Lammers vindt één keepster voldoende

De bondscoach van de hockeysters wil liever een veldspeelster meer in zijn olympische selectie. De beslissing valt na de Champions Trophy in Mönchengladbach..

Van onze verslaggeefster

Net als vier jaar geleden overweegt hockeybondscoach Marc Lammers om slechts één keepster te selecteren voor de Spelen. De beperking dat hij slechts zestien speelsters mag meenemen naar Peking, noopt hem tot experimenteren.

Tijdens de Champions Trophy, die volgend weekeinde in Mönchengladbach begint, wil hij testen hoe zijn groep op de aanwezigheid van maar één doelvrouw reageert. Daarom heeft hij in die selectie alleen Lisanne de Roever opgenomen.

‘Ik wil zien wat het inhoudt’, aldus Lammers. ‘Er komt druk op de keepster, op de begeleiding, op de groep. Als Lisanne buikpijn krijgt, schrikt de hele groep. De vraag is hoe iedereen ermee omgaat.’

Lammers heeft uitgerekend dat de keepster per duel gemiddeld negen ballen te verwerken krijgt. ‘Het grote gevaar zit ’m in de warming-up en de trainingen. Daar zullen we op moeten inspelen.’

In 2004 brak Clarinda Sinnige tijdens het vierlandentoernooi in Amstelveen bij het opwarmen haar ellepijp. De bondscoach moest destijds het experiment om slechts één doelvrouw mee te nemen naar Athene in de ijskast zetten. Lammers: ‘Het team was er toen niet aan toe.’

Het thuislaten van een tweede keepster biedt Lammers de mogelijkheid een extra veldspeelster op te roepen. In de zware omstandigheden in Peking kan dat een groot voordeel zijn. De bondscoach voert deze week gesprekken met zijn selectie welke hockeyster bij calamiteiten de plek van De Roever zou kunnen opvullen. Op basis van zijn ervaringen in Mönchengladbach neemt hij een beslissing over zijn olympische selectie.

In zijn selectie voor Mönchengladbach ontbreken de hockeysters van Amsterdam en Den Bosch die nog play-offs spelen. Ook Kim Lammers is niet opgeroepen. De spits van Laren is onvoldoende hersteld van een zware knieblessure. Dat betekent tevens dat ze niet wordt geselecteerd voor Peking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden