Les van blessure Pienaar: eis altijd 'ijzen' met beleid

'I was shocked', zegt Steven Pienaar. En geef hem eens ongelijk. Denk je net, na drie maanden van geploeter, enige progressie te maken met je revalidatie, blijkt dat de medische staf van Ajax tegen het ANP heeft verklaard dat je rentree zeker niet meer dit seizoen wordt verwacht....

De Zuid-Afrikaan was overigens niet de enige, die 'shocked' was over dat bericht. Clubarts Edwin Goedhart van Ajax was zeker net zo geschrokken en besloot Pienaar dus maar meteen een sms'je te sturen. Hé, wat daar staat, daar klopt niets van, had hij snel ingetoetst.

Maar hoe zit het dan wel? Had Goedhart het bericht niet zélf de wereld in geholpen? En gaat het herstel van deze toch al zo wonderlijke blessure niet nog eens maanden duren? Dat blijkt toch genuanceerder te liggen.

Eerst maar eens het euvel. Een zenuw in Pienaars knieholte is beschadigd waardoor de spieren die de enkel stabiel moeten houden zijn verzwakt. Oorzaak: de speler heeft pech gehad met het 'ijzen' van zijn blessure.

Dat zit zo: op 24 oktober vorig jaar kreeg Pienaar tijdens de training een 'tikkie' in zijn knieholte. Niets ernstigs dacht coach Ronald Koeman nog. Even wat ijs op de zere plek en klaar is Kees. Toch, clubarts Goedhart?

Dat wil hij nou ook weer niet zeggen, want het is al de tweede keer in zijn carrière dat dit met een speler gebeurt die niet goed 'ijst'. En in het 'ijzen' zit 'm dan ook de kneep. Dat hoor je vier tot vijf keer per dag te doen, steeds met de juiste tussenpozen.

'En misschien heb ik tussendoor niet genoeg tijd genomen voor the icing', zegt Pienaar. 'Maar ik voel me er niet schuldig over, al is het een crazy injury.'

En voor crazy injury's staan gekke hersteltermijnen. Zie daar als clubarts maar het juiste hersteltraject voor uit te zetten. Voor het herstel van letsels als die van Pienaar geldt een duur van zes tot twaalf maanden.

Maar de officiële website van de Amsterdamse club maakte gisteren niet voor niets melding van een veel voortvarender herstel van de blessure van de sierlijke voetballer, die dit seizoen slechts zeven wedstrijden speelde. 'Enkele weken', zo luidt de verwachting.

En wie zien we op deze donderdagmiddag voor het eerst in maanden weer voorzichtig meetrainen op het veld bij de Arena? Juist. Maar daar moeten alsjeblieft geen conclusies aan worden verbonden, want Pienaar zou zomaar weer een terugslag kunnen krijgen.

Mocht een speler ooit opnieuw geblesseerd raken op dezelfde plek; dan, zo verzekert de clubarts, zal de medische staf erop toezien dat die speler nóg duidelijker wordt geïnstrueerd: 'IJs' met beleid!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden