LeBron James blijft records breken

Onbaatzuchtig op en buiten het veld. Basketballer LeBron James dendert de top-25-lijstjes aller tijden binnen.

LeBron James (witte tenue) moet nog 1.500 punten maken en 3.500 assists geven om Oscar Robertson te passeren op de assist- en topscorerslijst aller tijden. Beeld getty
LeBron James (witte tenue) moet nog 1.500 punten maken en 3.500 assists geven om Oscar Robertson te passeren op de assist- en topscorerslijst aller tijden.Beeld getty

Teamspelers die veel scoren zijn zelden onbaatzuchtig. En als ze dat wel zijn, dan zijn dat de allergrootsten. In het voetbal is dat een Lionel Messi of Cristiano Ronaldo en in het Amerikaanse basketbal is dat LeBron James. Sinds maandag staat de naam van James in topcompetitie NBA in de top-25-lijstjes van topscorers aller tijden én meeste assists.

Het is een nieuwe mijlpaal voor de 30-jarige sterspeler van Cleveland Cavaliers, die begin deze maand al de jongste speler ooit in de NBA werd met 25.000 punten achter zijn naam. James is de tweede speler in de geschiedenis van de competitie die zo hoog staat op zowel de assist- als topscorerslijst.

Oscar 'Big O' Robertson ging hem voor. Robertson, nu 77 jaar oud, is een levende legende in het Amerikaanse basketbal. Hij wordt door kenners beschouwd als een van de compleetste spelers die er ooit is geweest.

Toptalent

Net als James groeide Robertson op in armoede. James in Akron, Ohio. Robertson 500 kilometer ten westen van die plaats in Indianapolis, Indiana. Allebei blonken ze op school uit met een basketbal in hun handen en NBA-clubs hadden hen vroeg op de radar als toptalent.

Bij beide spelers bleek die stempel terecht. De twee clubs waarvoor Robertson in zijn veertien NBA-jaren speelde, gebruiken zijn shirtnummer zelfs niet meer uit respect voor hem. Toch wordt James op lijstjes met NBA-grootheden aller tijden eerder genoemd dan Robertson. De basketballer vierde zijn successen in de jaren zestig en zeventig. Latere sterren als Michael Jordan, Magic Johnson en ook James liggen nou eenmaal verser in het geheugen.

Robertson (Nummer 12), nu 77 jaar oud, is een levende legende in het Amerikaanse basketbal. Beeld ap
Robertson (Nummer 12), nu 77 jaar oud, is een levende legende in het Amerikaanse basketbal.Beeld ap

Meetlat

Maar als het aan James zelf ligt, is die absolute ster er helemaal niet. Na de gewonnen wedstrijd tegen Orlando Magic maandag, toen hij met zijn dertien assists zijn plek in de top- 25-assistlijst verdiende, sprak hij zijn ergernis uit over het voortdurende vergelijken van grootheden in zijn sport.

'Daar zijn we in onze competitie te veel mee bezig', zei hij tegen de Amerikaanse sportzender ESPN. 'Waarom kunnen we niet gewoon zeggen: wow, dit zijn geweldige spelers. Spelers worden altijd langs een meetlat gelegd, in plaats van dat hun grootsheid wordt geaccepteerd. Als je de geschiedenis van de sport begrijpt, snap je dat iemand als Robertson nooit vergeten kan worden.'

Fundament

Het onderstreept de basketballiefhebber in James. Hij liet verder zien niet alleen op het veld, maar ook in woorden onzelfzuchtig te zijn. Maandag nam hij uitvoerig de tijd om spelers en coaches van Miami Heat en Cavaliers - de twee clubs waar James voor speelde - te bedanken bij het bereiken van zijn mijlpaal. 'Zonder hen was dit allemaal niet mogelijk geweest', stelde hij.

Robertson staat op zowel de punten- als assistlijst boven James. De small-forward moet nog een kleine 1.500 punten maken en zo'n 3.500 assists geven in zijn carrière om 'Big O' te passeren. Of hem dat lukt of niet, voor James zal Robertson altijd de man blijven die 'het fundament' legde. James: 'En ik probeer daar gewoon op voort te bouwen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden