om toegang te krijgen tot de competitie van het betaald voetbal.

De penningmeester van het betaald voetbal meent dat de Europese voetbalunie (UEFA) zo snel mogelijk moet overgaan tot een uniform licentiebeleid om te voorkomen dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Bouwer heeft zich tot de UEFA gewend om zijn ideeën te bepleiten.

Uit het financieel overzicht van het betaald voetbal blijkt dat de totale inkomsten van de bedrijfstak zich in vijf jaar meer dan verdubbeld hebben. Bedroeg de som in het seizoen '93-'94 nog 191 miljoen gulden, voor dit seizoen zal dat 434 miljoen zijn.

De eredivisie is goed voor 358 miljoen gulden aan inkomsten. Het grootste deel van dat bedrag is afkomstig van de topdrie. Ajax, PSV en Feyenoord komen tot 186 miljoen aan baten; de overige vijftien clubs blijven op 172 miljoen steken.

Dat laatste bedrag ligt veertien miljoen lager dan vorig jaar. Het verdwijnen van Sport 7 scheelt het betaald voetbal 70 miljoen aan inkomsten. De clubs zijn er volgens Bouwer op creatieve wijze in geslaagd hun begrotingen op peil te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden