Laatste cup op oude Wembley voor Chelsea

Met veel gevoel voor drama, een groot besef voor historie en angst voor het weer oplevend hooliganism werd zaterdag de laatste Engelse bekerfinale op het oude Wembley gespeeld....

Van onze correspondent Peter de Waard

Voor Chelsea en coach Vialli was de overwinning een enorme opluchting. Het buitenlanderslegioen uit Londen is daardoor automatisch geplaatst voor het toernooi om de UEFA Cup, zodat de vele internationals na Euro 2000 niet meteen opnieuw de schoenen hoeven in te vetten om via een grauwe Intertoto-competitie Europees voetbal af te dwingen.

Vialli had zich wel al ingedekt voor een zomertrip langs velden in Oost-Europa en Scandinavië. 'Als we de wedstrijd verliezen, betekent het niet dat we ook hebben gefaald. Het bereiken van deze finale is ook een prijs.'

De Italiaanse coach leek daarmee ineens wel heel bescheiden te zijn geworden. Twee maanden geleden streed Chelsea nog op drie fronten. Maar op het moment dat de prijzen werden verdeeld, haperde Vialli's machine.

Ook zaterdag speelde Chelsea niet groots. De eerste helft was teleurstellend. Beide ploegen leken bezig de historische laatste Cup Final op het huidige Wembley ook nog met het predikaat van de slechtste te willen tooien.

De tweede helft was veel aantrekkelijker. Chelsea koos de aanval. Een doelpunt van aanvoerder Wise werd ten onrechte wegens buitenspel afgekeurd en Weah miste een kans voor open doel. Uiteindelijk was het de Italiaan De Matteo die de wedstrijd besliste nadat Aston Villa-doelman James had misgetast op een van de zijkant genomen vrije trap.

De Matteo die dit jaar van zijn coach Vialli nauwelijks speeltijd kreeg, voelt zich in de bekerfinale duidelijk in zijn element. Drie jaar geleden was de frêle Italiaan voor Chelsea ook de held in de cupfinale. Toen schoot Di Matteo in de finale tegen Middlesbrough al na 43 seconden raak.

Aston Villa kon daar weinig tegenover stellen. Het Franse verdedigersduo Desailly en Leboeuf was veel te sterk voor de spitsen uit Birmingham. Carbone kreeg een kansje, maar hij schoot veel te slap in na een misser van De Goey. De Nederlandse keeper was blij met de overwinning. 'We speelden niet best, maar we staan tenminste niet met lege handen.'

Een van de betere Chelsea-spelers was ex-Ajacied Mario Melchiot die als invaller voor de geblesseerde Ferrer in de basis stond. Melchiot werd met een gele kaart bestraft, maar speelde daarna degelijk en met veel flair. Hij stond zelfs aan de basis van het enige doelpunt. Uitgeweken naar de linksbuitenplaats probeerde hij met een Veron-achtige beweging achter het standbeen om zijn tegenstander te verschalken. Hij werd echter geblokkeerd, waarna uit de door Zola genomen vrije trap Di Matteo wist te scoren.

Het Chelsea-legioen zag de beker vooral als een troostprijs. De glans was er een beetje af doordat Manchester United het toernooi meed. Men vraagt zich af hoe het verder moet met de FA Cup. Onduidelijk is nog waar volgend jaar de finale moet worden gespeeld als het oude Wembley is gesloopt en het nieuwe nog niet klaar is.

De FA houdt toch al weinig goede herinneringen over aan dit seizoen. Het hooliganism dat de Engelsen tenminste in eigen huis onder controle leken te hebben, is weer opgeleefd. Niet alleen in Istanbul en Kopenhagen waren Engelse fans betrokken bij rellen, ook in eigen land - opvallend vaak in de lagere divisies - nam het aantal ongeregeldheden toe. Voor de cupfinale was daarom ook een heel leger van politiemensen, suppoosten en andere beveiligingsdiensten gemobiliseerd.

De wedstrijd eindigde zonder problemen. Aan één Wembley-traditie kwam in dat opzicht een goed einde. Een andere werd meteen geboren. De spelers namen hun kroost mee naar de royal box en lieten ze daarna ook meedelen in de vreugde op het veld. Eerder hadden de spelers van Manchester na het behalen van het kampioenschap hun kinderen al naar voren gehaald.

In het vervolg zullen Engelse cups mogelijk alleen nog worden uitgereikt in een schare van door Nike en Adidas gesponserde peuters en kleuters.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden