Lang leve de wit-zwarten, ze worden kampioen

Wit-zwart dat is een club voor jong en oud dat weten we toch zeker allemaal je raakt er met het voetbalspel vertrouwd en kampioen te worden is ons ideaal....

Jan van Capel

Eerste en derde couplet en refrein. Componist: Evert Lankreyer. Inzender: Peter van der Meeren, bestuurslid.

Het clublied werd in 1967 gemaakt ter gelegenheid van het 35-jarig jubileum en die dag gezongen door Leo Poiesz en Piet van der Meeren. Gesproken wordt over een 'kraker van jewelste' waarvan het refrein nu nog moeiteloos door jong en oud wordt meegezongen.

Het bestuur zegt dat alle leden (momenteel 450) het lied 'vrijwillig verplicht' moeten leren. Tijdens feesten in de kantine en in de zogenoemde 'derde helften' (het gezellig samenzijn na de wedstrijd) is het regelmatig te horen.

Enkele weken geleden was het lied bijzonder toepasselijk. Het eerste elftal werd met grote overmacht kampioen in de vijfde klasse zondag van de KNVB. Dat werd trouwens wel weer tijd, want de laatste vier seizoenen waren de 'zebra's' twee maal gedegradeerd.

WZS is een van de zes voetbalclubs die Sneek rijk is. In deze Friese stad wordt niet alleen véél gevoetbald, maar ook op hoog niveau. Sneek komt uit in de hoofdklasse bij de zondagamateurs en ONS promoveerde dit jaar naar de hoogste klasse op zaterdag. Dankzij de promotie speelt WZS zelf komend seizoen derby's tegen stadgenoot LSC. Naar deze wedstrijden wordt nu al met spanning uitgekeken.

Wit Zwart Sneek, opgericht in 1932, heeft een behoorlijk grote jeugdafdeling van 160 leden. Grote trekker is de eigen sporthal waarover de club beschikt. Het bestuur maakt reclame met de leuze 'bij ons wordt voetbal nooit afgelast'. Tien jaar geleden ontving WZS de sportprijs van de provincie Friesland vanwege deze eigen sporthal, uniek voor een amateur-voetbalclub.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden