Leuk, zo'n biografie, maar voor Wüst is het een blokkade

De aanloop naar de Spelen verloopt voor Ireen Wüst moeizaam. Mogelijk vindt ze haar draai nu de publicatie van haar biografie is uitgesteld.

John Volkers
Ireen Wüst na haar 1.000 meter op de NK afstanden, eind oktober. Ze finishte als derde. Beeld ANP
Ireen Wüst na haar 1.000 meter op de NK afstanden, eind oktober. Ze finishte als derde.Beeld ANP

De olympische voorbereiding van schaatser Ireen Wüst wordt verstoord door tal van randzaken. Naast een zenuwaandoening in de buikstreek, een ploegsponsor die zijn naderende afscheid vroegtijdig aankondigt en een matige verhouding met jonge ploeggenoten als Antoinette de Jong en Melissa Wijfje is er een kwestie over haar autobiografie.

De presentatie van het naar verluidt onthullende boek Ireen Wüst, de autobiografie is plotseling afgelast. Het zou maandag 18 november, daags na de wereldbeker van Stavanger, in kleine kring plaatsvinden. 'Het boek staat nu voor het voorjaar gepland', zegt uitgever Marieke Derksen, die laconiek doet over het uitstel. 'Dan heeft Ireen meer tijd. Dan zitten de Winterspelen niet meer in de weg.

In het boek schuwt Wüst 'de harde werkelijkheid van de topsport niet', aldus de aankondiging op internet. Het gaat over 'paniekaanvallen afweren' en 'hoe een meisje uit Goirle zich staande houdt in de genadeloze wereld van de schaatssport, op zoek gaat naar haar identiteit, haar donkere gedachtes bestrijdt en uitgroeit tot de succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden'.

Wüst, die in Pyeongchang voor de vierde Winterspelen op rij goud hoopt te veroveren, zou in het boek 'all out' zijn gegaan. De beschrijving van haar leven, door sportjournalist Nando Boers, bespreekt zaken als depressiviteit en faalangst, items die niet werden vermoed bij een geboren winnaar als Wüst. Bij haar familie, de ploeg en zelfs het management leeft de gedachte dat het blootleggen van haar leven mooi en eerlijk is, maar de timing ongelukkig.

Kramer meldt zich grieperig af

Sven Kramer doet vanaf zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen niet mee aan de 1.500 meter en de ploegachtervolging. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo heeft een infectie aan de luchtwegen. Of Kramer zondag wel de 5 kilometer rijdt, wordt later besloten. 'Ik kan geen risico met mijn gezondheid nemen', aldus Kramer. ANP

Afgetroefd

Het ambitieuze plan voor een boek was een beslissing van de olympisch kampioen. Coach Rutger Tijssen werd er niet in gemoeid. 'Dat hoeft Ireen niet te overleggen met mij. Als ze dat zo graag wil, zeg ik: dan moet je dat doen. Als jij heel graag je memoires wilt vereeuwigen, dan is dat best een interessant verhaal denk ik. Ik zeg: denk ik, want ik heb er nog geen letter van gelezen', aldus de coach van Justlease.

Dat de voorgenomen publicatie Wüst hinderde, hoorde Tijssen vorige week vrijdag pas van zijn kopvrouw. 'Als het bij haar onrust oproept, dan is dit niet de fase waarin je die onrust wilt hebben. Dan zeg je: mensen we duwen het lekker weg. En komt tijd komt raad. We gaan het later zien', aldus de coach.

Bij de NK afstanden, twee weken geleden, veroverde Wüst voor het eerst sinds 2009 geen enkele nationale titel. Ze werd afgetroefd door ploeggenoot De Jong (twee titels) en concurrent Jorien ter Mors (drie titels).

De nederlagen lijken het proces te hebben versneld waarin Wüst tot de beslissing kwam haar boek uit te stellen. Over het waarom wil ze geen woord kwijt. Elke vraag daarover naast het ijs van Thialf leidde donderdag tot hetzelfde antwoord: 'Het boek komt na de Spelen uit, ik wil het alleen over schaatsen hebben'.

De eind september opgedoken zenuwblessure in haar buik is volgens Wüst 'onder controle'. Bij de NK afstanden van eind oktober had ze daar al een maand last van, al had ze dat vooraf verzwegen aan de buitenwereld. Coach Tijssen wijt veel van de oplopende spanning tussen Wüst en haar jonge teamgenoten aan die blessure die een half jaar eerder ook al opdook.

Dat haar sponsor in 2018 gaat stoppen, lachte Wüst een week voor die NK nog weg. Even niet interessant. Ze dacht nog maar aan één ding, dat waren de Spelen en de drie gouden medailles die ze daar hoopt op te halen. Kort daarna kwam de blokkade in het uitgeefplan van Ireen Wüst, de autobiografie.

De vraag is of het huidige manuscript wordt aangepast. De auteur verwees naar de uitgever die zei dat er 'nog een ei over moet worden gelegd'. Wüst zei te hopen dat er, via fraaie prestaties in Pyeongchang 2018, 'nog een mooi hoofdstuk' aan haar biografie kan worden toegevoegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden