Lewis was 'positief' op weg naar Seoul

Op weg naar de Olympisch Spelen van 1988 heeft de latere olympische kampioen Carl Lewis driemaal een positieve dopingplas geproduceerd....

Van onze verslaggever Rolf Bos

Carl Lewis werd bij de Amerikaanse kampioenschappen in Indianapolis in juli 1988, het evenement waar de olympische tickets waren te verdienen, betrapt op het gebruik van pseudo-efedrine, efedrine en phenylpropanolamine, stoffen die destijds ook op de dopinglijst van het IOC voorkwamen.

Efedrine en pseudo-efedrine zitten in hoestdrankjes, ze kunnen een stimulerende uitwerking hebben op sportprestaties. Ook phenylpropanolamine is, volgens het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo), 'een stimulantium dat voorkomt in geneesmiddelen tegen verkoudheid en in afslankmiddelen'.

Geconfronteerd met de uitslag van de test, kreeg Lewis van het Amerikaans Olympisch Comité (USOC) tien dagen om in beroep te gaan. De sprinter, die in 1984 in Los Angeles vier gouden medailles had gewonnen, schreef de positieve plas toe aan het gebruik van een 'herbal supplement', een plantenextract dat hij bij een drogist had gekocht.

De dokter in het lab waar Lewis' urine was gecontroleerd, nam de proef op de som. Hij slikte het middel en reageerde prompt ook positief. Lewis kreeg vervolgens een brief, gedateerd op 23 augustus 1988, drie weken voor de Spelen, waarin gesproken werd van inadvert use, onbedoeld gebruik. Straf bleef uit, het bleef bij een 'waarschuwing'.

Uit vertrouwelijke documenten van het USOC over de jaren 1988-2000, waarop verslaggevers van het Californische dagblad The Orange County Register de hand legden, blijkt dat niet alleen Lewis destijds een positieve dopingcontrole overleefde. Meer dan honderd Amerikaanse sporters werden in die periode niet gestraft voor dopingvergrijpen die hen bij de Spelen zelf - waar het IOC controleert - ongetwijfeld fataal waren geworden.

Tijdens dat tijdvak waren er 'minstens' negen Amerikaanse voetballers die vrijuit gingen na een positieve dopingplas, bij het ijshockey ging het om vijftien spelers, bij het Amerikaanse ski-team bleven elf wintersporters ongestraft.

Tijdens de Olympic Trials in Indianapolis in 1988 waarbij Lewis tot driemaal positief testte, produceerden ook sprinters Joe DeLoach (goud in Seoul op de 200 meter) en Floyd Heard verdachte plasjes. Het tweetal trainde met Lewis bij de succesvolle Santa Monica Track Club. Ook Andre Phillips (goud op de 400 meter horden) testte positief. Net als Lewis kreeg dit drietal van het USOC een waarschuwing.

Het nieuws wordt bevestigd door Wade Exum, de arts die tussen 1991 en 2000 verantwoordelijk was voor het anti-dopingprogramma van het Amerikaans Olympisch Comité. Volgens hem zouden de niet gestrafte Amerikaanse sporters tussen 1988 en 2000 goed zijn geweest voor negentien olympische medailles.

Exum ontpopte zich al eerder als klokkenluider in de Amerikaanse sportwereld. Zijn aantijgingen werden altijd afgedaan als die van een gefrustreerde werknemer die promotie bij het USOC zou hebben misgelopen vanwege zijn (zwarte) huidskleur.

Tot dusver openbaarde Exum geen namen. In het komende nummer van Sports Illustrated noemt ook hij Lewis en wijst hij onder meer naar tennisster Mary Joe Fernandez die aan de vooravond van de Spelen van Barcelona positief testte. Ook Fernandez ging vrijuit, ze won in Barcelona een gouden en bronzen medaille. Om zijn beschuldigingen te staven, leverde Exum liefst 30 duizend documenten af bij het Amerikaanse sportblad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden