Leiderschapsklucht bij de KNVB

Profclubs en voorzitter Van Praag willen dat alle commissarissen betaald voetbal bij de KNVB vertrekken. Een deel weigert dat.

Bert van Oostveen, Michael van Praag, Jean-Paul Decossaux en Gijs de Jong van de KNVB op de tribune voorafgaand aan de oefeninterland Nederland - Griekenland in het Philips Stadion. Beeld anp
Bert van Oostveen, Michael van Praag, Jean-Paul Decossaux en Gijs de Jong van de KNVB op de tribune voorafgaand aan de oefeninterland Nederland - Griekenland in het Philips Stadion.Beeld anp

Drie commissarissen van de sectie betaald voetbal van de KNVB blijven vooralsnog aan, hoewel de clubs in de eredivisie het vertrouwen in hen hebben opgezegd en bondsvoorzitter Michael van Praag hun aftreden eist. Zie hier, de chaos in de top van de KNVB in de dop.

Hoofdpersonen in de leiderschapsklucht bij de voetbalbond verstoppen zich achter de bomen in de Zeister bossen. De een blijft stokstijf staan, bang om te worden ontdekt, de ander roept heel hard boe.

Vertrouwen opgezegd

Voorzitter Johan Lokhorst van de commissarissen stapte vorige week reeds op, nadat de clubs in de eredivisie het vertrouwen in de rvc met een ruime meerderheid opzegden. Ger Vermeulen, rechter in het dagelijks leven, heeft ook genoeg van de commotie. 'In de laatste weken is rond de rvc een sfeer gecreëerd waarin ik niet langer kan en wil functioneren', zei hij woensdag. De clubs in de eerste divisie waren overigens gematigder in hun veroordeling dan die uit de hoogste klasse.

Johan de Kock (technische zaken), Henk Kivits (eredivisie) en Simon Kelder (eerste divisie) blijven vooralsnog commissaris, zo bleek woensdag, na overleg met de directie van de sector betaald voetbal. Of althans, wat van die directie over is, want directeur Bert van Oostveen is weggepromoveerd tot secretaris-generaal en de benoeming van zijn opvolger Gijs de Jong is opgeschort, omdat de clubs het daarmee oneens waren. Commercieel directeur Jean-Paul Decossaux is de hoogste in rang nu.

De vertrokken voorzitter Johan Lokhorst Beeld anp
De vertrokken voorzitter Johan LokhorstBeeld anp

Transitie

De drie andere commissarissen blijven voorlopig op verzoek van de directie, om de continuïteit te waarborgen. Kivits, commissaris namens de eredivisie, kreeg hetzelfde nadrukkelijke verzoek van de clubs uit de hoogste klasse, om de 'transitie' naar een nieuw college te vergemakkelijken.

Bondsvoorzitter Van Praag bemoeide zich tot nog toe nauwelijks met de bestuurscrisis, maar na zijn terugkeer uit Zwitserland, na de verloren verkiezing om het voorzitterschap van de UEFA, roert hij de trom. 'Alle commissarissen opstappen', luidt zijn dringende advies. Hij is boos, onder meer omdat hij niet tijdig is geïnformeerd over, bijvoorbeeld, het vertrek van Van Oostveen.

Dat is niet zo gek trouwens, want de rvc heeft volgens de reglementen geheimhoudingsplicht. Over de invulling van de nieuwe rvc wordt mogelijk pas meer bekend bij de algemene vergadering betaald voetbal in november. De rvc moet de benoeming van de nieuwe directeur betaald voetbal bevestigen.

Onrust

Van Praag vindt het wel meevallen met de chaos bij de KNVB, zo vertelde hij deze week in het praatprogramma RTL Late Night. Ergens heeft hij een punt. Het amateurvoetbal is een doorgaans goed draaiende machine, hoewel ook daar onrust oplaait over de langzaam doordringende consequenties van het in het voorjaar gelanceerde plan 'Winnaars van morgen'.

Clubs vragen zich af hoe ze de nieuwe opzet voor jongere jeugdteams, op kleinere veldjes, moeten bewerkstelligen. Zo spelen de 'mini's' van 4 en 5 jaar vanaf volgend seizoen 2 tegen 2, waarvoor dus eindeloos veel veldjes en doeltjes nodig zijn.

Technisch manager Jelle Goes, de man achter het plan, dat tot stand kwam na langdurig overleg en tientallen interviews met binnen- en buitenlandse specialisten: 'We begrijpen de onrust, maar de nieuwe opzet is wetenschappelijk onderzocht. Het gaat om kwaliteit en spelplezier. Dit seizoen testen we bij de clubs en willen we de organisatorische en praktische problemen oplossen.'

Het Nederlands elftal ten slotte komt op 3 oktober alweer bij elkaar voor de cruciale WK-kwalificatieduels met Wit-Rusland en Frankrijk, op 7 en 10 oktober thuis. Bondscoach Danny Blind mist nog een assistent, na het vertrek van Dick Advocaat. Zijn tweede assistent, Marco van Basten, wil zo snel mogelijk vertrekken omdat hij een baan heeft aanvaard bij de FIFA. De KNVB wil een afkoopsom ontvangen, want het contract van Van Basten loopt tot 2018.

Volgens technisch directeur Hans van Breukelen is er 'nog geen nieuws' te melden, als het om nieuwe assistenten gaat.

Er zijn nog geen opvolgers benoemd voor assistenten Van Basten en Advocaat. Beeld anp
Er zijn nog geen opvolgers benoemd voor assistenten Van Basten en Advocaat.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden