Larsson is de dupe van wonderbaarlijk contract

De wereld van voetbaltransfers blijft een wonderlijke. In de arbitragezaak over de transfer van Henrik Larsson van Feyenoord naar Celtic maakten voetbalmakelaar Rob Jansen en voorzitter Jorien van den Herik elkaar uit voor leugenaar en namen daarmee een voorschot op een proces voor de 'echte rechter'....

Van onze verslaggever

ZEIST

De Zweedse aanvaller Larsson was er vooraf zo zeker van dat hij voor een transfersom van twee miljoen kon vertrekken naar Celtic, overtuigd dat Feyenoord, die weigert toestemming te verlenen voor de overgang, in het zand zou moeten bijten. Maar de Zweed kwam bedrogen uit, want een besluit viel er woensdag in Zeist niet.

Volgende week pas zal het vonnis bekend worden en een gunstige afloop voor de voetballer is lang niet zeker. De eerste ronde van de UEFA Cup met Celtic mist hij in elk geval, want daarvoor moeten de namen van getransfereerde spelers vanavond bekend zijn bij de UEFA. Het is onduidelijk of de Schotse club nog wel interesse heeft in een speler, die geen Europees voetbal mag spelen.

Larsson was na de arbitragezaak vol onbegrip. 'Ik heb goed geluisterd, maar hoorde alleen maar de namen Rob Jansen en Feyenoord. De zaak ging toch over mij?' Nee, eigenlijk ging de zaak niet over Larsson, maar over een conflict tussen zijn zaakwaarnemer en zijn werkgever. De Rotterdamse club weigert elke medewerking uit onvrede met de praktijken van Jansen. Een wonderbaarlijke transferclausule in het contract van de speler is de oorzaak van het hoog oplopende conflict.

In het contract, dat in 1995 werd beklonken, staat dat de speler voor twee miljoen mag vertrekken naar een buitenlandse club. Een duidelijke zaak, dacht Larsson, want Celtic wil die geringe som best betalen. In het contract staat echter nog een cruciale zin: 'Mocht er een hoger bedrag te bedingen zijn dan zal het meerbedrag verdeeld worden tussen Feyenoord en Larsson.'

Rob Jansen zou volgens het contract instaan voor het bedingen van een zo hoog mogelijk bedrag. Dat zou immers goed zijn voor Larsson en voor Feyenoord. Een unieke constructie waarin een spelersmakelaar zowel de voetballer als de club moet dienen. 'Eens, maar nooit weer', zegt Van den Herik. 'Dat is het enige waarover ik het met hem eens ben', zegt Jansen.

Jansen heeft de belangen van Feyenoord en Larsson niet kunnen verenigen. De zaakwaarnemer koos voor de voetballer. 'Ik ben er puur voor de speler', zegt hij nu, al blijkt uit het contract dat hij ook verplichtingen tegenover de club had.

Feyenoord voelt zich bedrogen, omdat Jansen de inhoud van de clausule aan potentiële kopers bekend heeft gemaakt en daarmee niet heeft voldaan aan zijn contractuele verplichtingen. Heel Europa blijkt op de hoogte dat Larsson voor twee miljoen mag vertrekken en dus wil niemand een hoger bedrag betalen. Feyenoord kan daardoor fluiten naar een fiks bedrag.

De zaakwaarnemer ontkent niet dat hij aan Celtic heeft doorgesluisd dat twee miljoen voldoende is voor een overgang. 'De clausule blijkt in de praktijk onwerkbaar.' Volgens Jansen krijgt de speler problemen als hij verzwijgt voor twee miljoen weg te mogen en de helft van het meerbedrag opstrijkt. 'Dat zal Celtic hem later verwijten.'

Het is een vreemde zaak dat Jansen ervan afziet een zo hoog mogelijk bedrag te bedingen, want daar zou Larsson ook beter van worden. De zaakwaarnemer heeft daar een duidelijk antwoord op: 'Dat betekent dus dat hij bij Celtic nog meer kan krijgen.' Feyenoord krijgt twee miljoen en dankzij die geringe transfersom ontvangt Larsson een vermogen van Celtic.

De Rotterdamse club zal Jansen voor deze handelswijze voor de rechter dagen. De arbitragezaak van woensdag was slechts het voorspel. Larsson was de grote verliezer en sprak terecht van 'een heel vervelende dag'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.