Leger mikt op tien olympische ereplaatsen voor sportsoldaten

De aanvoer van talenten naar het Nederlandse sportleger stagneert. De teller staat vooralsnog op 16. Vijfentwintig sporters was het doel....

Het is ‘zorrug dat je erbij komt’ in het Nederlandse sportleger, maar de aanvoer van grote talenten naar de DTS, de Defensie Topsport Selectie, begint een weinig te stokken. Dat manco werd vrijdag duidelijk bij het aantreden van vier nieuwe sportmilitairen.

Het doel voor 2006, 25 manschappen in de DTS, zal niet worden gehaald, zo onthulde staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap. De voorlopige score staat na het aantreden van kapitein Marjolein de Jong, eerste luitenant Bryan van Dijk, sergeant Rea Lenders en luitenant Ferry Greevink op 16.

‘Het hadden er meer moeten zijn, maar we willen niet tornen aan onze kwaliteitseis’, aldus Van der Knaap. Hij wil alleen maar sportlieden die zich kunnen bewijzen op het hoogste niveau: op EK, WK dan wel Olympische Spelen. Voor minder dan tien finaleplaatsen in Peking 2008 doen ze het bij defensie niet.

Van der Knaap staat in Den Haag de boek als de grote voorvechter van het nationale sportlegertje. ‘Apetrots’ betoont hij zich als een geniesergeant als Yuri van Gelder, de turner, een wereldtitel verovert.

De staatssecretaris zat op een hete augustusdag in 2004 in Athene aan een tafeltje met Erica Terpstra, de voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF, en tekende toen het convenant voor een klein pelotonnetje sportlieden met baret. Daarin stond het getal 25. Terpstra kirde van genoegen over dit initiatief.

Vrijdag verhaalde Van der Knaap met genoegen van het rekruteren van zijn favoriete troepen. Hoe hij, in 2002, zijn best had moeten doen het sportpeloton door een storm van bezuinigingen te loodsen.

Defensie moest in die tijd een kleinere broek aan: er moesten twaalfduizend functies worden geschrapt, maar tegen de wens van de bevelhebbers in werd de Defensie Topsport Selectie een legeronderdeel. Van der Knaap zag grote kansen voor werving – Defensie zoekt 7000 nieuwkomers per jaar – en sprak het machtswoord.

Van der Knaap bemoeit zich, als het moet, zelfs met de interne aangelegenheden van zijn privé-onderdeel. Toen hoogspringer Wilbert Pennings na de Europese titelstrijd atletiek zich op het ministerie meldde –er werd koffie gedronken met Europees kampioen Bram Som – kreeg hij van Van der Knaap te horen dat de Europese top voor hem niet haalbaar zou zijn.

Pennings: ‘Ik was twaalfde geworden van Europa. Dat is in hoogspringen echt een prestatie. Europa is de top op dat onderdeel. De staatssecretaris zei dat hij er meer van had verwacht en dat mijn topsportcontract niet verlengd zou worden. Onbegrijpelijk. Ik denk niet dat hij op de hoogte is van de internationale verhoudingen in de atletiek.’

Vrijdag zwaaide Pennings af. Hij mocht blijven bij de luchtmacht in Gilze-Rijen, maar dan wel voor veertig uur per week. De hoogspringer koos voor zijn sport. ‘Ik wil het Benelux-record van 2.36 verbeteren.’

Het vertrek van een subtopper sneeuwt deze dag moeiteloos onder bij het aantreden van vier nieuwelingen, onder wie één ex-wereldkampioen, taekwondoka Ferry Greevink.

Marjolein de Jong, de specialiste van de 400 horden, gaat de drie andere manschappen voor in het afmarcheren. Zij is kapitein, de meerdere van de drie mannen en De Jong beveelt: ‘Geef acht, rechts om, voorwaarts mars.’ Dan bij het aantreden: ‘DTS, halt. Rechtsomkeert. Op de plaats rust.’

Daarna volgen de demonstraties op het Veluwse terrein. Eerst maakt Greevink, met de vaste kreet ‘wazaahhh’, diepe indruk in een partij tegen Bekkers, de andere taekwondoka in de krijgsmacht. Daarna wordt door jongens van de luchtmobiele brigade de MZV, militaire zelfverdediging, getoond en zegt Bram Som, de Europese kampioen op de 800 meter, tegen de onttroonde wereldkampioen turnen Yuri van Gelder dat hij zo blij is dat hij ‘hard kan lopen’.

Rea Lenders, de trampolinespringster, heeft het even later over haar militaire opleiding van tien weken, waarvan de ergste beproeving was het leren lopen op ‘kistjes’. Schermster Sonja Tol weet ook van dat voetenleed te vertellen. ‘Ik had beide achillespezen ontstoken.’

Dan is het op naar de klimtoren van 20 meter voor abseilen. Turner Van Gelder komt voorzichtig naar beneden. Hij heeft even tevoren uitgelegd dat hij een scheur in de rechterschouderpees heeft en een nieuwe operatie vreest. In de turnzaal komt hij niet, bij de fysiotherapeut is hij vaste klant, maar voor zijn baantje te Vught meldt hij zich dagelijks. ‘Echt?’, zegt compaan Som.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden