Leden Ajax unaniem achter bestuursraad; einde huwelijk Ajax - Cruijff

De breuk tussen Ajax en Johan Cruijff is definitief. Donderdagavond schaarden de leden van de Amsterdamse club zich unaniem achter de bestuursraad. Alleen als het vertrouwen in de bestuursraad zou worden opgezegd, was er mogelijk sprake van een terugkeer van Cruijff. Zover kwam het dus niet.

Iwan Tol
null Beeld anp
Beeld anp

Daarmee werd het in feite in een historische avond in de Arena, want gezien de leeftijd en gezondheid van Cruijff is het niet waarschijnlijk dat hij zich ooit nog, formeel of informeel, met Ajax zal bemoeien. Zo komt aan het huwelijk tussen Cruijff en de club waar hij als tienjarige jongen binnenstapte een definitief einde.

Vandaar ook dat voorzitter Hennie Henrichs van de bestuursraad niet wilde spreken van een overwinning. 'Dat zou te simpel zijn. De club heeft verloren vandaag. Ik nodig Johan uit om nog steeds naar de club te blijven komen.'

De opkomst was groot, donderdagavond in de Arena. 324 leden waren afgekomen op de vergadering. Daardoor begon de bijeenkomst later dan gepland. Ajax heeft ruim zevenhonderd leden, die over 73 procent van de aandelen beschikken, en worden vertegenwoordigd door de bestuursraad. Die raad controleert onder meer de raad van commissarissen.

De bestuursraad steunde onlangs de directie en de rvc in hun besluit afscheid te nemen van hoofd opleiding Wim Jonk. Hij was de spil in de plannen van Cruijff om de jeugdopleiding te veranderen. Na het vertrek van Jonk legde Cruijff zijn functie als adviseur neer.

Johan Cruijff. Beeld epa
Johan Cruijff.Beeld epa

Scheiding der geesten

'Op het moment dat Johan heeft gevraagd om de rvc weg te sturen, was er sprake van een scheiding der geesten', blikte Henrichs kort terug. 'Daar word ik niet vrolijk van. Maar het is zoals het is. We kunnen het niet meer veranderen.'

In de vergadering kwam onder meer een zeven pagina's tellende brief van Jonk ter sprake. De strekking van zijn betoog kwam er op neer dat in zijn ogen het Plan Cruijff niet is uitgevoerd. Volgens Dennis Bergkamp wordt nog wel degelijk de lijn van het clubicoon gevolgd, maar is de nadruk te veel komen te liggen op het fysieke aspect. Hij pleitte er deze week in Voetbal International dat de nadruk bij de jeugdopleiding van Ajax weer op voetbal komt liggen.

Henrichs hoopt dat met het vertrouwen dat in de bestuursraad is uitgesproken Ajax nu in rustiger vaarwater komt. 'Het plan Cruijff blijft de leidraad', zei hij. Maar dan dus wel zonder Johan Cruijff.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden