Lammers oefent volop met doorwisselen van speelsters

Zonder het achterste van de tong te hoeven laten zien, lijken de Nederlandse hockeysters weer hard op weg naar de finale van de Champions Trophy....

Van onze verslaggever Ronald ten Brink

Vlekkeloos was het allemaal niet wat Nederland in het Amstelveense openingsweekeinde liet zien. Zaterdag verzuimde de ploeg tegen Australië een veldoverwicht in winst om te zetten (0-0) en ook gisteren kon het spel slechts bij vlagen bekoren, al viel op de overwinning op Duitsland (3-1) niets af te dingen.

Hoewel Lammers tevoren had aangekondigd dat Nederland in dit toernooi ‘volle koker’ zou spelen, is de bondscoach toch vooral aan het experimenteren in deze Champions Trophy, die hij als springplank naar het WK over ruim twee maanden in Madrid beschouwt.

De afgelopen drie weken is er keihard gewerkt aan kracht en conditie. In dat licht bezien kon hij tevreden terugkijken op de eerste twee wedstrijden. ‘Tegen Australië hebben we zonder bal goed gespeeld en tegen Duitsland ook mét bal’, luidde zijn conclusie.

Dat zaterdag negen strafcorners geen enkel doelpunt opleverden, kon hem niet deren. Aan de korte hoekslag was in de aanloop naar dit toernooi nog niet of nauwelijks aandacht besteed. Fitheid stond centraal.

De wedstrijden in Amstelveen benut de bondscoach vooral om speelsters als Minke Smabers en Kim Lammers, die lang geblesseerd zijn geweest, en Eefke Mulder, die na de Spelen in Athene alleen nog op clubniveau hockeyde, weer ritme op te laten doen.

Hockeysters die nog niet zo lang meelopen, zoals Ellen Hoog, Naomi van As, Maartje Paumen en Sophie Polkamp, spelen voor het eerst een groot toernooi voor eigen publiek en krijgen de kans met die extra spanning te leren omgaan. En de nieuwelingen Eva de Goede en Vera Vorstenbosch ruiken voor het eerst aan het grote werk.

In de rust van Nederland - Duitsland verkondigde André Bolhuis dat hij zich hard wil maken om de interchange afgeschaft te krijgen. Het doorwisselen is de scheidende KNHB-voorzitter een doorn in het oog.

‘Vroeger moest een spits op het veld uitrusten. Nu gaat ie naar de kant en komt er een frisse kracht in die nog wel de puf heeft om mee te verdedigen. Het gevolg is dat iedereen in de cirkel staat.’

De kans dat Bolhuis’ suggestie wordt overgenomen, is niet al te groot en in Marc Lammers zal hij zeker een groot tegenstander vinden. De Nederlandse bondscoach heeft van het doorwisselen bijna zijn hobby gemaakt.

Lammers was jaren geleden een van de eersten die de tweede keeper op de tribune plantte om een extra speelster naast zich op de bank te kunnen zetten. Voor dit toernooi heeft hij slechts vijf verdedigsters in zijn selectie opgenomen, waardoor hij zowel op het middenveld als in de aanval vijf speelsters kan laten rouleren.

In dat concept krijgt in die creatieve linies iedereen ongeveer evenveel speelminuten. Ook de debutanten De Goede (zaterdag) en Vorstenbosch (zondag) werden maximaal getest. Alleen keepster Lisanne de Roever en het centrale verdedigingsduo Minke Booij-Janneke Schopman maakten twee keer de zeventig minuten vol. De rest draaide als een geoliede carrousel door.

Tegen Australië speelde Nederland in de eerste twintig minuten tophockey, maar werden wel te weinig kansen gecreëerd. Daarna werd het vooral een fysiek duel. ‘En daar hebben we nog altijd moeite mee’, gaf Lammers toe.

De Duitse ploeg speelde een dag later minder compact, waardoor Nederland meer kans kreeg zijn eigen spel te spelen. Zelfs de openingstreffer in de tiende minuut van Janine Beermann kon Lammers niet verontrusten.

‘Ik had van het begin af aan het gevoel dat we gingen winnen. Alleen als de gelijkmaker lang was uitgebleven, was het misschien nog lastig geworden.’ Twee minuten later was het echter 1-1. Paumen sleepte de tweede strafcorner binnen.

Nog voor rust scoorde Sylvia Karres na een fraaie aanval en tien minuten na de hervatting gooide Ellen Hoog met een schitterende backhand de deur in het slot: 3-1. Omdat zondag Argentinië verrassend van China verloor en Australië tegen Nieuw-Zeeland op 0-0 bleef steken, lijkt Nederland nu al op rozen te zitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden