Langs route Olympische vlam in Zuid-Korea slaat de vrede toe

De fakkel van de Olympische vlam is bezig met een drie maanden durende tocht door de negen provincies van Zuid-Korea. De stemming zit er goed in bij de Zuid-Koreanen, zeker nu er bijna geen dag voorbijgaat zonder goed nieuws over deelname van Noord-Korea aan de Winterspelen. 'Wij dromen van een hereniging zonder oorlog.'

De leden van vredesorganisatie HWPL staan te wachten op de fakkeldragers in Seoul. Beeld Woohae Cho
De leden van vredesorganisatie HWPL staan te wachten op de fakkeldragers in Seoul.Beeld Woohae Cho

'Laat het feest beginnen', roept de man met microfoon bovenop de mintgroene bus van Korea Telecom. 'Hij komt eraan.' Het publiek, dat keurig een meter afstand bewaart tot de weg zodat voorbijgangers kunnen passeren, juicht. Tientallen gele ballonnen en blauwe Samsung-vlaggetjes gaan de lucht in en de vrouwen van het Pyeongchang-blaasorkest zetten nog één keer het toortsloopnummer 'Laat iedereen stralen' in.

Nog even en de olympische toorts zal hier bij bushokje nummer 15-171 in Zuid-Seoul worden overgedragen. De fakkel is bezig met een drie maanden durende tocht door de negen provincies van Zuid-Korea. Na 2018 kilometer moet hij op 9 februari aankomen in Pyeongchang, voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Het parcours is verdeeld over kleine partjes, die elk door een andere fakkeldrager worden afgelegd.

'Met zijn allen moedigen we de atleten aan, samen met onze fakkeldrager.... Chin Seung-il', klinkt het vanaf de bus van Korea Telecom (KT). Chin, een van de relaties van KT die werd uitgekozen om namens de sponsor de fakkel te dragen, kijkt trots naar de witgouden toorts die zo zal worden aangestoken met de fakkel van zijn voorganger. Voor hem rijdt een blauwe Samung-truck met drumband op het dak die de menigte nog eens opzweept.

undefined

Een robot die een fakker vasthoudt. Beeld Woohae Cho
Een robot die een fakker vasthoudt.Beeld Woohae Cho

Successen en herenigingsvlaggen

De stemming zit er goed in bij de Zuid-Koreanen, zeker nu er bijna geen dag voorbijgaat zonder goed nieuws over deelname van Noord-Korea aan de Winterspelen. Sinds de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in zijn nieuwjaarstoespraak zei dat hij de banden met Zuid-Korea wil aanhalen en dat de Winterspelen 'een succes' moeten worden, zaten delegaties van Noord en Zuid al drie keer tegenover elkaar.

Woensdag spraken de twee landen af om bij de openingsceremonie onder een gemeenschappelijke 'herenigingsvlag' het stadion binnen te lopen. Dat gebeurde voor het laatste bij de Spelen van 2006. Ook willen de twee landen een gezamenlijk vrouwenijshockeyteam vormen, door het Zuid-Koreaanse team uit te breiden met Noord-Koreaanse speelsters. Of dit mag, zal het IOC aanstaande zaterdag tijdens een vergadering in Zwitserland beslissen.

lees verder onder de foto

Een fakkeldrager in een traditioneel Koning-kostuum. Beeld getty
Een fakkeldrager in een traditioneel Koning-kostuum.Beeld getty
Een fakkeldrager rent - al begeleidend door de politie - door de straten van Seoul. Beeld Woohae Cho
Een fakkeldrager rent - al begeleidend door de politie - door de straten van Seoul.Beeld Woohae Cho

Gezamenlijke ski-training

Verder spraken de landen af om voorafgaand aan de Spelen een gezamenlijke ski-training te organiseren in Noord-Korea. In totaal komen de komende weken 550 Noord-Koreanen de grens over, inclusief 230 cheerleaders. Opmerkelijke resultaten, zeker omdat de spanningen over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma vorig jaar een kookpunt bereikten.

Veel mensen aan de kant van de weg zijn blij met de afspraken. 'Het is goed dat Noord-Korea meedoet, omdat de relatie tussen de beide Korea's erdoor zal verbeteren', zegt Um Hye-min (38), software-instructrice van beroep. 'Er is nog een lange weg te gaan maar de twee landen willen praten en de Spelen zijn een goede aanleiding.'

Activisme

De deelname van Noord-Korea heeft ook activistische groepen wakker geschud, zo blijkt. Veel toeschouwers hebben een gele ballon vast waarop niet het logo van Pyeongchang 2018 staat, maar dat van de christelijke vredesorganisatie Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL). De organisatie, die honderdduizenden leden heeft in Zuid-Korea, is omstreden omdat het een sektarisch karakter zou hebben.

'Vijfhonderd van ons zijn hier vandaag vrijwillig gekomen omdat de Olympische Spelen in Pyeongchang de vredesspelen zullen worden', zegt studente Hyun Ye-jin (21) gedecideerd. 'We zijn het enige land ter wereld dat in tweeën is gedeeld, daarom moeten we vrede sluiten. Wij dromen van een hereniging zonder oorlog.'

Maar ook los van Noord-Korea is het enthousiasme over de Spelen groot. 'Gaaf dat zo'n groot sportevenement naar Zuid-Korea komt', zegt de 23-jarige student management Park Young-jun, die toevallig langsliep met zijn vriendin en is gestopt om de fakkel te kunnen zien. 'Alle landen van de wereld doen eraan mee.'

Wie dragen de olympische vlam?

7500 fakkeldragers komen in actie om het olympisch vuur over een parcours van 2018 kilometer van vliegveld Incheon naar het olympisch stadion in Pyongyang te brengen. Onder hen bekende Zuid-Koreaanse sporters als honkballer Choo Shin-soo (Texas Rangers), schaatsster Lee Sang-hwa (tweevoudig olympisch kampioen 500 meter) en voetballegende Cha Bum-kun. Ook de befaamde Zuid-Koreaanse K-pop-wereld doet mee, met muzieksterren als Bae Suzy, Kim So-hye en de leden van boyband Super Junior. Veruit de meeste fakkeldragers zijn onbekende Zuid-Koreanen die onder meer via prijsvragen zijn geselecteerd door de drie hoofdsponsors. Zij vertegenwoordigen volgens de organisatie ‘de 75 miljoen bewoners van het Koreaanse schiereiland’, dat is inclusief Noord-Korea. Elke fakkeldrager draagt hetzelfde witgouden trainingspak (de kleuren van de toorts) en doet gemiddeld 2-3 minuten over zijn parcours van ongeveer 200 meter.

'Te duur'

Park is een schaatsfan en kijkt met name uit naar het nieuwe onderdeel massastart, omdat 'het leuk is en Zuid-Korea goede kans maakt op een medaille'. Of hij ook zelf naar de Spelen gaat? 'Nee, ik denk het niet. Te duur.' Het enthousiasme over de Spelen vertaalt zich tot nu toe niet in de kaartverkoop. Begin deze maand was tweederde van de kaarten verkocht, maar het merendeel daarvan is door bedrijven opgekocht. Voor veel Zuid-Koreanen is een bezoek aan de Spelen te duur. Een toegangskaartje kost al snel zo'n 80 euro en omdat veel wedstrijden 's avonds plaatsvinden, moeten bezoekers ook in de regio overnachten.

Als fakkeldrager Chin op weg is - weg van de mensenmassa's op het verder rustige parcours - verdwijnt de menigte in een mum van tijd in het nabijgelegen metrostation. Het openbaar vervoer is vandaag gratis vanwege de zware luchtvervuiling die de stad al dagen teistert.

Economische en maatschappelijke ontwikkeling

Op de stoep staat alleen nog de 83-jarige Lim Ui-seon in zijn blauwe overal aan zijn fiets te sjorren. Lim, nog altijd werkzaam als boilerinstallateur, is ook blij met de komst van de Winterspelen. 'Ik ben trots dat het in ons land wordt gehouden', zegt hij.

Lin vertelt dat hij er in 1988 bij was toen de Zomerspelen hier in Seoul werden gehouden. Hij had zelfs kaartjes bemachtigd voor het olympisch voetbaltoernooi. Volgens hem betekenden de Spelen, waar de wereld kennis maakte met Zuid-Korea en andersom, veel voor het land. 'Sinds de Spelen heeft Zuid-Korea zich pas echt goed ontwikkeld', aldus Lin. 'Niet alleen economisch maar ook maatschappelijk.'

Of de komende 'vredesspelen' ook een positief effect zullen hebben, betwijfelt de oude boilerinstructeur. 'Het is mooi dat de Noord-Koreanen komen, maar of het ergens toe leidt? Ze zijn onvoorspelbaar. Goed dat ze er zijn, maar het zal niet voor vrede zorgen.'

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden