Lastige route voor drie paren bij EK

DIAGRAM 1 Oost gever Noord-zuid kwetsbaar AB65 H AB975 AH7 10 87 10983 AB76 1064 H32 109864 VB32 NWOZ HV9432 V542 V8 5 DIAGRAM 2 Noord gever Oost-west kwetsbaar A973 10 HVB85 B95 82 5 A8643 HB952 1076 A2 HV4 A10732 NWOZ HVB1064 V7 943 86 DIAGRAM 3 West gever...

KEES TAMMENS

Bij de eerste aanblik van het gezelschap in de middeleeuws aandoende zaal zou een argeloze toeschouwer denken aan een bijeenkomst van ridders van de Ronde Tafel. Afbeeldingen van engelen op het plafond en kamerhoge schilderijen met Bourgondische taferelen vormden het decor waarin een groep personen met door concentratie getekende gelaatsuitdrukking aan tafel had plaatsgenomen.

In kasteel Onstein van mecenas Hans Melchers werd geen middeleeuws toneelstuk opgevoerd maar was wel degelijk sprake van een bridgewedstrijd. De ridders van de (vierkante) tafel waren de spelers van de driedaagse oefeninterland Nederland tegen een Braziliaans-Italiaanse combinatie.

Zo moeilijk en onbereikbaar de Heilige Graal voor de Engelse edellieden was, zo zwaar en vol lastige obstakels is de weg die de drie paren van het Nederlandse EK-team (Westerhof-Jansen, Jansma-Van Cleeff en Hoogenkamp-Verhees) moeten afleggen tijdens het EK voor landenteams van 15 tot en met 29 juni in de Italiaanse plaats Montecatini.

Na de succesperiode van Nederland op het internationale podium is het huidige zestal een overgangsteam. Een medaille of een klassering bij de eerste vijf, die kwalificatie voor het WK inhoudt, zal als een welkome verrassing begroet worden.

Nederland werd afgelopen weekeinde onderworpen aan een laatste test. De tegenpartij bestond uit het formidabele Braziliaanse paar Chagas-Branco en twee Italiaanse topparen (Duboin-Bochi en Rinaldi-Pulga). De Nederlandse paren bleken in deze oefenwedstrijd een maatje te klein en konden slechts met grote inspanning de nederlaag beperkt houden.

Geestdrift, inzet en teamgeest vergelijkbaar met die van koning Arthur, Parcival en de andere ridders bij hun zoektocht naar de Graal, zal voor Nederland noodzakelijk zijn om bij het slotbanket van het EK toch een slok uit de beker van een ereplaats te mogen nemen.

In het topbridge zijn destructieve openingen een onmisbaar wapen. Dat ook daarbij 'in de beperking zich de meester toont' maakte Gabriel Chagas duidelijk in diagram 1. Hij vond de zuidhand vanwege de vierkaart harten ongeschikt voor een preëmptieve opening en besloot te passen in plaats van een zwakke 2 of multicolored 2-opening.

Zowel Jansen-Westerhof als Hoogenkamp-Verhees opende wel met een zwakke twee maar misten vervolgens 6.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

-- -- pas 2

pas 2SA pas 3

pas 4 pas 4

pas pas pas

Noord vroeg met 2SA naar de kleur en de kracht van de 2-opening. Zuid gaf met 3 een maximale zwakke twee in schoppen aan. Noord probeerde met het controlebod van 4 zuid tot verdere actie aan te sporen. Zuid had niets meer te vertellen en zwaaide af in de manche. Was de noordhand na 4 nog een verdere poging waard?

Op de tafel met Chagas-Branco noord-zuid en Jansma-Van Cleeff oost-west poogde Jan Jansma, west, voor noord-zuid een zo hoog mogelijke hindernis op te werpen.

westnoordoostzuid

-- -- pas pas

3 3SA pas 4

pas 4 pas 4

pas 6 pas pas

pas

Jansma zat in de derde positie tegen een nulpunter aan te kijken. Ervan overtuigd dat noord-zuid slem konden maken, gooide hij alle remmen los met een 3-opening die een plaats verdient in het Guinness Book Of Records.

De Brazilianen bleken al eerder met dit bijltje te hebben gehakt en produceerden een uitstekende oplossing. Met 4 begon zuid aan een slempoging. Noord bood zijn kleuren van onderen af. Zuid toonde met 4 een hand met vier of meer schoppen en tevens sleminteresse. Voor noord was het niet moeilijk meer om direct slem uit te bieden.

In diagram 2 zijn de honneurpunten 19(NZ)-21(OW) verdeeld. Oost-west maken twaalf slagen in harten en noord-zuid negen in schoppen. Wie won het bieden en op welke hoogte?

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

-- 1 1 1

3 3 4 4

5 pas pas pas

De interland werd op drie tafels gespeeld. Jansen-Westerhof lieten als noord-zuid de tegenpartij 5 spelen.

westnoordoostzuid

-- 1 2SA 3

4 4 dbl pas

5 pas pas 5

pas pas dbl pas

pas pas

West, Louk Verhees, deed het perfect door na 2SA (=+) 4 en na 4, al doubleerde oost, toch 5 te bieden. De vijfkaart harten en de schitterende klaverenaansluiting waren goud waard. Ook na 5 was west nog niet uitgeboden. Met zijn forcing-pass na 5 gaf hij aan zelfs 6 niet uit te sluiten. Oost vond het met zijn twee niet al te goede vijfkaarten welletjes en doubleerde daarom 5.

westnoordoostzuid

-- 1 1 1

2 2 4 4

pas pas dbl pas

pas pas

Jansma-Van Cleeff als oost-west waren al te bescheiden. West wist niets van de vijfkaart klaveren van oost en oost niets van de vijfkaart harten in west. De plus 100 tegen 4 was een karige compensatie van de 680 of 1430 van een hartencontract. Hoewel de tegenpartij 6 had gemist, scoorde zij plus 380 en plus 580 en verloor Nederland op beide tafels, negen resp. elf imps.

Na een catastrofaal begin beet Nederland op de tweede en derde dag beter van zich af. Louk Verhees en Ed Hoogenkamp lieten in eendrachtige samenwerking Gabriel Chagas geloven dat 6 in diagram 3 een eenvoudig te maken contract was. De Braziliaanse grootmeester durfde het risico van tegenspel niet aan en nam de 'goedkope' redding in 7.

Zie diagram 3

westnoordoostzuid

pas 1 2 2

4 5 6 pas

6 dbl pas 6

pas pas 7 dbl

pas pas pas

Chagas, oost, veinsde met 6 een renonce in klaveren om zo de tegenpartij uit slem te houden. Hoogenkamp-Verhees lieten zich door niets en niemand ontmoedigen, waarna de Brazilaanse slimmerd zijn eigen gambiet niet meer vertrouwde en eieren voor zijn geld koos met 7. Met Zuid-Amerikaanse pathos uitte hij na afloop zijn ongenoegen toen bleek dat (na H of klaveren als uitkomst) 6 onmaakbaar was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden