Lastige keuze Schippers: sprint of meerkamp

Na haar overwinning op de 100 meter moet Dafne Schippers nadenken over haar toekomst. De meerkamp is mooi, maar de sprint is goud waard.

Dafne Schippers wint de 100 meter en wordt Europees kampioen.Beeld getty

In het stadhuis van Zürich presenteerde Dafne Schippers zich maandag aan de internationale media als de jongste sprintsensatie van ­Europa. De zenuwen gierden haar door de keel, maar ze wilde de confrontatie niet uit de weg gaan. Ze vond het hoorde bij haar status als snelste vrouw van het seizoen. En ze wilde ervaren wat het is om als vedette te worden bejegend.

De gebeurtenis bracht haar niet uit haar evenwicht, zoals vroegere ontmoetingen met Nederlandse media. Ze volbracht gisteravond efficiënt en broodnuchter het eerste en belangrijkste deel van haar Zwitserse missie. Ze pakte de Europese titel op de 100 meter in 11,12 seconden. En ze liet er nauwelijks twijfel over bestaan dat ook de 200 meter, vrijdagavond, een prooi voor haar zal zijn.

Verleidingen
De zelfbewustheid van haar optreden roept onherroepelijk de vraag op welke toekomst Schippers voor zichzelf in gedachten heeft. Blijft ze de ­zevenkamp trouw? Of zwicht ze voor de verleidingen waarmee ze als snelste vrouw van Europa te maken krijgt?

Als zevenkampster kan Schippers hooguit twee wedstrijden per jaar aan, een kleine wedstrijd voor liefhebbers in het Oostenrijkse Götzis en een internationaal titeltoernooi. Ze krijgt weinig aandacht, ondanks haar sterke prestaties. En ook de financiële beloning is niet bijzonder, al heeft ze naast een stipendium van NOC*NSF enkele privésponsors.

In Zürich heeft Schippers een voorproefje gekregen van wat haar te wachten staat als ze de zevenkamp vaker, of zelf definitief, verruilt voor de sprint. Ze loopt voor volle tribunes. Ze wordt hartstochtelijk toegejuicht. Er is alom bewondering voor haar prestaties. De internationale media benaderen haar met respect. En ze ervaart vaker dan op de zevenkamp de roes van het winnen.

Buitenwereld
Dan is er nog het financiële aspect. Zevenkampsters mogen bij ingewijden te boek staan als de beste en veelzijdigste atleten, de buitenwereld verkiest de eenvoud van de sprint boven het ondoorgrondelijke puntenspel van de 100 meter horden, het hoog- en verspringen, de 200 en 800 meter en het kogelstoten en speerwerpen. Die voorkeur uit zich in geld.

Schippers' manager Carine Knapp-Messerschmidt geeft grif toe dat de ­
22-jarige atlete als sprinter veel meer kan verdienen dan als zevenkampster. De Europese titel is zeer gunstig voor haar marktwaarde. In haar contract met Nike zijn bonussen verbonden aan internationale prijzen. Ook kan ze meer startgeld vragen bij internationale wedstrijden.

Op de details wil de manager niet ingaan, maar ze ontkent niet dat Schippers per wedstrijd mogelijk 5.000 tot 10.000 dollar aan startgeld kan ontvangen. 'In die richting moet je denken.'

Ton per jaar
Andere managers rekenen off the record voor dat Schippers al snel een ton per jaar kan verdienen als ze zich volledig op de sprint richt. Vooral op de 200 meter behoort ze tot de wereldtop.

Als ze op die afstand zou meedraaien in de Diamond League kan ze per wedstrijd, afhankelijk van haar klassering, tussen de 10.000 en 1.000 dollar aan prijzengeld opstrijken.

Daar komen het startgeld en de bonussen van de sponsor bij. Het is niet ondenkbaar dat zich kan mengen in de strijd om de seizoentrofee, die 40.000 dollar oplevert.

Naast de 200 meter kan ze als Europees kampioen ook vaker de 100 meter kunnen lopen, al behoort ze met haar beste tijd van 11,03 nog lang niet tot de wereldtop. Wedstrijdorganisatoren en publiek zien graag blanke loopsters in competitie met de overwegend zwarte sprintsters uit Amerika en het Caribische gebied. Een vlotte blondine geeft de wedstrijd kleur. Schippers heeft daarnaast als voordeel op snelle vrouwen uit Oost-Europa dat haar prestaties niet worden geassocieerd met doping.

Sponspors
Met opvallende prestaties op de sprint zal haar bekendheid snel toenemen, wat ook financieel voordeel kan opleveren. Sponsors kunnen interesse tonen en ook televisieprogramma's zullen haar mogelijk tegen betaling als gast willen ontvangen. Schippers zal selectief omgaan met die laatste soort uitnodigingen, voorspelt haar manager.

Knapp-Messerschmidt verwacht na de EK atletiek om tafel te gaan zitten met Schippers om een toekomstplan te formuleren. Sportieve overwegingen zullen naar alle waarschijnlijkheid zwaarder wegen dan financiële. Schippers heeft tot nu toe de luxe gekend zich niet te hoeven bekommeren om geld. De Atletiekunie en NOS*NSF betalen immers haar coach en andere onkosten.

Maar zal ze het zoet van zege kunnen weerstaan? Ze genoot intens van de ereronde die na haar glorieuze 11 seconden in haar eentje liep, al deed het wat onwennig aan. Op de zevenkamp is het traditie dat alle deelnemers na twee dagen strijd gezamenlijk het publiek bedanken.

De overwinning is een feit.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden