Leegloop bij Longa na tweede faillissement

Voortbestaan financieel uitgedroogde volleybalclub onzeker...

Amsterdam Clubicoon Elles Leferink noemde het ‘de bikkelharde werkelijkheid’, trainer Jeroen Peeters voelde zich vooral in zijn hemd gezet door de mooie verhalen die hem over de clubtoekomst waren verteld.

Voor de tweede keer in nauwelijks twee jaar is de stichting die verantwoordelijk is voor het topvolleybal van Longa’59 failliet. Na de STL in februari 2008 was het deze week de Stichting Topvolleybal Oost Gelderland (STOG) die moest melden dat ook de doorstart van de club op een financieel debacle is uitgelopen.

De stichting kan niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoen en vroeg daarom het eigen faillissement aan. Ook voor de speelsters en de staf van het team uit de A-league en de bijbehorende onkosten had de STOG geen geld meer beschikbaar, mede doordat sponsors hun bijdragen bijstelden vanwege de crisis.

Daardoor is het einde van topvolleybal in de Achterhoek opnieuw nabij. Vorig jaar kon het vrouwenteam nog ternauwernood een doorstart maken. Nu is die stap minder vanzelfsprekend, ook omdat de woede over de wel erg plotselinge onheilstijding groot is bij de speelsters en de staf.

Volgens Omroep Gelderland hebben diverse speelsters zelfs aangekondigd per direct te stoppen bij Longa. Ze verliezen door het faillissement behalve hun inkomen ook hun leaseauto en huisvesting. Een aantal speelsters verhuisde naar de Achterhoek of wisselde van studieplek om te kunnen spelen bij Longa, dat na de nederlaag tegen hekkensluiter Peelpush voorlopig zevende staat in de acht clubs tellende competitie.

‘Ik voel me bekocht, en ik ben de enige niet’, verwoordde Peeters de gevoelens van zijn selectie. Hij had nog maar een week het eerste vrouwenteam onder zijn hoede, na het raadselachtige vertrek van Adrian Ferulik.

Peeters zegt dat het bestuur hem nooit heeft gewaarschuwd voor de dreigende ondergang. ‘En ik kan me niet voorstellen dat ze dat een week geleden niet hebben zien aankomen.’ Dat de STOG zaterdag besloot de stap naar de rechter te zetten en maandagavond de spelersgroep en de staf van het team pas inlichtte, noemt Peeters ‘uiterst ongelukkige communicatie’.

Dit seizoen rommelde het voortdurend bij het volleybalbolwerk uit Lichtenvoorde, dat de afgelopen jaren de slag met de internationals van Martinus verloor en tal van topspeelsters zag stoppen of vertrekken. Zo bleek het aantrekken van de Russische midspeelster Joelina Esina niet volgens de regels te zijn gegaan, waardoor Longa twee gewonnen wedstrijden moet overspelen van de NeVoBo.

Volgens algemeen directeur Marcel Sturkenboom is de Nederlandse volleybalbond bereid mee te denken over oplossingen om Longa in de A-league te houden. Dat is ook nodig om de geloofwaardigheid van de toch al gedecimeerde competitie niet nog verder op het spel te zetten.

Het Nederlandse clubvolleybal leidt nog altijd een kwijnend bestaan. De landskampioenen Martinus en Nesselande schreven zich zelfs niet meer in voor de dure Champions League. Nesselande en Dynamo verloren na jaren hun hoofdsponsor en moesten alles in het werk stellen om het voortbestaan te garanderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden