Lezer zit op stoel van de leider bij EK-wedstrijd

De International Bridge Press Association (IBPA) is een vereniging van ongeveer 400 bridgeschrijvers. Een keer per jaar looft deze club prijzen uit voor het beste afspel, tegenspel en biedverloop....

Kees Tammens

Ook benoemt de IBPA een Personality of the Year. In een grijs verleden was dit eens Maup Caransa, voor de organisatie en sponsoring van een schitterend internationaal viertallentoernooi in Amsterdam.

Voor 2006 werd een duo geëerd. Bill Gates en Warren Buffet zijn fervente bridgers, die regelmatig op het internet spelen. Zij steunden het Amerikaanse juniorenbridge met een miljoen dollar.

De miljardairs zijn van mening dat bridge de ontwikkeling van een logische gedachtegang bevordert en de samenwerking binnen een partnership gunstig is voor de ontwikkeling van de jeugd. Buffet initieerde een duel tussen de VS en Europa; bij internationale kampioenschappen laat Gates dikwijls zijn gezicht zien en neemt daadwerkelijk deel.

Enkele dagen na de IBPA-prijsuitreiking verscheen, net te laat, een boek dat alle andere publicaties achter zich zou laten. De Pool Krzystof Martens laat in Dynamic Declarer Play de lezer plaatsnemen op de stoel van de leider tijdens een EK-wedstrijd. De auteur draagt de lezer in diagram 1 op zoveel mogelijk kansen combineren.

Zie diagram 1

West kwam tegen 6* uit met *B, *3, *6 en *V in zuid.

De leider speelde *H en klaveren naar *A; met de troeven twee-twee bij oost-west verdeeld waren er twaalf gemakkelijke slagen, de verliezende ruiten uit noord verdwijnt op *A in zuid.

Twee varianten met een drie-één verdeling van de troeven. Met een driekaart klaveren in west, en derhalve een troefslag, speelt zuid *H en harten naar *A. Indien *VB vallen verliest de leider alleen een troefslag. Blijken oost-west wel over een hartenslag te beschikken dan volgt de snit naar *B. De leider incasseert daarna *A, *A en *H waarna west in troef wordt ingegooid. West moet (tenzij hij de derde harten heeft) schoppen dan wel ruiten in de dubbele renonce spelen waarop de hartenverliezer uit zuid verdwijnt.

In werkelijkheid bleek oost *VB5 te hebben. De winnende speelwijze: er is geen tijd om te controleren of *VB sec zitten(met een singleton harten in oost troeft deze voortijdig en kan in ruiten van slag waarna er nog een hartenslag verloren gaat). De leider neemt na twee keer troef direct de snit op *V. Dan volgen *A, *A gevolgd door harten naar *A en een kleine harten uit de dummy. Het baat oost niet te troeven en hij gooit dan ook een schoppen af. De leider wint *H, neemt ook *H mee en gooit oost in met troef. Op het gedwongen ruiten of schoppen naspel gaat de verliezende harten uit zuid weg.

Het bod van Ton Bakkeren in diagram 2 tijdens de EK-wedstrijd Nederland-Polen ging onopgemerkt voorbij maar verdiende een nominatie voor een IBPA Award.

Zie diagram 2

Op de andere tafel maakten noord-zuid, de Wijs-Muller, gebruik van een sterke 1*-opening met 1* als een relay. Na de felle interventie door het Poolse oost-west paar deed het Nederlandse paar het uitstekend door op vierhoogte de vier-vier fit in schoppen (voor 4* precies gemaakt en +620) te vinden. Het warrige bieden maakte het voor de tegenpartij lastig om met 5* te redden.

Met 4* toonde zuid een sterke hand met een vierkaart schoppensteun. West, Bakkeren, zag een redbod van 5* (twee doen voor -300 en +8 imps) als een goede investering tegen de kwetsbare manche. Hij dacht verder en dieper. Indien noord-zuid nog 5* boden, maakte hij met 5* het pad vrij voor een ruitenuitkomst. Met *A en *H als twee verdedigende slagen was er bij oost slechts één slag nodig om 5* down te spelen. Het bieden van 5* waarmee hij het werk van zijn partner verlichtte, verdiende alle waardering (toevallig gaat 5* ook down na een uitkomst met de singleton klaveren).

\N Beeld
\N
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden