Lemic, PSV’s intrigant of spindoctor?

Moeten we hem de onmisbare schakel noemen in het succes van PSV, vanwege zijn uitstekende contacten en wijdvertakte netwerk?...

Welke insider je ook spreekt over Vlado Lemic, een modern soort spindoctor die zaakwaarnemers tipt en clubs adviseert, over zijn rol kan geen twijfel bestaan. Die is van groot belang. Zelfs zó groot dat mede dankzij zijn bemoeienissen binnen de club een machtsstrijd is uitgebroken, die naar buiten kwam na een interview met doelman Gomes.

Volgens interim-coach Sef Vergoossen zit de broer van FIFA-spelersmakelaar Zoran – Vlado zelf heeft geen licentie van de wereldvoetbalbond – ‘onverantwoord diep in PSV’. Die mening wordt gedeeld door algemeen directeur Jan Reker die daardoor ernstig is gebotst met Stan Valckx, de manager technische zaken die juist prima zaken kon doen met Lemic.

Inmiddels heeft Valckx vrijdag zelf het vertrouwen opgezegd in Reker. Hij meent dat hij niet meer met de directeur kan samenwerken.

Reker is niet gediend van allemaal zogeheten ‘lijntjes’ naar derden en is daarom opgetreden tegen de werkwijze van Lemic.

Insiders bij PSV, die niet met hun naam in de krant willen, oordelen geheel verschillend over Lemic. De één benadrukt dat de Serviër geen officiële zaakwaarnemer is. Hij is een adviseur, een internationale strateeg met een overkoepelende visie, die partijen bij elkaar brengt en wiens contacten reiken tot in de hoogste regionen van clubs als Real Madrid en Chelsea.

Hij heeft een imposant netwerk dat zich tot diep in Zuid-Amerika uitstrekt. Hij regelt wel eens zaakjes voor spelers van PSV, onder wie dus Gomes, Alcides, Rajkovic en Lazovic. Dat doet hij vooral doordat hun officiële managers in Brazilië of in andere landen vertoeven.

Lemic is volgens deze zeer goed ingevoerde zegsman slim, spreekt zeven talen en is belangrijk voor de continuïteit van het topvoetbal bij PSV. Hij staat boven de partijen. Vergoossen, die zich verzette tegen de invloed van Lemic op het technische beleid, snapt er volgens deze bron weinig van.

Reker zou hem nu kwijt willen, omdat de algemeen directeur ook de technische macht wil grijpen binnen de club. Daartoe zou hij ‘wild om zich heen slaan’ en mede daarom ook in aanvaring zijn gekomen met technisch manager Valckx.

‘Lemic wegzetten als maffia, het is een schande. Hij heeft jarenlang tot volle tevredenheid met Hiddink samengewerkt. Dankzij hem heeft Alex drie jaar bijna voor niks bij PSV gespeeld’, aldus deze bron.

Een andere woordvoerder, een duidelijke tegenstander van Lemic, vertelt dat deze een ‘enge makelaar is die zijn Porsche altijd parkeerde op een plek waar dat niet mocht op de Herdgang’. Lemic is een intrigant die, tot ergernis van velen bij PSV, als enige buitenstaander toegang had tot het spelershome, het ‘heiligdom’ waar de spelers onder elkaar zijn.

Naar de buitenwereld presenteerde hij zich volgens deze bron als makelaar in naam van PSV. Hij ging altijd tussen de partijen zitten en adviseerde de officiële zaakwaarnemers van de voetballers om hem te laten begaan, want hij zou er nog wel wat extra's uitslepen.

Hij was vooral actief bij de transfers van Zuid-Amerikaanse spelers. ‘Hiddink schoof hem wel eens naar voren, bijvoorbeeld toen PSV probeerde Tevez te halen’, zegt deze bron.

Lemic heeft dus geen FIFA-licentie. Zijn broer Zoran wel. Zoran weigert, zowel telefonisch als per mail, in te gaan op vragen omtrent het handelen van zijn broer.

‘Vlado is geen zaakwaarnemer, hij adviseert zaakwaarnemers’, zegt Rodger Linse, de manager van onder meer Ruud van Nistelrooij.

Oud-voorzitter Harry van Raaij: ‘Ik heb nooit veel contact gehad met Lemic. Dat liep via Guus Hiddink en Frank Arnesen, naar alle tevredenheid. Hij kwam binnen via Kezman, en later was hij ook betrokken bij de komst van Alex.’

In zijn algemeenheid zegt Van Raaij: ‘Je moet zulke mensen natuurlijk niet te veel invloed op je beleid laten hebben. Als veel belangrijke spelers aan één man zijn verbonden, moet je daarmee zorgvuldig omgaan. Aan de andere kant heb je mannen als Lemic nodig. Ze hebben een belangrijk netwerk. Je moet ermee leren leven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.