'Leuk voetbal' zonder scheidsrechters en fanatieke ouders

De hooligans bij wedstrijden van de F-pupillen, de ouders, moeten zich op gepaste afstand houden en een scheidsrechter is nergens voor nodig. Voetbal moet weer leuk worden.

Peter de Graaf
Schot van een F-pupil. Meer dan zevenhonderd F-ploegen spelen nu in de Fair Play-competitie. Beeld Klaas Jan van der Weij
Schot van een F-pupil. Meer dan zevenhonderd F-ploegen spelen nu in de Fair Play-competitie.Beeld Klaas Jan van der Weij

Voetbalwedstrijden zonder scheidsrechter en de ouders op ruime afstand van het veld. Dat zijn de opvallendste elementen van de zogenaamde Fair Play-competitie, die zaterdag is begonnen voor alle F-pupillen in district Zuid II (Limburg, Brabant) van de KNVB.

'Doel is het spelplezier van de kinderen te vergroten, zonder dat ze zich druk hoeven te maken over instructies langs de lijn', aldus KNVB-woordvoerder Koen Adriaanse. 'Het spel wordt overgelaten aan de spelertjes, 7 of 8 jaar oud, zonder inmenging van ouders en leiders. Net zoals kinderen vroeger op straat voetbalden en zelf beslisten of het wel of geen goal was.'

De Fair Play-competitie zet vooral al te fanatieke ouders buitenspel - ouders die hun kind toeschreeuwen en opjutten of de scheidsrechter uitschelden wegens een hun onwelgevallige beslissing. Door hun agressieve houding langs de lijn moesten soms zelfs pupillenwedstrijden worden gestaakt.

Kinderen beslissen

In het Fair Play-voetbal blijven de gewone spelregels (handsbal, overtreding, doeltrap, doelpunt) ongewijzigd, maar is de scheidsrechter afgeschaft. Kinderen beslissen zelf over spelsituaties. 'Hierdoor ontwikkelen de kinderen in een vroeg stadium sociale vaardigheden en kunnen ze eigenlijk geen fouten maken', licht een folder van de KNVB toe.

Bijkomend voordeel is dat de ouders langs de lijn zich niet meer druk kunnen maken over scheidsrechterbeslissingen. De ouders moeten zelfs minimaal twintig meter van het speelveld blijven. 'Zij hebben geen invloed op het spel, accepteren beslissingen van kinderen en moedigen hen aan', aldus de voetbalbond. 'Zo dragen zij bij aan een positieve sfeer langs de lijn.'

Als de F'jes er zelf niet uitkomen of de bal wel of niet over de lijn was, moeten de coaches langs de lijn in onderlíng overleg beslissen. De trainers begeleiden de wedstrijden samen vanuit de coachzone. 'Zij geven complimenten aan de kinderen, troosten en motiveren, en zijn terughoudend met het geven van aanwijzingen', zo staat in de KNVB-flyer.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

'Meer balcontacten'

Het speelveld is verkleind tot 40 meter bij 30 tot 35 meter. Daardoor hebben de kinderen 'meer balcontacten'. Normaal spelen de F'jes op een half voetbalveld - zeven tegen zeven. Na afloop van elke wedstrijd nemen alle spelers strafschoppen, zoals ook na gewone wedstrijden gebruikelijk, om iedereen de mogelijkheid te bieden om nog even te scoren.

Wat twee jaar geleden begon als experiment met twee verenigingen in Limburg en vorig jaar verder uitwaaierde, wordt dit seizoen in het hele district Zuid II uitgevoerd. 734 F-teams in Limburg en een deel van Brabant doen mee aan de Fair Play-competitie. De KNVB overweegt het systeem, dat vanuit Duitsland is overgewaaid, ook in de rest van het land in te voeren.

Volgens de KNVB zijn de onderzoeksresultaten uit de 'pilot' van de afgelopen twee jaar zeer positief. Negentig procent van de trainers geeft de voorkeur aan Fair Play boven het traditionele voetbal voor de F-jeugd. Ook de meeste competitieleiders (84 procent) bij de verenigingen zijn enthousiast. Hun voornaamste reden: kinderen hebben meer speelplezier omdat ze 'veel vrijer kunnen voetballen doordat ze minder met hun ouders bezig zijn'.

En zijn de ouders er ook blij mee? KNVB-woordvoerder Adriaanse: 'Ouders zien dat hun kinderen veel meer plezier hebben omdat ze zichzelf minder bemoeien met het spel. Als hun kinderen het leuk hebben, dan moeten de ouders wel blij zijn.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden