Legioen fluit 'geldwolf' De Kuip uit

De toch al ondeugende oogjes van de Braziliaanse pingelaar Leonardo keken nog iets stouter vooruit, nadat hij ploeggenoot Buffel in blessuretijd 2-1 had laten scoren tegen Willem II....

Robin van Persie viel ook in, maar wenste niet te delen in de vreugde. Geraakt door de uitermate vijandige receptie van zijn publiek, dat hem uitfloot, rende hij na afloop als een paria de spelerstunnel in. Zo ging de hartstochtelijke omhelzing van een voormalig troetelkind hand in hand met de omstandige veroordeling van een andere publiekslieveling, die tot voor kort stevig aan de borst werd gedrukt.

Maar dat zijn nu eenmaal de wetten van de gepassioneerde Kuip, waar het legioen compassie kan opbrengen voor het zoekende Feyenoord, maar rigoureus afrekent met spelers die het eigen belang laten prevaleren boven dat van de club. Tenminste, dat is de lezing van velen na de stroeve contractonderhandelingen tussen Feyenoord en Van Persie.

Het talent dat nadrukkelijk naar zijn vorm zoekt, zou zijn hand hebben overspeeld en wordt nu min of meer afgeschilderd als 'geldwolf'. Wat dat betreft bevindt Van Persie zich in een soortgelijke situatie als Pierre van Hooijdonk, de spits met de hoofdrol in de UEFA Cup-winst van 2002. De aanhang kan nóg zo genieten van de kunsten op het veld, wie ook maar de schijn opwekt van een op geld beluste voetbalprof wordt resoluut met de nek aangekeken.

Trainer Bert van Marwijk, toch al niet vrij van kopzorgen in een seizoen dat zich met horten en stoten voltrekt, ziet zich zo opnieuw geconfronteerd met een gekwetste ziel in zijn selectie. En daar heeft hij er al zoveel van. Wat te denken bijvoorbeeld van centrale verdediger Peter van den Berg, die gisteren zo pijnlijk in de fout ging dat direct puntverlies zijn broze zelfvertrouwen een definitieve knak had kunnen geven.

Van den Berg liet zich twee minuten voor tijd op kinderlijke wijze in de luren leggen door invaller Quinn, die het apathische handelen van de voorstopper afstrafte met een even onverdiende als onverwachte treffer, 1-1. Met gebogen hoofd en vertwijfelde blik bleef de voorstopper als verstijfd staan. Bij RKC werd hij door trainer Martin Jol geroemd als de robuuste mandekker zonder mededogen, een reputatie die hij in Rotterdam-Zuid voorlopig nog niet heeft kunnen waarmaken.

Daarom waren de steunbetuigingen, na de 2-1 van Buffel, van ploeggenoten Ono en Schreuder ook zo hartverwarmend. Terwijl plukjes Feyenoorders zich dolblij stortten op de Belg en aangever Leonardo, legden beide middenvelders een troostende hand op de schouder van Van den Berg. Alsof ze zeggen wilden: kop op, jongen, we hebben tenminste gewonnen.

Dat laatste was toch al de tendens na de povere vertoning tegen het kleurloze Willem II: gelukkig hebben we gewonnen. Niet door kansen te creëren of de bleke opponent te overrompelen, maar door fortuin en opportunisme bleef Feyenoord overeind. Twee maanden geleden, tegen NAC, was er een vrijwel identiek scenario. Ook toen scoorde Buffel 2-1 in blessuretijd.

Het zegt veel over het gebrek aan progressie bij Feyenoord, al is er één groot verschil met de beginweken: de aanhang lijkt zich te hebben verzoend met de gedachte dat deze groep (voorlopig) niet beter kan. Opnieuw was De Kuip met ruim 44 duizend toeschouwers bijna tot de nok toe gevuld, maar ondanks het oeverloze geschuif dat nauwelijks kansen opleverde, bleef negativisme uit.

In plaats daarvan werd een warming-up van rechtsback Gyan begeleid met overdreven applaus en een staande ovatie. De Ghanees, aan wie de ironie van dit eerbetoon volledig voorbijging, boog beleefd terug en stak zijn hand joviaal omhoog. Zo viel er toch nog wat te lachen op een middag, die, als het om spelniveau ging, vooral droevig stemde.

Feyenoord kwam na een half uur op voorsprong door een doelpunt van Lurling, maar bleek daarna niet bij machte Willem II simpel opzij te schuiven. Pas na de entree van Leonardo, die naar eigen zeggen '70 procent fit' is, kwam er wat vuur in het spel van Feyenoord.

Over collega Van Persie zei Leonardo: 'Hij moet gewoon wat beter naar de mensen luisteren. Maar hij is een slimme jongen. Die begrijpt dat wel.' Het was een welgemeend advies van de Braziliaan, die zegt zijn eigen streken kwijt te zijn. 'In het begin ging het te snel met mij. Daarom moet ook Robin voorzichtig zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden