Laura en haar boot zijn klaar voor soloreis om de wereld

AMSTERDAM ‘De laatste dagen echt enorm druk met de boot. Zoals altijd bij boten zijn ze nooit af. Maar we zijn nu echt bezig met de laatste dingetjes, zodat Guppy helemaal klaar is voor haar en natuurlijk ook mijn grote reis’, noteert Laura Dekker zondag in haar dagboek....

Van onze verslaggeefster Janny Groen

Maar de rechtbank geeft ‘het zeilmeisje’ dinsdag het groene licht, althans legt haar lot weer in handen van haar ouders. De rechtbank laat daarbij de slechte verstandhouding tussen de ouders en Jeugdzorg zwaar meewegen. De vader en de moeder (die aanvankelijk de soloreis van haar dochter te gevaarlijk vond) hebben hun buik vol van de jeugdinstellingen. Ze weigeren elke medewerking met welke officiële instantie dan ook. ‘Ze maken mijn dochter kapot’, fulmineerde moeder Babs Müller half juli in een open brief, waarin ze Jeugdzorg oproept Laura ‘haar droom te laten verwezenlijken’. Die droom is als jongste ooit – Laura wordt 15 in september – een soloreis rond de wereld te zeilen en zo het Guiness Book of Records te halen.

Volgens de ouders is de OTS verworden tot een wurggreep. ‘Haar computer en telefoon worden gecontroleerd door de overheid, in de hoop dat ze iets verkeerds zegt of schrijft. Dat is te erg voor woorden’, meldt Müller in de open brief. De rechtbank is, evenals de raad voor de Kinderbescherming, niet overtuigd dat het zeilmeisje sociaal-emotioneel volwassen genoeg is om de soloreis te maken. ‘Vooraf is niet te zeggen of ze alle gevaren kan overzien’. Maar een verlenging van de ondertoezichtstelling is onder de huidige omstandigheden volgens de rechter ‘erger dan de kwaal’. Gevreesd wordt dat Laura, die zo hard heeft gewerkt om aan alle gestelde eisen te voldoen, zal instorten wanneer haar opnieuw de voet wordt dwars gezet.

In december verdween Laura. Ze werd aangetroffen op Sint Maarten en teruggebracht naar Nederland. Ze kwam haar ‘psychische dip’ te boven door hard te werken aan het eisenpakket. Binnen veertien dagen vertrekt ze naar Portugal, waar ze begint aan de Passaat Route.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden